Zwijndrecht krijgt nieuwe kinderburgemeester en twaalf kinderambassadeurs

De gemeente Zwijndrecht krijgt voor het jaar 2023/2024 een nieuwe kinderburgemeester en maar liefst twaalf kinderambassadeurs die hun stem in Zwijndrecht laten horen en meedenken over belangrijke zaken binnen de gemeente.

De nieuwe kinderburgemeester Mieke Prenen van de Rank uit Heerjansdam wordt op dinsdag 12 september 2023 officieel beëdigd tijdens een raadsvergadering. Die avond draagt de huidige kinderburgemeester, Melle Kramer van CKC Juliana, zijn ambtsketen officieel over. Kinderburgemeester Mieke Prenen: "Ik ben heel blij dat ik de nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Zwijndrecht ben en vind het ook wel leuk dat ik de eerste kinderburgemeester ben die in Heerjansdam woont. Ik kijk er heel erg naar uit om samen met de twaalf andere kinderambassadeurs mooie dingen voor Zwijndrecht te betekenen."

230703_kinderambassadeurs_59

Een verbinder
Burgemeester Edo Haan: "Ik heb Mieke nu al leren keren als een meisje met veel pit. Wat een energie en enthousiasme. Ik weet zeker dat zij samen met de andere twaalf kinderambassadeurs een mooi steentje bij gaat dragen aan Zwijndrecht. Ik kijk er naar uit om met mijn nieuwe collega-burgemeester en ambassadeurs samen te werken!"

Installatie en afscheid
Op dinsdag 12 september 2023 wordt kinderburgemeester Mieke Prenen geïnstalleerd. Ook de twaalf andere kinderambassadeurs worden dan benoemd: Eliza de Rooij (De Brink), Ümit Kızılkaya (De Notenbalk), Irem Karagoz (De Tandem), Leander Reemer (CKC Juliana), Chiara de Ruiter (Koningin Julianaschool), Juliët Harmsen (De Twee Wieken), Noa Bos (De Develhoek) en Ferran Frerichs (KC Impuls). Ook doen kinderambassadeurs uit 2022-2023: Manou Kleinjan (Abraham Hellenbroekschool), Mats Vreugdenhil (Het Akkoord), Ata Arikan (De Bron) en Ruben Drescher (pregym Willem de Zwijger) nog een jaar mee.

Tegelijkertijd nemen we op deze avond afscheid van de huidige kinderburgemeester Melle Kramer en de zeven kinderambassadeurs: Mario van der Linden, Jesse Ikoeazu, Fenne van der Horst, Thijs Meuzelaar, Wouter Nuis, Sascha Loïs van Zijderveld en Norah Welgraven.

Gevraagd en ongevraagd advies
Leren meedenken, naar elkaar luisteren, begrijpen wat er speelt, een eigen mening vormen, daarover praten en samen tot een beslissing komen; dat zijn belangrijke fundamenten van onze democratie. Dit leren kinderen het beste door het zelf te doen. Zwijndrecht geeft deze mogelijkheid door een jaar lang kinderburgemeester of kinderambassadeur te zijn. De kinderen kunnen zelf onderwerpen aandragen, maar het gebeurt ook regelmatig dat medewerkers van de gemeente de kinderen vragen om ergens over mee te denken of bij te helpen.

     230703_kinderambassadeurs_5