Tips en informatie

Isoleren

De maand april staat in het teken van: isoleren. Waarom? Het isoleren van uw woning is hartstikke goed om te doen. U bespaart flink op uw energieverbruik en het is goed voor uw portemonnee! U hoort er vast wel eens mensen over praten of u ziet buren die maatregelen treffen in hun woning. Maar wat kunt u doen? Wat past bij uw woning en waar kunt u terecht met vragen? Via het Stadsnieuws in weekblad De Brug en onze sociale media kanalen geven wij u de komende weken tips en informatie over isoleren.

Waarom isoleren?
We willen flink besparen op energie, want wat je niet gebruikt hoef je ook niet op te wekken. En ook niet te betalen! Door je huis goed te isoleren kun je je woning energiezuinig maken én voorbereiden op een aardgasvrije toekomst. Met isoleren voorkomt u dat warmte onnodig naar buiten verloren gaat. Dat maakt de woning comfortabeler en u bespaart dus op uw energierekening.

Wat kunt u doen?

Bent u van plan om uw huis te verbouwen of wilt u comfortabeler wonen? Neem dan ook gelijk isolatie mee! Er zijn verschillende manieren om te isoleren. Denk aan vloer- en bodemisolatie, isolerend glas, dakisolatie en muurisolatie. Maar wat past bij uw woning? Het Regionaal Energieloket is dé plek voor al deze vragen. Op de website: https://regionaalenergieloket.nl/energiebesparen kunt u namelijk per bouwperiode bekijken welk stappenplan past bij uw woning en welke maatregelen wel of niet handig zijn. Kijk gerust eens op de website, u vindt hier heel veel informatie en tips.

Zijn er groepsaankopen of subsidies voor isoleren?
Er zijn regelmatig subsidies voor het treffen van maatregelen om woningen te verduurzamen. U kunt hiervoor kijken op www.rvo.nl.isde of op de site van het Regionaal Energieloket.

Advies nodig?
Heeft u een vraag of een opmerking? Het Regionaal Energieloket zit voor u klaar. Zij zijn van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 bereikbaar via telefoonnummer: 088-5254110. U kunt ook een mail sturen naar: vragen@regionaalenergieloket. Schroom niet, zij helpen u graag verder op weg!


Waarom gaan we eigenlijk van het aardgas af en moeten we isoleren?
Ons klimaat verandert en dat raakt ons allemaal. We krijgen meer last van droogte, hitte en hevige regenval. Dit komt omdat de aarde opwarmt. De grootste oorzaak van deze opwarming is het gebruik van fossiele brandstoffen (zoals aardgas). Daarom gaat Nederland stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen en maken we de overstap naar duurzame energiebronnen. Dit hele proces noemen we de energietransitie.

Woningen anders verwarmen
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat Nederland in 2050 geen aardgas meer gebruikt voor het verwarmen van gebouwen. Maar het overstappen van aardgas naar duurzame warmte is een enorme klus. Daarom moet elke gemeente in 2021 een Transitievisie Warmte opstellen. Dit geeft een beeld van de route, de richting en de tussenstappen naar het aardgasvrij maken van gebouwen. Ook bevat de Transitievisie Warmte een set aan uitgangspunten die bij inwoners is opgehaald.

Samenwerken in de Drechtsteden
Onder het motto ‘De Drechtsteden gaan voor nieuwe energie’ werken gemeenten en betrokken partijen in de Drechtsteden samen aan de energietransitie. Ook inwoners en ondernemers zijn de afgelopen maanden diverse keren gevraagd om mee te denken over de Regionale Energiestrategie en de Transitievisie Warmte. Na de participatierondes en het verwerken van de ideeën en meningen die zijn opgehaald, gaat de besluitvorming starten. In juli moeten de Regionale Energiestrategie en de Transitievisie Warmte klaar zijn.

Meer weten over de plannen in de regio Drechtsteden?
Kijk op
www.drechtstedenenergie voor meer informatie.