Reactie burgemeester Hein van der Loo op geweldsdelicten in Zwijndrecht

Eind juli werd Zwijndrecht opgeschrikt door de gewelddadige dood van Manuel Alvarez, een 29-jarige inwoner van Zwijndrecht. Tot nu toe zijn er drie verdachten in deze zaak aangehouden. Het gaat om mannen van 25, 20 en 18 jaar uit Zwijndrecht.

In de nacht van vrijdag 13 op zaterdag 14 augustus 2021 brak er brand uit in een bedrijfspand aan de Kreekweg, nadat een auto tegen het pand was gereden. Er raakte gelukkig niemand gewond. De politie gaat uit van brandstichting.

Burgemeester Hein van der Loo: "Eerder heb ik mijn medeleven betuigd naar de familie van Manuel Alvarez. Ik doe dat ook naar alle mensen die persoonlijk geraakt zijn door de brandstichting aan de Kreekweg. Voor zover bekend staan deze geweldsdelicten los van elkaar. Het zijn criminele uitspattingen, die nergens horen plaats te vinden. Ook niet in Zwijndrecht."

Van der Loo kan zich voorstellen dat inwoners vragen hebben, maar wil inhoudelijk geen nadere mededelingen doen. "Politie en het Openbaar Ministerie communiceren over de voortgang van hun onderzoek. Ik kan u verzekeren dat zij alles in het werk stellen om daders te achterhalen en vervolgens te laten berechten.”

De burgemeester doet een oproep aan de samenleving. Hij vindt het de taak van inwoners, ondernemers en gemeente om samen te blijven bouwen aan de sociale infrastructuur van Zwijndrecht. “De gemeente moet ervoor zorgen dat mensen weten waar ze zo nodig kunnen aankloppen. Tegelijkertijd zijn onze inwoners en ondernemers zelf de ogen en oren in onze wijken en bedrijventerreinen. Als bewoners vragen hebben zoals ‘ik heb de buurman al een tijd niet gezien’ of ‘gaan die kinderen eigenlijk wel naar school?’, dan moeten we daar met elkaar wat mee doen. Net zoals: ‘ik zie bij dat bedrijf veel camera’s hangen, maar er gebeurt eigenlijk niet zoveel.’ Oplettendheid doet ertoe. Van ons allemaal. Samen met politie, wijkteams, woningcorporaties en andere partners, in wie ik stuk voor stuk een rotsvast vertrouwen heb."

Lees hier de burgemeestersbrief aan de raad over de gebeurtenissen.

PERSFOTO Burgemeester W.H.J.M.(Hein) van der Loo