Zorg voor jezelf en positief blijven. Lees de tips!

Door het coronavirus zitten veel mensen thuis en is er minder sociaal contact. Als u veel thuis zit kunt u met allerlei emoties te maken hebben. U maakt zich bijvoorbeeld zorgen over uw gezondheid of die van uw gezin, over uw werk enzovoort. Deze zorgen zijn begrijpelijk. Het is belangrijk om goed voor uzelf te blijven zorgen en positief te blijven. Maar hoe pakt u dat aan? Op deze pagina geven wij u tips en informatie. Zorg goed voor uzelf en voor elkaar!

Bakje met fruit

Een aantal tips

  • Let goed op uw lichamelijke gezondheid. Hoe voelt u zich vandaag en hoe was dat gisteren? Het is normaal dat u zichzelf verdrietig, gespannen, onzeker, bang of boos voelt tijdens een crisis. 
  • Eet gezond, beweeg zoveel mogelijk en pak goed uw nachtrust. Een gezonde levensstijl is een must! Ga bijvoorbeeld een rondje wandelen of fietsen. 
  • Probeer een vaste (slaap)routine te volgen. Ga rond dezelfde tijden naar bed, sta rond dezelfde tijd op, was, kleed en eet op vaste tijden. 
  • Voelt u zich niet goed? Bel iemand bij wie u uzelf fijn voelt en praat erover. Houd contact met uw vrienden en familie via telefoon of Whatsapp. Tegenwoordig is er ook veel mogelijk met videobellen. Dan kunt u elkaar toch nog zien.
  • Blijf niet teveel bezig met het nieuws rondom het coronavirus, dat kan u juist onrustig maken. Kijk bijvoorbeeld een keer per dag het nieuws via televisie of een website.
  • Probeer leuke dingen te doen die wel kunnen! Maak of luister muziek, lees een boek, ga naar buiten om te wandelen, doe een spelletje of pak een puzzel. U kunt ook opruimen of klusjes in huis en de tuin doen.
  • Heeft u als ouder/verzorger vragen of zorgen over uw kinderen? Bespreek deze met de pedagogen van Jong JGZ tijdens het telefonisch spreekuur. Kijk voor meer informatie over de bereikbaarheid van de pedagogen op www.jongjgz.nl .
  • Probeer niet teveel alcohol te drinken en te roken, en let op het gebruik van medicijnen.
Hulp en ondersteuning in Zwijndrecht

Bent u eenzaam, heeft u hulp nodig of maakt u zich zorgen om een ander? Bel één van de hulplijnen in Zwijndrecht. Ze zijn er voor u! Bekijk het overzicht van de hulplijnen

Ook kunt u bellen met de landelijke hulplijn van het Rode Kruis via 070 - 44 55 888 of kijk op de website van het Rode Kruis voor meer informatie. 

Zwijndrecht voor elkaar

In deze coronacrisis hebben veel mensen hulp nodig. Zwijndrechtvoorelkaar verzamelt alle initiatieven op een plek. Kom in actie en help elkaar! Op de website van Zwijndrecht voor elkaar kunt u hulp vragen, hulp zoeken of hulp aanbieden.

Veilig Thuis

Veilig Thuis is er voor advies en ondersteuning en het melden van huiselijk geweld en kindermishandeling. Voor jezelf, maar ook als je je zorgen maakt over de veiligheid van iemand anders kun je een beroep doen op Veilig Thuis; ook als professional. Of je nu vragen en vermoedens hebt, of het zeker weet. Je zorgen delen is een belangrijke eerste stap.

>> Wat kunt u doen als het thuis niet goed gaat?
Huiselijk geweld kan op veel verschillende manieren voorkomen. U kunt denken aan (fysieke of psychische) mishandeling, seksueel geweld, verwaarlozing of overmatige controle. Gebeuren er bij u thuis dingen waardoor u zich niet veilig voelt? Is er bijvoorbeeld iemand thuis die boosheid met geweld afreageert op een partner, kind, ouder of een huisdier? Dan is het goed om contact op te nemen met Veilig Thuis. Hoe eerder, hoe beter.

>> Wat kunt u doen als u zich zorgen maakt over iemand?
Soms hoort of ziet u dingen waarvan u zich afvraagt of het allemaal wel goed gaat. Vaak is het moeilijk om te bepalen wat er aan de hand is en of er sprake is van verwaarlozing, misbruik of mishandeling. Het is niet eenvoudig om zorgen over anderen te uiten, maar door uw zorgen te uiten, helpt u anderen. Maar het is altijd belangrijk om iets te doen en advies te vragen.

Contact met Veilig Thuis
 

Spraakmakers

Het platform 'Wij zijn Spraakmakers Zwijndrecht' is een platform dat in het kader van de week tegen de kindermishandeling 2019 is opgericht. Dit platform geeft jongeren of volwassenen uit de regio Zwijndrecht een stem, met als doel: herkenning en erkenning creëren over kindermishandeling voor en bij anderen. Want praten over een onveilige jeugd en kindermishandeling is nog altijd een taboe. Veel jongeren en kinderen vinden het eng om hun verhaal te vertellen, omdat ze bang zijn voor de consequenties.Wijzijnspraakmakers.nl is als platform ontstaan om dit taboe te doorbreken en jongeren die niet gezien of gehoord worden een eerlijke kans te geven om hun stem te laten horen. Op www.wijzijnspraakmakers.nl/zwijndrecht kunnen jongeren hun ervaringen over kindermishandeling delen via een podcast en naar elkaar luisteren.

Wij zijn Spraakmakers Zwijndrecht is een samenwerkingsverband tussen Wij zijn Spraakmakers, Vivenz, Expex, het Jeugdteam Zwijndrecht, de gemeente Zwijndrecht en ervaringsdeskundigen uit de regio Zwijndrecht.