Afvalwijzer: welk afval mag waar?

Afhankelijk van uw woonsituatie zijn er verschillende manieren om uw (rest)afval aan te bieden. Veel afval is prima opnieuw te gebruiken (recyclen) door het goed te scheiden.

Hieronder staat waar en hoe u de verschillende afvalsoorten in kunt leveren. Een handig hulpmiddel is de afvalscheidingswijzer. Hierin kunt u precies vinden welke afval in welke bak moet. De afvalscheidingswijzer is als app voor Android en Apple beschikbaar en werkt ook zonder downloaden.

Plastic en drankenkartons

Afhankelijk waar u woont: in de oranje container of in de speciale containers (groen met oranje deksel) die in de buurt van hoogbouw staan.

Metalen verpakkingen (o.a. blikjes en doppen)

Afhankelijk waar u woont: in de oranje container of in de speciale containers (groen met oranje deksel), die in de buurt van hoogbouw staan.

GFT: groente-, fruit- en tuinafval

In uw groene container (laagbouw).

GFT snoeiafval

Heeft u veel of groot snoeiafval? U kunt uw snoeiafval ook wegbrengen naar het afvalbrengstation Noordpolder.

Papier

In de blauwe container (laagbouw) of in de verzamelcontainers (hoogbouw).

Glas

In containers op centrale plekken in Zwijndrecht.

Oude kleding en textiel

In de kledingcontainers op centrale plekken in Zwijndrecht.

Restafval

Afhankelijk waar u woont: in een ondergrondse container of in uw grijze container.

Batterijen, ledlampen en ander klein (chemisch) afval

Bij veel winkels kunt u dit soort afval inleveren of bij het afvalbrengstation Noordpolder.

Frituurvet

Inleveren in de originele verpakking of een oude plastic fles. Kijk op de frituurvetrecyclehet.nl/ voor een inzamelpunt bij u in de buurt.

Huisraad

Zie 'Ophalen huisraad'.

Ophaalschema

Wilt u weten wanneer bij u in de buurt de container wordt opgehaald? Bekijk de digitale afvalkalender van HVC. Of installeer de afvalkalender app op uw smartphone. Dan heeft u altijd de laatste informatie bij de hand.

Ophalen huisraad

Heeft u herbruikbare huisraad of kleding waar u van af wilt? Breng ze dan naar kringloopwinkel Opnieuw en Co. Voor het gratis ophalen van goederen aan huis kunt u bellen met 078 – 641 79 66. Of maak een afspraak Is uw huisraad niet meer herbruikbaar? Dan kunt u het naar het afvalbrengstation Noordpolder brengen en daar scheiden. HVC kan het ook komen ophalen. Bel voor de voorwaarden met HVC klantenservice via tel. 0800 - 0700. Let op: het gaat alleen om huishoudelijke spullen. Bouwafval en dergelijke wordt niet opgehaald.

Kleinere of grotere container?

Wilt u een grotere blauwe (papier) of groene (gft) container aanvragen? Dat kan als u een 140 liter container heeft, die u kunt laten omwisselen voor een 240 liter container (of omgekeerd). Dit geldt ook voor grijze containers. Bel hiervoor met de HVC klantenservice via tel. 0800 - 0700.