Opening meldpunt voor onbegrijpelijke zaken

Op maandag 4 oktober om 10.00 uur opent wethouder Tycho Jansen het ‘Meldpunt voor onbegrijpelijke zaken’ voor het gemeentehuis van Zwijndrecht. Via dit meldpunt kunnen inwoners onbegrijpelijk taalgebruik van de gemeente melden. Dat kan op 4, 5 en 6 oktober via de gele kliko in het gemeentehuis of digitaal via www.huhwatbedoeltu.nl/zwijndrecht. De opgehaalde informatie gebruiken we om onze communicatie eenvoudiger te maken.

Van maandag 4 oktober tot en met woensdag 6 oktober staan medewerkers van de gemeente Zwijndrecht bij de gele kliko's om vragen over deze actie te beantwoorden. Het digitale meldpunt blijft langer open en daarvan kunt u nu al gebruik maken. 

Medewerkers in gesprek over campagne Huh wat bedoelt u Begrijpelijke taal

Wethouder Tycho Jansen: "De basis voor communicatie is samen te vatten in één korte wijsheid: ‘Zeg wat je doet en doe wat je zegt’. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet. Het is een kunst op zich om een boodschap, mededeling, besluit en zeker een uitleg van bijvoorbeeld beleidsregels, op te schrijven in begrijpelijke taal. Echter, het is heel belangrijk om duidelijk en begrijpelijk te communiceren. Dat is een voorwaarde voor goede dienstverlening en voor goede regelgeving."

Week van de Toegankelijkheid

"De beleving en ervaringen van inwoners en ondernemers zullen ons helpen onze communicatie te versterken. Ik steun deze actie daarom van harte, juist in de Week van de Toegankelijkheid starten we met dit nieuwe meldpunt. Ik roep iedereen op om mee te doen met deze actie. Komt u onbegrijpelijke teksten of procedures van de gemeente tegen? Meld het ons, dan kunnen we er iets aan doen!".

Actieprogramma

Het meldpunt is een initiatief van het actieprogramma Huh? Wat bedoelt u? in samenwerking met gemeente Zwijndrecht. Een brief niet snappen of een formulier niet kunnen invullen. Voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven is dit de dagelijkse realiteit. Maar ook anderen kunnen daar moeite mee hebben. Toch komen we daar niet graag voor uit. Daarom willen we dat het normaal wordt dat je het zegt als je iets niet begrijpt. Begrijp je iets niet, zeg dan: "Huh? Wat bedoelt u?".