Podcast burgemeester over veiligheid in Zwijndrecht

De nieuwste podcast van burgemeester Hein van der Loo staat in het teken van veiligheid. Hoe inwoners, bedrijven, politie en gemeente samen bijdragen aan veiligheid in de gemeente Zwijndrecht. De podcast is één van de initiatieven van de gemeente in de Week van de Veiligheid.

In de podcast gaat de burgemeester in gesprek met Jolanda Donker van Wijkpreventie, Monique Walraven van ParkTrust en Gerrit de Waard van de politie. De Zwijndrechtse dichter Christian Zwaand draagt zijn gedicht 'Veiligheid' voor. 

Wijkpreventie

Donker vertelt in de podcast over het succes van Wijkpreventie. Sinds buurtbewoners in 2014 begonnen met rondes lopen door de wijken, zijn er minder inbraken in Zwijndrecht. Inwoners weten beter waar ze op moeten letten om hun eigen woning veiliger te maken. Donker, coördinator van het Wijkpreventieteam in Nederhoven: "Tijdens de donkere dagen letten we bijvoorbeeld op woningen waar geen verlichting brandt. We doen dan een kaartje door de bus met het advies om een lamp te laten branden, zodat het huis een bewoonde indruk geeft. Een veilig Zwijndrecht doen we samen. Met en voor elkaar."

Inspectieronde

Monique Walraven schoof namens ParkTrust aan bij de podcast van de burgemeester. ParkTrust beheert bedrijventerreinen in verschillende gemeenten. Ook in Zwijndrecht. Zij zien erop toe erop toe dat alles schoon, heel en veilig is. Walraven: "We doen regelmatig een inspectieronde met de auto of op de fiets. We gaan op bezoek bij bedrijven en kijken wat ons opvalt op de terreinen die we beheren. We werken nauw samen met de politie en de gemeente. Dat is heel belangrijk."  
 
Binnen de politie houdt Gerrit de Waard zich vooral bezig met ondermijning. De Waard: "Daarbij gaat het om georganiseerde criminaliteit, waarbij de onderwereld misbruik maakt van ogenschijnlijk hele gewone business. Voor crimineel gewin. Denk bijvoorbeeld aan het witwassen van drugsgeld door het contant afrekenen van een tweedehands auto."

Veiligheid van ons allemaal

Burgemeester Hein van der Loo: "Veiligheid is van ons allemaal. Van inwoners, ondernemers, verenigingen, maatschappelijke organisaties. Van iedereen die mensen hoort, ziet en spreekt. Het is belangrijk dat we allemaal ons steentje blijven bijdragen."

Week van de Veiligheid

De podcast maakt deel uit van de acitviteiten waarmee de gemeente Zwijndrecht samen met partners aandacht vraagt voor het thema veiligheid. Zaterdag 9 oktober was de start van HackShield, een online spel waarmee kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar spelenderwijs leren over de risico's op internet. Ook stond die dag het Mobiel Media Lab van de politie op het parkeerterrein bij winkelcentrum Walburg. Kinderen konden een quiz spelen en kregen uitleg. Voor volwassenen was daar gelegenheid om in gesprek te gaan met de aanwezige wijkagenten. Gedurende de hele week delen de gemeente en de politie tips over een veilige woonomgeving. Ook ging de burgemeester op scholen in gesprek over (online) veiligheid. Een ander belangrijk onderdeel deze week was de wapeninleveractie gericht op jongeren, waarbij anoniem en zonder straf wapens ingeleverd konden worden. 

Podcast luisteren

De podcast is te beluisteren via vrijwel alle podcastplatforms- en apps, waaronder Soundcloud, Spotify, Itunes en ook via onze pagina over de podcastserie Aan de Keukentafel met burgemeester Hein van der Loo.

 

Podcast BURGEMEESTER OVER VEILIGHEID IN ZWIJNDRECHT IMG_5487