Herdenking 4 mei 2022 in Zwijndrecht en Heerjansdam

Dit jaar is er in Zwijndrecht en Heerjansdam weer een Dodenherdenking met publiek, zoals gebruikelijk. In de afgelopen twee jaar was dit vanwege corona niet mogelijk. Op 4 mei herdenken we alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ook herdenken we de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was na de Tweede Wereldoorlog.

Alle inwoners zijn van harte uitgenodigd om samen met het gemeentebestuur de gevallenen te herdenken en stil te staan bij het begrip 'vrijheid'. Het thema van dit jaar is 'vrijheid in verbondenheid'.

Herdenking Zwijndrecht

Oorlogsmonument Zwijndrecht

Tijdens de herdenkingsdienst in Zwijndrecht is burgemeester Hein van der Loo aanwezig. Om 19.45 uur geeft hij een toespraak. Het volledige programma van de herdenking in Zwijndrecht leest u hieronder.

Programma herdenking Zwijndrecht

18.00 uur:           Vlaggen uit – halfstok.

18.45 uur:           Herdenkingsdienst in de "Heilig Hart Kerk" aan de Burg. de Bruïnelaan 78 met als thema 'Vrijheid in verbondenheid'. Voorgangers: dominee W. van der Schee en pastoraal medewerker E. van der Vaart.

19.40 uur:           Ceremonie vangt aan door het spelen van de Dodenmars op het Raadhuisplein, verzorgd door de Christelijke muziekvereniging Celebration.

19.45 uur:           Toespraak door burgemeester Hein van der Loo.

19.53 uur:           Gedicht voorgedragen door kinderburgemeester Jaylinn Addink.

19.55 uur:           Ontsteken van de vlam bij het oorlogsmonument.

19.56 uur:           Christelijke Harmonievereniging Het Geklank des Konings.

19.59 uur:           Signaal Taptoe ter aankondiging van de twee minuten stilte, door één van de trompettisten van Showband Jong Holland.

20.00 uur:           Twee minuten stilte.

20.02 uur:           Het Wilhelmus (twee coupletten), begeleid door Christelijke Harmonievereniging Het Geklank des Konings.

20.05 uur:           Krans- en bloemlegging door burgemeester Hein van der Loo en vice-voorzitter Chris Moorman van de gemeenteraad. Vervolgens worden er kransen en bloemen gelegd voor verschillende groepen oorlogsslachtoffers.

20.15 uur:           Defilé met gelegenheid tot het leggen van bloemen. Stichting 4 en 5 mei Comité Zwijndrecht deelt dit jaar een bloem uit aan alle aanwezigen om bij het monument te leggen.

21.10 uur:           Strijken van de vlaggen.

 

Herdenking Heerjansdam

Heerjansdam

Tijdens de herdenkingsdienst in Heerjansdam is locoburgemeester Jacqueline van Dongen aanwezig. Om 19.50 uur geeft zij een toespraak. Het volledige programma van de herdenking in Heerjansdam leest u hieronder.

Programma herdenking Heerjansdam

19.15 uur:           Samenkomst van de Protestantse Gemeente Heerjansdam/Kijfhoek onder leiding van dominee Teuwissen in de Dorpskerk aan de Molenweg 8 in Heerjansdam.

19.35 uur:           Einde samenkomst.

19.40 uur:           Verzamelen op het plein bij de Dorpskerk aan de Molenweg.

19.45 uur:           Stoet formeren en stille tocht naar het vredesmonument.

19.50 uur:           Toespraak door locoburgemeester Jacqueline van Dongen.

  • Kranslegging namens het college en de gemeenteraad door Jacqueline van Dongen, Arnold de Jong en Lia Prins.
  • Trompetsignaal geeft aanvang twee minuten stilte aan.

20.00 uur:           Twee minuten stilte.

20.02 uur:           Hoornsignaal geeft einde stilte aan. Zingen van het eerste couplet van het Wilhelmus onder begeleiding van EMM.

  • Voorlezen van een gedicht door Rimas Helwaini van de Koningin Julianaschool, namens de jeugd van Heerjansdam.
  • Neerleggen van een bloemstuk door Sil Hasman en Jesselyn Hoving van het Christelijk Kindcentrum De Rank, namens de jeugd van Heerjansdam.
  • Aansluitend gelegenheid voor overige aanwezigen om bloemen neer te leggen.

20.15 uur:           Stoet formeren voor aftocht.

20.20 uur:           Afsluiting voor genodigden in de Boomgaardkerk aan de Dorpsstraat 42a in Heerjansdam.

Belangstellenden kunnen bij de kerk aansluiten of bij het monument. Indien u een krans of boeket bij het monument wenst te leggen, volgt u de aanwijzingen op, die ter plekke worden gegeven.


Basisschool Develhoek adopteert het oorlogsmonument

In het kader van het landelijk onderwijsproject van het Nationaal Comité 4 en 5 mei adopteert een basisschool het oorlogsmonument op het Raadhuisplein in Zwijndrecht. Dit jaar adopteert basisschool Develhoek het oorlogsmonument. De leerlingen van basisschool Develhoek leggen bloemen bij het monument. De jongeren worden op deze manier betrokken bij het herdenken van de Tweede Wereldoorlog.

Geen 5 mei-viering

Eén keer in de vijf jaar wordt Bevrijdingsdag gevierd in de gemeente Zwijndrecht. Dit jaar zijn er geen gemeentelijke activiteiten, de eerstvolgende 5 mei-viering is in 2025.