Help een pleegkind zo thuis mogelijk op te groeien

Van 3 tot en met 10 november is de landelijke Week van de Pleegzorg. Die is er niet voor niets. Ieder jaar zijn er nog 3500 nieuwe pleegouders nodig om alle kinderen die niet thuis kunnen wonen een stabiel thuis te bieden. Johan en Corine raden het iedereen aan om een pleegkind in huis te nemen, en dan echt niet alleen jonge kinderen.

Johan en Corine de Jong openen hun wereld

Ieder kind verdient een veilige en gelukkige jeugd. Voor ruim 23.000 kinderen in Nederland is dit niet vanzelfsprekend. Pleegouders in de regio Zwijndrecht hebben hun deur en hun hart geopend om meer dan 2000 pleegkinderen een veilig thuis te bieden. Tijdelijk of voor langere tijd. Johan en Corine de Jong uit Heerjansdam bieden een plek aan een pleegzoon (bijna 18) en pleegdochter (16). “Tuurlijk zijn er soms zorgen, maar het is vooral erg gezellig.”

Toen ze nog maar net getrouwd waren, hadden Johan en Corine het plan al om kinderen die het nodig hebben in hun gezin op te nemen. Toch duurde het even voordat het zover was. Ze kregen twee zoons en een dochter en met hun opvoeding had het jonge gezin de handen vol. Op het moment dat de kinderen wat groter waren en het dagelijks leven wat rustiger, besloten Johan en Corine om hun voornemen in praktijk te brengen. Dit was ruim veertien jaar geleden.

De klik

“Het was spannend”, blikt Johan terug. “Ook voor de kinderen, onze jongste was toen elf jaar. Om die reden boden wij in eerste instantie een crisisplaats. Kinderen blijven dan in principe drie maanden bij een pleeggezin. Onze pleegzoon was drie jaar toen hij voor crisisopvang bij ons kwam om vervolgens nooit meer weg te gaan. De klik was er meteen, ook bij onze eigen kinderen.” “Twee jaar geleden benaderde Timon ons met de vraag of we een tienermeisje op wilden vangen”, vervolgt Corine. “Onze eigen kinderen zijn al een tijdje het huis uit dus de ruimte hadden we. Maar het was wel een voorwaarde dat onze pleegzoon in zou stemmen. Dat deed hij en bij de eerste kennismaking was er opnieuw een klik.”

Verrijking

“Pleegkinderen zijn een verrijking van je leven”, stellen Johan en Corine. “Ze hebben weliswaar vaak een rugzakje doordat ze al veel mee hebben gemaakt. Soms is therapie nodig, of juist rust of zijn er problemen tussen de biologische ouders. Per kind verschilt de behoefte. Maar als je ziet hoe een kind na verloop van tijd opbloeit, stappen gaat zetten en weer lol krijgt in dingen, dan is dat geweldig. Natuurlijk is het soms ook buffelen en hebben we echt wel eens wat nachten minder goed geslapen. Eerlijk gezegd hebben we dat ook met onze eigen kinderen gehad.”

Meer pleegouders nodigweek van de pleegzorg

Van 3 tot en met 10 november is de landelijke Week van de Pleegzorg. Die is er niet voor niets. Ieder jaar zijn er nog 3500 nieuwe pleegouders nodig om alle kinderen die niet thuis kunnen wonen een stabiel thuis te bieden. Johan en Corine raden het iedereen aan om een pleegkind in huis te nemen, en dan echt niet alleen jonge kinderen. “Hou je van een uitdaging? Laat je informeren over de mogelijkheden. Er zijn verschillende pleegzorgorganisaties waaronder Enver, Timon, Horizon en de WSP (William Schrikker Pleegzorg) die voorlichtingsavonden en cursussen organiseren. Wij zijn in ieder geval blij en dankbaar dat we de stap gezet hebben.”

Meer informatie vind je op www.openjewereld.nu en www.pleegzorg.nl