Vereniging of stichting? Bereid u voor op de WBTR!

Vanaf 1 juli 2021 moeten alle verenigingen en stichtingen voldoen aan de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Hiervoor is het belangrijk dat u een aantal zaken goed regelt. Een van die zaken is de besluitvorming binnen de vereniging of stichting. Want gaat er iets mis, dan kunt u als bestuurslid of toezichthouder persoonlijk aansprakelijk gesteld worden. 

Wat houdt de WBTR eigenlijk in?

De wet WBTR gaat over:

  • Positie en plichten bestuursleden en toezichthouders.
  • De aansprakelijkheid van bestuursleden en toezichthouders.
  • Financieel beleid en goedkeuring van uitgaven.
  • Regels omtrent belangenverstrengeling.
  • Procedures bij grote uitgaven of investeringen.

Ook voor hele kleine verenigingen en stichtingen geldt deze wet. U voorkomt hiermee gedoe binnen de stichting, zoals financiële problemen, zelfverrijking van bestuurders, fraude en diefstal. Het is dus belangrijk goed op de nieuwe WBTR voorbereid te zijn. Begint u hiermee op tijd! Wethouder Tycho Jansen: "Als gemeente vinden we het belangrijk om, waar dat kan, vervelende situaties voor onze inwoners zoveel mogelijk te voorkomen. Daarom hebben we verenigingen die een subsidierelatie hebben met de gemeente per brief geïnformeerd. Via deze publicatie attenderen we u er extra op en informeren we meteen alle andere verenigingen."

Verder lezen over de WBTR?

Wilt u meer weten over de WBTR? Kijk dan op https://wbtr.nl/. Hier wordt uitgebreid uitgelegd wat de wet inhoudt, wat u moet regelen en waarom. Bovendien vindt u hier antwoorden op veel gestelde vragen, een stappenplan en kunt u zich aanmelden voor gratis webinars. 

Logo zwijndrecht