Wat moet ik doen als het riool verstopt zit?

U kunt merken dat het riool verstopt zit als er bijvoorbeeld water omhoog komt in het: toilet, doucheafvoer, gootsteenafvoer en/of schrobputje. Vooral laag gelegen ruimtes, zoals kelders en souterrains, kennen deze problematiek.

Uw riool is waarschijnlijk verstopt als er bijvoorbeeld water omhoog komt in het toilet, bij de doucheafvoer of bij de gootsteenafvoer. Deze vervelende problemen in huis worden vaak veroorzaakt door een verstopping in de leiding van uw riool naar het openbare hoofdriool.

Wat te doen?

U belt dan een ontstoppingsbedrijf of loodgieter. Dit bedrijf zal altijd eerst proberen de verstopping onder hoge druk weg te spuiten. Als dit niet helpt of de klachten komen na het doorspuiten terug dan is een camera-inspectie noodzakelijk om te kijken wat er aan de hand is. Ervaring leert dat het probleem dan vaak wordt veroorzaakt door een breuk in of verzakking van het riool of een ingegroeide wortel.

Een ontstoppingsbedrijf of loodgieter kan zo’n camera-inspectie uitvoeren. Het is verstandig de camera-inspectie te laten vastleggen op DVD of voordat u de camera-inspectie laat uitvoeren, contact op te nemen met de gemeente. Een medewerker van de gemeente kan dan meekijken.

Wie doet wat en wie betaalt wat?

Als uit de camera-inspectie blijkt dat het probleem zit in de particuliere afvoerleiding, moet u er zelf voor zorgen dat het probleem wordt opgelost. Alle kosten dient u dan zelf te betalen. Dit geldt voor het stuk riool binnen uw woning en vanaf uw woning tot aan de perceelsgrens. Als u een huurwoning heeft, moet de verhuurder dit oplossen en betalen.

Blijkt uit de camera-inspectie dat het probleem zit in rioolstuk vanaf uw erfgrens tot aan het hoofdriool en dit probleem wordt veroorzaakt door een breuk, verzakking of een ingegroeide wortel, neem dan contact op met de gemeente. De gemeente moet het probleem dan oplossen. Een dergelijk probleem in de aansluitleiding kunt u melden via het meldingsformulier of download de Gemeente Zwijndrecht app (zoek in de App Store of Google Play Store op 'Gemeente Zwijndrecht') of via telefoonnummer 14 078. De gemeente zal de verstopping dan zo snel mogelijk verhelpen.

Indien het probleem in het rioolstuk vanaf uw erfgrens tot aan het hoofdriool wel door u is veroorzaakt, niet onder hoge druk is weg te spuiten en alleen verholpen kan worden door graafwerkzaamheden dan dient hiervoor altijd toestemming te worden gevraagd bij de gemeente. Alle kosten voor het oplossen van dit probleem betaalt u zelf.

Als blijkt dat het probleem in het rioolstuk vanaf uw erfgrens tot aan het hoofdriool niet door u is veroorzaakt dan betaalt de gemeente éénmalig de kosten voor het ontstoppen van de leidingen en de camera-inspectie. U moet er wel voor zorgen dat er een ontstoppingspunt op uw perceel is om de camera-inspectie uit te voeren.

Er hoeft trouwens geen sprake te zijn van een verstopping. Als het hard regent kan het gemeenteriool vol komen te staan en ook dan kan er water omhoog komen bij uw aansluitpunt. U bent zelf verantwoordelijk voor het nemen van de juiste maatregelen binnenshuis. Een maatregel om dit tegen te gaan kan zijn het aanbrengen van een ontlastcontructie (bv een schopputje) buiten uw woning. Een loodgieter kan uw huisaansluitingen controleren en advies geven.

Wat kunt u zelf doen om verstopping te voorkomen?

Verstopping van het riool kunt u helpen te voorkomen. Verstoppingen van het riool worden vaak veroorzaak door vet dat via het toilet, vaatwasser of gootsteen in het riool terecht komt en door doorgespoelde (vochtige) doekjes, tampons en maandverband.

In plaats van het vet in het riool te lozen kunt u het oude vet/olie verzamelen in bijvoorbeeld een oude fles en inleveren bij een inzamelpunt. Inzamelpunten vindt u onder andere bij  de MCD in Winkelcentrum Noord, voetbalvereniging Groote Lindt, Groot Karreveld 1 of bij het afvalbrengstation, Crezeepolder 9, in Hendrik-Ido-Ambacht. Het ingezamelde (frituur)vet en olie gaat vanuit deze inzamelpunten naar een verwerkingsfabriek. Daar wordt het grotendeels verwerkt tot biodiesel. Deze biodiesel is geschikt om op te rijden. Wist u dat van 8 kilo frituurvet biobrandstof wordt gemaakt waar auto's 120 kilometer op kunnen rijden?! Het plastic waarin het oude vet of olie is ingezameld, wordt gescheiden in een eigen recyclingproces en weer verwerkt tot nieuwe plastic producten.

De doekjes, tampons en maandverband veroorzaken verstoppingen in de rioolbuizen en klonteren samen in de rioolpompen waardoor deze in storing vallen en eerder kapot gaan. Het schoonmaken en repareren van de riolering en de pompen kost de inwoners van Zwijndrecht jaarlijks veel geld. Gooi vochtige (schoonmaak)doekjes daarom niet in het toilet! Populaire vochtige (schoonmaak)doekjes zijn babydoekjes, cosmeticadoekjes en reinigingsdoekjes voor toilet, vloer, keuken en badkamer. De samenstelling van deze doekjes is zodanig dat dit tot grote verstoppingsproblemen in de riolering kan leiden, ze breken namelijk niet af. Daarom mogen deze doekjes niet door het toilet worden gespoeld en moeten ze in de afvalbak bij het restafval worden gegooid.