Veteranendag in Zwijndrecht: zaterdag 13 mei

Zaterdag 13 mei vindt de Veteranendag in Zwijndrecht plaats. Voorzitter van het Veteranencomité John Kluter nodigt alle circa 320 veteranen uit Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht van harte uit voor deze dag in Spektakel Zwijndrecht.

"Bij veteranen denken mensen al snel aan grijze mannen met een rij medailles die in de Tweede Wereldoorlog hebben gediend. Maar het gaat ook over mannen en vrouwen die veel jonger zijn. Ik vind het belangrijk om met veteranen van alle leeftijden verbondenheid en broederschap te blijven delen. Dit wordt mijn eerste veteranendag als voorzitter van het Veteranencomité Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht", vertelt John Kluter, die in zijn twintigjarige loopbaan bij de marine onder meer in Somalië, Irak, Mali en de Perzische Golf op missie ging.

Mensenkennis en levenservaring
"De eerste keer ging ik als negentienjarige gelijk na mijn opleiding bij de marine ruim zeven maanden voor counterdrugs operaties naar het Caraïbisch gebied", kijkt hij terug. "Op de tweede dag lag ik tijdens een zuidwesterstorm twee dagen zeeziek op bed. Gelukkig wende dat en bleef ik ook tijdens orkanen overeind. Eenmaal thuis van de eerste missie werd ik na vijf weken voor ruim vijf maanden uitgezonden naar de Perzische Golf en Japan. Op die manier word je snel volwassen. Je doet mensenkennis en levenservaring op en leert andere culturen kennen. Die waardevolle ervaringen zijn met geen pen te beschrijven."

Vrijheid
Later droeg John onder meer tijdens operatie Enduring Freedom bij aan het drastisch terugdringen van Somalische piraterij. "Tijdens mijn missies heb ik het beste en het slechtste in mensen gezien", vervolgt hij. "Bijvoorbeeld toen we tijdens een orkaan het leven van een aantal mensen op zee hebben weten te redden. Ik heb alles een plek kunnen geven en kon mijn ervaring later overdragen op de jongeren die voor het eerst werden uitgezonden. Daarnaast geef ik ook anderen graag het besef mee dat we het goed hebben in Nederland. Want het is echt niet zo vanzelfsprekend als het lijkt dat je lekker op je iPad kunt spelen en dat we allemaal kunnen zeggen wat we denken. Daarom vertel ik ook op basisscholen over de Tweede Wereldoorlog, veteranen en het belang van Dodenherdenking. Ik vraag leerlingen wat ze over hebben voor vrijheid en andersom vragen ze van alles waar ze meer over willen weten, zoals wapens en hoe het is om zo lang van huis te zijn."

Glimlach
"Twintig jaar maakte ik deel uit van een bijzondere wereld, waarin je een mate van verbondenheid en broederschap deelt die je nergens anders tegenkomt. Waarin je flexibel bent, denkt in oplossingen, snel schakelt en gedisciplineerd werkt. Ik denk dat iedere militair daar ook later nog veel profijt van heeft. Mijn collega’s in mijn huidige baan als verkeersleider bij Rijkswaterstaat vinden het bijvoorbeeld wel mooi dat ik negenennegentig van de honderd keer op de fiets naar mijn werk kom, weer of geen weer. Het is mooi om die achtergrond te delen met gelijkgestemden. De veteranendag is daar een uitstekende gelegenheid voor. Daarnaast denk ik maandelijkse bijeenkomsten te gaan houden,  waarbij we bijvoorbeeld gaan wandelen. Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht hebben samen zo’n 320 veteranen, zij zijn allemaal van harte welkom. Onderling heb je vaak aan een half woord genoeg. Over missies, maar bijvoorbeeld ook over het belang van een stabiel thuisfront. Want ook dat is ontzettend belangrijk. Ik ben daarom ook enorm trots op mijn vrouw die er tijdens mijn uitzendingen voor heeft gezorgd dat ons gezin gewoon doordraaide.
Af en toe bekijk ik de medailles die bij de uitzendingen horen. Dat roept herinneringen op, maar het belangrijkste is dat die in mijn geheugen gegrift zijn en ik er met een glimlach op terugkijk. Ik zou het zonder aarzelen zo over doen."

Veteranendag 2023 _John

John Kluter, voorzitter van het Veteranencomité Zwijndrecht/Hendrik-Ido-Ambacht: "Twintig jaar maakte ik deel uit van een bijzondere wereld, waarin je een mate van verbondenheid en broederschap deelt die je nergens anders tegenkomt." Foto: Winsser Visuals