Vogelgriep vastgesteld in de regio

Sinds oktober 2021 is in Nederland opnieuw vogelgriep vastgesteld. Daarom gelden er sindsdien landelijke maatregelen voor pluimveehouders en hobbyhouders, zoals een ophok- of afschermplicht. Op verschillende plekken in het land worden dode watervogels gevonden en zijn er meerdere uitbraken op pluimvee bedrijven. Hieronder kunt u onder andere lezen wat vogelgriep precies is en wat u moet doen als u een zieke of dode vogel vindt.

Wat is vogelgriep?

Vogelgriep (aviaire influenza) is een verzamelnaam voor verschillende griepvirussen die gevaarlijk kunnen zijn voor pluimvee en wilde watervogels. Denk bijvoorbeeld aan kippen, kalkoenen, eenden, ganzen, duiven en zwanen. Vogelgriep komt over de hele wereld voor. Veel watervogels zijn drager van griepvirussen, maar worden er zelf niet ziek van. Contact tussen wilde watervogels en pluimvee wordt gezien als een oorzaak van uitbraken van vogelgriep onder pluimvee.

Wat moet u doen als u een zieke of dode vogel vindt?

Vindt u een zieke of dode vogel? Raak deze niet aan! Maar meld je vondst van één of meerdere dode wilde vogels via de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Let op: meld dode dieren niet bij de Stichting Dierenambulance!

Kunt u vogelgriep krijgen?

In zeldzame gevallen kunnen mensen besmet raken met bepaalde typen vogelgriep. Dit is gebeurd bij direct en intensief contact tussen besmette dieren en mensen, zoals bij verzorgers van de dieren of bij mensen die betrokken zijn bij ruimingen.

Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde klachten als bij een gewone wintergriep: koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of oogontsteking. Meestal verlopen deze infecties bij mensen mild. Als je ziek wordt, is dat binnen tien dagen na het laatste contact met zieke dieren.

Is vogelgriep gevaarlijk voor honden of katten?

Het is bekend dat honden en katten gevoelig zijn voor vogelgriep. Is een hond of kat in aanraking gekomen met een besmet dier (bijvoorbeeld door het eten ervan)? Dan kan het dier daarna sloom worden, benauwd worden, veel gaan hijgen, oogontstekingen ontwikkelen en zenuwkwalen krijgen, zoals trillen of wankel lopen. Houd daarom uit voorzorg bijvoorbeeld uw hond aan de lijn op plekken waar dode watervogels kunnen liggen. Zo voorkomt u dat uw hond in contact komt met besmette dode vogels.

Meer informatie

Op de pagina ‘Vogelgriep in Nederland 2022’ van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vindt u meer informatie over de vogelgriep.