Meeste coronabeperkingen vervallen vanaf 26 juni

“De verwachting dat we op weg zijn naar een mooie zomer, komt gelukkig uit. Het aantal besmettingen is hard gedaald en de druk op de zorg is afgenomen.” Met die woorden maakte demissionair premier Rutte bekend dat de meeste coronamaatregelen vanaf 26 juni vervallen. Maar hij riep ook op alert en voorzichtig te blijven. “We zijn er bijna, maar nog niet helemaal. Het virus blijft onvoorspelbaar en nieuwe varianten liggen op de loer.”

Daarom blijven de basisregels gelden, zodat we er samen voor zorgen dat we veilig de zomer doorkomen en vooral veilig het najaar ingaan.

Basisregels 

  • Houd 1,5 meter afstand
  • Was regelmatig je handen en hoest en nies in je elleboog.
  • Blijft thuis bij klachten en laat je testen. 

Extra regels

Naast deze basisregels geldt vanaf 26 juni het volgende:

  • Alles wat op 1,5 meter kan, mag dan weer. Er gelden dan geen extra beperkingen in zaken als groepsgrootte, sluitingstijden, en of iets binnen of buiten plaatsvindt. Ook vervalt de mondkapjesplicht in situaties waarin het mogelijk is 1,5 meter afstand te houden. 
  • Waar 1,5 meter niet haalbaar is, blijft de mondkapjesplicht gelden. Uitzondering op deze regel zijn de contactberoepen. Zij hoeven vanaf 26 juni geen afstand te houden en ook geen mondkapje te dragen. Registratie en een checkgesprek blijven wel verplicht. 
  • Wilt u naar een evenement of activiteit in Nederland? Zoals een festival, café, discotheek, culturele- of sportactiviteit. Dan kan het bijvoorbeeld zijn dat de eigenaar van het café of organisator van het evenement u vraagt om een coronatoegangsbewijs. Dit kan een negatieve testuitslag zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona. U kunt deze 3 coronatoegangsbewijzen laten zien via de CoronaCheck-app

Evenementen

Voor evenementen geldt dat deze vanaf 30 juni weer mogelijk zijn. 

Meer informatie

Een volledig overzicht van de wijzigingen en de uitzonderingen staat op www.rijksoverheid.nl.  

Corona visual maatregelen per 26 juni