4 en 5 mei in Zwijndrecht

In Nederland zijn door het hele jaar heen herdenkingen van verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Op 4 mei herdenken alle slachtoffers samen. Op 5 mei vieren de bevrijding van Nederland in 1945 en dat we sindsdien in vrijheid leven. Ook staan we die dag stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.

5 mei | Bevrijdingsdag

Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Frans Meijer, Sophie van der Walle, Remco van der Pol en Ilse van Driel vertellen wat vrijheid voor hen betekent. Wat betekent vrijheid voor jou?

Vrijheid betekent voor mij...

Frans Meijer: "Vrijheid betekent voor mij een samenleving waarin iedereen gelijkwaardig wordt behandeld."

Sophie van der Walle

Sophie van der Walle: "Vrijheid betekent voor mij naar buiten gaan en naar school gaan, zonder bang te hoeven zijn."

Ilse van Driel

Ilse van Driel: "Vrijheid betekent voor mij dat ik mijn zoon op kan laten groeien in een land waarin we er zijn voor elkaar."

Remco van der Pol

Remco van der Pol: "Vrijheid betekent voor mij dat ik mijn eigen keuzen kan maken, zonder dat ik in mijn vrijheid beperkt word."

4 mei | Herdenken in Zwijndrecht in aangepaste vorm

De gemeente Zwijndrecht heeft op dinsdag 4 mei in aangepaste vorm stilgestaan bij de Dodenherdenking. Vanwege de coronamaatregelen kon er helaas geen publiek bij aanwezig zijn. De online herdenking is in de video hieronder terug te zien. Ook de toespraak van locoburgemeester Jacqueline van Dongen kunt u teruglezen.

Bloemen bij oorlogsgraven

Burgemeester Hein van der Loo was dinsdag 4 mei niet bij de herdenking aanwezig, omdat hij de week ervoor positief testte op corona. Locoburgemeester Jacqueline van Dongen legde met het Veteranencomité en het 4 en 5 mei Comité Zwijndrecht bloemen op de oorlogsgraven op de algemene begraafplaats aan de Jeroen Boschlaan en bij de Pietermankerk. Ook heeft ze een eerbetoon gebracht aan de oorlogsmonumenten in Zwijndrecht en Heerjansdam, in aanwezigheid van jeugdleden van de scoutinggroepen van Zwijndrecht en Heerjansdam.

Twee minuten stilte

Op het Raadhuisplein zijn bloemen en kransen gelegd en is de vlam naast het oorlogsmonument ontstoken door Wil Hofland, voorzitter van het 4 en 5 mei Comité Zwijndrecht, en Merel Janssen, winnaar van de Woordkunstenwedstrijd 2021. Merel heeft daarna haar winnende gedicht voorgedragen. Trompettist Madelon Voetée van Showband Jong Holland speelde het Taptoesignaal, waarna er twee minuten stilte in acht werden genomen. De Zwijndrechtse zanger Lyall Silié besloot de herdenking met het zingen van het Wilhelmus. De herdenking werd geleid door voorzitter Wil Hofland van het 4 en 5 mei Comité Zwijndrecht.

Bijdrages over de waarde van herdenken

De videoregistratie van de herdenking is aangevuld met korte bijdrages van Frans Meijer, voorzitter van de Stichting Stolpersteine Zwijndrecht, kinderburgemeester Sophie van der Walle, Remco van der Pol, veteraan en lid van de Stichting 4 en 5 mei Comité Zwijndrecht, en Ilse van Driel, kleindochter van Jan en Corrie van Driel, een Zwijndrechts echtpaar dat in het verzet zat. In de videoportretten vertellen zij wat voor hen de waarde van herdenken is.

 

Frans Meijer: "Herdenken is voor mij nadenken over wat er met mijn familie is gebeurd."

Sophie van der Walle

Sophie van der Walle: "Herdenken betekent voor mij respect hebben en stilstaan bij de mensen die toen hebben geleefd en gestorven zijn."

Ilse van Driel

Ilse van Driel: "Herdenken is voor mij stilstaan bij de daden die mijn opa en oma verrichten in de Tweede Wereldoorlog."

Remco van der Pol

Remco van der Pol: "Herdenken betekent voor mij dat we de roep om vrijheid van de mensen die in de Tweede Wereldoorlog en daarna gevallen zijn, blijvend laten klinken."