Sleeën en schaatsen in coronatijd

Zwijndrecht maakt zich klaar voor een periode  met sneeuw en kou. Ook als je wilt genieten van een pak sneeuw of een mooie laag ijs, blijft de oproep om zo min mogelijk mensen te ontmoeten.

Ben je 18 jaar of ouder? Dan mag je onder de huidige regels naar buiten met mensen van je eigen huishouden, of in je eentje met één iemand van buiten je eigen huishouden. Dat betekent dat je sneeuwballen mag gooien met je eigen huishouden, of mag gaan schaatsen met één vriend of vriendin, dus in een groepje van twee mensen. Kinderen tot en met 17 jaar mogen wel samen schaatsen of in de sneeuw spelen. Zij hoeven daarbij niet verplicht afstand te houden. Als het te druk wordt op bepaalde plaatsen, zoals op een schaatsbaan, parkeerplaats of rondom een koffie-afhaalpunt, ga dan weg. Als het echt te druk wordt, kan de burgemeester maatregelen nemen.

Het doel van de lockdown is om het aantal ontmoetingen zo veel mogelijk te beperken. Zo kunnen we coronabesmettingen tegengaan. En zo voorkomen we samen dat door de winterpret de druk op de zorg toeneemt. De andere regels van de lockdown blijven natuurlijk ook gewoon gelden.

Mogen er toertochten op het ijs komen?
Sportwedstrijden en andere evenementen zijn verboden. Toertochten of andere schaatswedstrijden zijn dus niet toegestaan. Je kunt natuurlijk wel zelfstandig schaatsen, maar er mag geen tocht, wedstrijd of ander evenement georganiseerd worden.

Mag er buiten op schaatsbanen worden geschaatst?
Ja. Schaatsen is een buitensport en dat is nog toegestaan. Dat betekent dat je buiten op een schaatsbaan mag schaatsen. Schaatsverenigingen maken zelf de afweging of ze open gaan. Je mag schaatsen op een schaatsbaan met je eigen huishouden of samen met maximaal één volwassene van buiten je eigen huishouden. Dat mag alleen als je 1,5 meter afstand van elkaar houdt. Publiek is niet toegestaan en sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht. Verkoop van koek en zopie mag helaas niet. Alleen afhaal bij bestaande horeca mag.

Mag je met meerderen schaatsen of sleeën of anderszins winterpret beleven?
Schaatsen, sleeën, wandelen of anderszins genieten van het winterweer is toegestaan met je eigen huishouden of met maximaal één persoon van buiten je eigen huishouden. Houd afstand van mensen van buiten je eigen huishouden, ook tijdens schaats- en sneeuwpret. Zo houden we het risico op besmettingen zo klein mogelijk.

Wat is het advies bij winterpret tijdens de komende dagen?
Ook buiten in de kou kan het coronavirus overspringen. Hou dus afstand, ga weg als het druk is en voorkom groepsvorming. Zorg dat je voor het ingaan van de avondklok thuis bent.