Praat met de raad: Niels Florusse (CDA) en Gerard Slotema (PvdA)

Dit zijn berichten van de politieke partijen 

Niels Florusse

Raadslid CDA

Eerlijke Woningmarkt

Betaalbare woningen zijn enorm schaars. Dit betekent dat inwoners van de gemeente Zwijndrecht, en dan met name starters, vaak achter het net vissen als ze op een woning bieden.

Afgelopen 30 augustus stond in de Raad het plan voor de invoering van de Opkoopbescherming op de agenda. Dit betekent dat als je een woning koopt met een WOZ-waarde tot de NHG-grens  van € 355.000,- je er ook zelf moet gaan wonen.

Hiermee zorgen we dat beleggers en andere partijen woningen in het laag- en middensegment niet meer kunnen opkopen voor de verhuur.

Met de invoering van de opkoopbescherming gaat een langgekoesterde wens van CDA Zwijndrecht in vervulling. Het “Huis Kopen, Zelf Wonen”- speerpunt was een van onze  kernpunten in het verkiezingsprogramma en vormde een belangrijk punt in onze bijdrage aan het vastgestelde Raadsprogramma.

Zo lossen we de woningcrisis niet op, maar het is een stap in de goede richting!

Reageren kan op Facebook gemeente Zwijndrecht of mail jc.florusse2@zwijndrecht.nl

 

Gerard Slotema

Fractievoorzitter PvdA

Waarom afvalscheiding en invoeren Recycletarief?

Een van de vele vragen die wij binnenkrijgen over het nieuwe afval inzamel systeem. Om iets te doen aan de steeds groter wordende afvalberg en te komen tot een kringloop economie heeft de gemeenteraad besloten om het afval nog beter gescheiden te laten inzamelen. Wanneer er niets gedaan wordt zullen de kosten voor de afvalinzameling de komende jaren veel gaan stijgen.

Om dit een halt toe te roepen en het milieu minder te gaan belasten heeft de gemeenteraad besloten om het recycletarief in 2023 in te voeren. Je betaalt dus alleen nog maar voor het restafval (per klep opening). Het afval dat overblijft na het scheiden van de grondstoffen zoals papier, glas, plastic en groen. Dus hoe beter je het afval scheidt hoe minder je hoeft te betalen.

Om van afval naar inzamelen van grondstoffen te gaan moeten er nog veel praktisch zaken worden geregeld. Denk aan afvalinzameling hoogbouw, luierafval, senioren met kleinere afvalzakken.

De fractie van de PvdA is overtuigd van het belang om van de afvalberg af te komen en te gaan naar een kringloopeconomie. Daar kan iedereen nu zijn steentje aan bijdrage.

Reageren kan op Facebook Gemeente Zwijndrecht of mail G.slotema@Zwijndrecht.nl

www.zwijndrecht.pvda.nl