Zwerfafval

Zwerfafval zorgt voor een rommelig straatbeeld en is schadelijk voor dieren en het milieu.

Niet iedereen gooit afval netjes in de afvalbak. Op straat vind je weggegooide blikjes, petflesjes, patatbakjes, snoepverpakkingen, sigarettenpeuken en kauwgom. Ook worden vuilniszakken naast containers gezet. Deze zakken veroorzaken ook zwerfafval doordat ze worden opengescheurd door meeuwen of ratten, waardoor het vuil wegwaait. Meer informatie over huishoudelijk afval vind u hier.

Waarom zwerfafval opruimen?

Zwerfafval geeft een rommelig en soms onveilig straatbeeld. En het is daarnaast ook nog eens heel schadelijk voor de dieren én het milieu. Het duurt heel lang voordat zwerfafval uit het milieu verdwijnt. 

Tabel biologische afbreekduur

Roestvrijstalen en glazen voorwerpen kunnen zelfs duizenden jaren in het milieu aanwezig blijven. Als regenwater in holtes van zwerfafval blijft staan, dan kunnen hierin ziektes en parasieten groeien. Dieren kunnen ziek worden als zij zich aan de voorwerpen bezeren, ze per ongeluk opeten of erin verstrikt raken.

Zwerfafval melden

Gemeente Zwijndrecht neemt allerlei maatregelen tegen zwerfafval, maar helaas is er nog steeds veel rommel in het straatbeeld te zien. Overlast door zwerfafval kunt u bij de gemeente melden via Fixi.

U kunt een melding doen als u veel zwerfafval op een bepaalde plek ziet, maar ook als u een overvolle of kapotte afvalbak tegenkomt. Via Fixi of de Fixi-app kunt u trouwens ook uw ideeën om zwerfafval te bestrijden met ons delen. Een afvalknijper die u kunt gebruiken om zwerfafval op te ruimen is gratis af te halen bij kinderboerderij De Kiboe-Hoeve. 

Maatregelen tegen zwerfafval

Gemeente Zwijndrecht zorgt voor voldoende prullenbakken op straat, leegt de bakken op tijd en maakt de openbare ruimte dagelijks schoon. Ook zorgt de gemeente voor educatie en voorlichting om zwerfafval te verminderen en het liefst te voorkomen.

Educatie en voorlichting begint al bij kinderen. Hoe kunt u verantwoordelijk met (zwerf)afval omgaan? Een voorbeeld van educatie is onder andere de actie van de kinderburgemeester met kinderambassadeurs.
Ga naar https://www.aandeslagmetafval.nl/ voor meer informatie over educatie en voorlichtingsmateriaal voor basisscholen, BSO's en middelbare scholen. 

Kom zelf in actie!

Stoort u zich ook zo aan zwerfafval? Kom dan in actie! 

Meld u aan als ZAPper

Wilt u zelf in actie komen tegen zwerfafval? Haal dan een afvalgrijper op bij de Kiboe-Hoeve en meld u gelijk aan als ZAPper (Zwerf Afval Pakker). In Zwijndrecht zijn er inmiddels meer dan 200 geregistreerde ZAPpers! 

PAK AAN denkt met u mee!

Heeft u een idee voor uw buurt, wijk of voor heel Zwijndrecht om zwerfafval aan te pakken? Wilt u meehelpen uw omgeving schoon te houden? PAK AAN! kan u op verschillende manieren ondersteunen: materieel, financieel of personeel (hulp en advies). Kijk eens op www.pakaanzwijndrecht.nu. Of neem contact op via pakaan@zwijndrecht.nl of 078-770 81 82. Wij denken graag met u mee!

Kies je eigen schoongebied

Nederland Schoon heeft www.supportervanschoon.nl opgericht. Hét online platform dat motiveert en inspireert om samen in actie te komen voor een omgeving zonder zwerfafval.

Op www.supportervanschoon.nl/kaart kunt u uw eigen schoongebied kiezen. Eigenlijk adopteert u dit stukje gebied en zorgt u ervoor dat het zwerfafval vrij wordt en blijft. In de Supporter Shop kunt u alle materialen voor een succesvolle opschoonactie bestellen.

Doe mee met Schoon Belonen en ontvang € 750

Vindt uw vereniging/school een schone omgeving belangrijk en kunt u wel wat extra inkomsten gebruiken? Doe dan mee aan Schoon Belonen Zwijndrecht. Ruim 9 maanden lang zwerfafval op in de buurt van uw club of school en ontvang € 750,= voor de (club)kas!

Hoe werkt het?

U kiest uw eigen schoonmaakgebied en tekent dat eenmalig in op de kaart van supportervanschoon.nl/kaart. Uw schoonmaakgebied is ongeveer 3 tot 5 kilometer groot. De leden van uw vereniging of leerlingen van uw school ruimen met elkaar een jaar lang zwerfafval op in het gekozen schoongebied. Daarvoor organiseert u minimaal 1 keer per maand een opruimactie. We vragen u om de opruimactiviteiten voor iedereen zichtbaar te maken! Dit mag via social media, nieuwsbrief, website, etc. Hiermee stimuleert u ook anderen om de straten van Zwijndrecht netjes te houden.

Wat levert het op?

Naast dat het schone straten oplevert, ontvangt uw club/school € 750,- per gebied per jaar. En lekker bewegen in de buitenlucht! Het is ook mogelijk u aan te melden voor meerdere gebieden! Na aanmelding bij supportersvanschoon.nl ontvangt u een gratis schoonmaakpakket voor uw actie. Heeft u meer nodig? Stuur dan een mail naar wijkbureau@zwijndrecht.nl van de gemeente Zwijndrecht.

Looptijd: 9 maanden

Deelnemers gaan een overeenkomst aan voor 9 maanden. De overeenkomst loopt van 1 oktober 2021 t/m 30 juni 2022. Het is ook mogelijk tussentijds te starten. Het is niet mogelijk de overeenkomst automatisch te verlengen. 

Nieuwe deelnemers

Nieuwe deelnemers kunnen tussentijds starten met de actie Schoon Belonen. De verrekening van de financiële vergoeding vindt plaats naar rato van het aantal maanden van deelname. 

Afvoer afvalzakken

U kunt de afvalzakken met het opgehaalde zwerfafval weggooien in de container waar u normaal gesproken ook het afval van uw vereniging/school in weggooit. Heeft u teveel zwerfafval voor uw container? Maak dan een melding in Fixi om het op te laten halen. 

Aanmelden/vragen?

Bent u enthousiast geworden en wilt u zich aanmelden of heeft u vragen? Stuur dan een mail naar wijbureau@zwijndrecht.nl.

Zwijndrecht Schoon meisje met knijper