Nog veel pleegkinderen hebben geen thuis

“Je kunt echt het verschil maken”  

Jorinka en Anthonie van Prooijen zijn de trotse pleegouders van Jim (19), Saffira (17) en Dimitri (15). Dat zijn ze al sinds de kinderen een paar maanden oud waren. Jim, Saffira en Dimitri zijn 3 van de meer dan 2000 pleegkinderen die in de regio Zwijndrecht een veilig thuis hebben gekregen. Soms alleen in het weekend, soms voor korte tijd. Of, zoals bij het gezin Van Prooijen, voor altijd. “We hebben onze ups en downs. Maar vooral veel ups.”

Jorinka en Anthonie zijn bijna 25 jaar getrouwd. Kinderen krijgen ging niet. Dat wisten ze al vrij snel na hun trouwen. Maar de liefde voor kinderen was er wel. Een folder van Pleegzorg bracht ze op het idee om pleegouder te worden. Ze volgden een cursus en een paar maanden later kwam Jim in hun leven. Om nooit meer weg te gaan.

Stapje voor stapje

“En nu hebben we 3 pubers in huis”, lacht Jorinka. “Dat is best pittig zo nu en dan. Net als bij een normaal gezin. Maar echt normaal is het niet bij ons. Helemaal niet in het begin. Ieder pleegkind start met een flinke rugzak. Ze kunnen niet meer bij hun ouders wonen, om wat voor reden dan ook. Daar voelen ze zich schuldig over. Als pleegouder kun je ze helpen met deze rugzak. Je kunt echt het verschil maken. Het gaat stapje voor stapje voordat ze trots zijn op zichzelf. Een voorbeeld: mijn dochter was heel onzeker. Daarnaast kon ze niet goed praten doordat ze als baby een bloeding in de hersenen heeft gehad. Met hulp van een arts en met haar eigen drive kletst ze nu de oren van ons hoofd. Haar lach toen dat lukte, was de mooiste van de wereld.”

Plekje gevonden

Het gaat goed bij het gezin Van Prooijen. “We hebben allemaal zo ons plekje gevonden”, zegt Jorinka. “De jongste houdt van muziek en drumt graag. Hij zit op het speciaal onderwijs in Sliedrecht. Saffira is dol op dieren. Ze rijdt veel paard en loopt nu stage bij een trimsalon. Met een beetje geluk kan ze daar blijven als ze klaar is met school. Jim is automonteur. En Anthonie en ik? Wij zijn zo trots op deze drie prachtige kinderen. Het was een hele goede stap om pleegouders te worden.” 

pleegzorgNieuwe pleegouders nodig

Van 2 tot en met 9 november is de Week van de Pleegzorg. Die is er niet voor niets. 23.000 pleegkinderen hebben geen thuis. Er zijn te weinig pleegouders om alle kinderen in Nederland een veilig en fijn thuis te geven. Dit tekort is jammer, vindt Jorinka. “Het mes snijdt aan twee kanten. Wij wilden graag kinderen helpen. Maar de kinderen hebben ons leven ook rijker gemaakt. Zij leerden ons dat geluk in kleine dingen zit. Praktische hulp krijgen we van Horizon Pleegzorg. Via hen hebben wij de kinderen in huis gekregen. Die van ons waren nog jong toen, maar ook veel oudere kinderen dromen over een thuis. Logisch: ieder kind verdient een fijne jeugd.” 

Kijk voor meer informatie op www.openjewereld.nu en www.pleegzorg.nl