Laura Kroes en Evert Jan van de Mheen ontvangen Koninklijke Onderscheiding bij afscheid van gemeenteraad

De raadsleden Laura Kroes (GroenLinks) en Evert Jan van de Mheen (CDA) zijn dinsdagavond 29 maart 2022 bij hun afscheid van de gemeenteraad van Zwijndrecht benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De vertrekkende fractievoorzitters kregen de Koninklijke Onderscheiding van burgemeester Hein van der Loo opgespeld. Tijdens de bijeenkomst werd afscheid genomen van negen raadsleden en twee raadscommissieleden.

Vastberadenheid

Burgemeester Hein van der Loo prees de vastberadenheid van Laura Kroes, waarmee zij zich inzette voor Zwijndrecht. Ze kwam in 2010 in de gemeenteraad en zette zich de afgelopen jaren met name in voor de transitie van de jeugdzorg, voor jongeren, voor groen en duurzaamheid. Kenmerkend was haar strijd tegen armoede. Burgemeester Van der Loo: "We gaan Laura's bevlogenheid en strijdbaarheid in de gemeenteraad missen. Zwijndrechtenaren die opgroeien in armoede, daar maakte ze zich zorgen om en dat wilde ze veranderen. Laura heeft zich ervoor ingezet dat mensen betaalbaar kunnen wonen. Dat iedereen in Zwijndrecht kan meedoen."

Wederzijds begrip

Evert Jan van de Mheen zat sinds 2010 in de gemeenteraad en werd in 2014 fractievoorzitter van het CDA. Kenmerkend voor Van de Mheen is zijn streven naar wederzijds begrip. Burgemeester Van der Loo: "Evert Jan zoekt altijd de verbinding. Hij heeft zich ingezet voor een beter, mooier en vooral krachtiger Zwijndrecht. Dat doet hij door midden in de samenleving te staan, dicht bij de mensen en met begrip voor verschillende standpunten. We zullen de ervaring en kennis van Evert Jan enorm missen."

Naast Kroes en Van de Mheen werd er ook afscheid genomen van de raadsleden Martijn Bosman, Wilco Lubberink en Marcel van Wingerden (allen Algemeen Belang Zwijndrecht), Mirjam Slobbe-Voogt (CDA), Gerjan Bossenbroek (ChristenUnie-SGP), Frank Trijsburg (D66), Ron Bijl (VVD) en de raadscommissieleden Iekje Berg (CDA) en John Struijs (ZPP). In het bijzijn van familie en vrienden werden ook zij toegesproken door de fractievoorzitters en de burgemeester.

Installatie woensdag 30 maart

Vanavond wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd in de raadzaal van het gemeentehuis. Eerst worden de nieuwe raadsleden beëdigd. Daarna vindt de benoeming van de raadscommissieleden plaats. Publiek is welkom in de hal van het gemeentehuis, waar de installatie via video live te volgen is. Na afloop is er gelegenheid om de nieuwe raadsleden te feliciteren in de hal van het gemeentehuis.

Bijeenkomst online volgen

De bijeenkomst van vanavond is vanaf 20.00 uur ook online te volgen op www.raadzwijndrecht.nl, via Video live. Voor actuele informatie over de vergaderingen, kijk ook op www.raadzwijndrecht.nl.

Evert Jan van de Mheen en Laura Kroes lintje bij afscheid