Portret van oud-burgemeester Schrijer onthuld

Maandagavond 4 oktober 2021 is het portret van oud-burgemeester Dominic Schrijer van Zwijndrecht gepresenteerd. Burgemeester Hein van der Loo en Schrijer onthulden het olieverfschilderij in de Trouwzaal van het oude Raadhuis in Zwijndrecht.

Bij de onthulling waren college- en raadsleden aanwezig, evenals de kunstenaar Barbara Kruyt. In haar woonplaats Dordrecht geeft Kruyt al jarenlang les in portretschilderen. Ook is ze lid van Teekengenootschap Pictura, het oudste, nog bestaande tekengenootschap van Nederland. 

Verguld

Oud-burgemeester Dominic Schrijer is verguld met het resultaat en tevreden over de totstandkoming van het schilderij: "Barbara Kruyt heeft haar sporen als kunstenaar in de regio en in het land meer dan verdiend. Ik voel me vereerd dat zij mij op het doek heeft vastgelegd."

Schrijer is blij met de verbinding met Pictura. "Barbara is lid van Teekengenootschap Pictura, een regionale groep kunstenaars met nationale allure. Een zeer waardevol genootschap, dat al 247 jaar bestaat. Een genootschap, waar we in de regio trots op mogen zijn." Wat Schrijer betreft, ontstaat er een traditie waarbij de portretten van burgemeesters worden gemaakt door kunstenaars van Pictura. Eerder maakte de bekende, Zwijndrechtse kunstenaar Willy Sluiter (1873-1949) een portret van oud-burgemeester Jan Jansen Maneschijn (1880-1956).

Corona

Over de totstandkoming van het schilderij vertelt Barbara Kruyt: "Bij de start van de opdracht kreeg ik corona. Het duurde een week of vier, ik was goed ziek en werd thuis verpleegd. Toen ik het penseel weer oppakte, ging het maar moeizaam. Ik dacht erover om de opdracht terug te geven. Maar door de aanmoediging en het geduld van de gemeente, wist ik door te zetten en het portret af te leveren. Het was een heel warme en prettige samenwerking."

Collegekamer

Het schilderij krijgt een plek in de kamer van het college van burgemeester en wethouders in het Raadhuis. Daarmee is het kunstwerk het nieuwste deel in een lange traditie van portretten van oud-burgemeesters van Zwijndrecht.

211004_Onthulling_schilderij_Dominic=Schrijer_03 211004_Onthulling_schilderij_DominicSchrijer_01