Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT)

Groente-, fruit- en tuinafval (gft) verwerken is goedkoper dan verbranden. Van iedere volle groene bak van 140 liter kan groen gas en compost geproduceerd worden. Een bak wekt voldoende groen gas op om 21 dagen lang mee te koken of bijna een dag het huis te verwarmen. Een volle gft-bak staat ook gelijk aan 15 tot 20 kilo compost.

Afval van groente, fruit en etensresten ontstaat in de keuken. Het handigst is om het direct in de keuken van het restafval te scheiden. Bij de meeste supermarkten zijn biologisch afbreekbare zakjes te koop, die het makkelijk maken om het gft van het restafval te scheiden. Deze zakjes kunnen dichtgeknoopt in de gft-container gegooid worden. Of zet een bakje op uw aanrecht en verzamel daar gedurende de dag al uw gft-afval in.

Wat?

Onder GFT wordt huishoudelijk afval bedoeld dat een “natuurlijke” oorsprong heeft.
Voorbeelden hiervan zijn:

• Schillen en resten van groente, fruit en aardappelen
  • Resten van gekookt eten
  • Vlees- en visresten (inclusief graten, schelpen en botjes)
  • Pinda- en notendoppen
  • Eierschalen
  • Theezakjes, koffiepads en filters met koffiedik
  • Brood en kaaskorsten (zonder plastic)
  • Onkruid, klein snoeiafval, gemaaid gras en bladeren
  • Snijbloemen en kamerplanten
  • Mest van kleine huisdieren zoals konijn en hamster
  • Kattenbakkorrels met milieukeurmerk

Wat niet?

• Grond
  • Graszoden
  • Mest van hobbydieren zoals paarden en duiven
  • Plantenpotten
  • Plastic of ander niet afbreekbaar afval

Hoe?

U kunt het GFT kwijt in de groene minicontainer.
Woont u in een flat of appartement, dan kunt u gebruik maken van de aanwezige (ondergrondse) afvalcontainer.

Wanneer?

De GFT containers worden door HVC één keer per twee weken geleegd. Op de afvalkalender ziet u wanneer HVC het GFT-afval bij u in de buurt ophaalt.
U zet de container op de juiste dag voor 07.30 uur op de daarvoor bestemde plek aan de kant van de weg. Na leging haalt u uw minicontainer weer van straat.

Wat gebeurt er met het ingezamelde GFT-afval?

Het apart ingezamelde GFT-afval wordt verwerkt tot compost. Dit is beter voor het milieu en voor uw portemonnee, omdat het dan niet verbrand hoeft te worden.

Tips

• Gooi bij warm weer het GFT-afval zo droog mogelijk in de minicontainer. U voorkomt hiermee stankoverlast en overlast van maden.
  • Bij vorst legt u onderin een eierdoos of een krant. U voorkomt zo het vastvriezen van afval.
  • Wanneer u niet in de gelegenheid bent om uw minicontainer na leging van straat te halen, vraag het dan één van uw buren. Dit voorkomt overlast voor uw buurtgenoten.
  • Last van condens en nare geurtjes in uw container? Leg op de bodem een paar oude kranten en een dunne lat onder het deksel zodat dit iets open staat. De container blijft droog en stinkt niet. Tevens blijft de bodem na het legen schoon, omdat de oude kranten eventueel vocht en drab opnemen en mee worden geleegd. U kunt ook bio-zakken of papieren gft-zakken gebruiken. Deze zijn te koop in de supermarkt.
  • Verpak snel bedervende en stinkende etensresten. Vliegen komen af op etensresten om daar hun eitjes te leggen. Verpakte resten, bijvoorbeeld in een biologisch afbreekbare afvalzak of een krantenpagina, maken de bak minder aantrekkelijk voor vliegen.
  • Last van maden? Leg af en toe een tak Hedera (klimop) in uw gft-bak. Dit is giftig voor maden. Een handje zout of kalk in de bak zorgt ervoor dat maden uitdrogen.
  • Maak de geleegde bak regelmatig schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep.
  • Plaats de bak op een koele plek in de schaduw. Hiermee beperkt u onaangename luchtjes in de gft-bak.
  • Zorg dat de container leeg is als u op vakantie gaat. Vraag eventueel een buurman of -vrouw de container aan te bieden.