Kinderburgemeester en kinderambassadeurs

De gemeente vindt het belangrijk dat kinderen in Zwijndrecht meedenken en hun stem laten horen. De kinderburgemeester en ambassadeurs spelen hierin een belangrijke rol.

Zwijndrecht krijgt nieuwe kinderburgemeester en elf kinderambassadeurs

De gemeente Zwijndrecht krijgt voor het jaar 2022/2023 een nieuwe kinderburgemeester en maar liefst elf kinderambassadeurs die hun stem in Zwijndrecht laten horen en meedenken over belangrijke zaken binnen de gemeente.

De nieuwe kinderburgemeester Melle Kramer van CKC Juliana is op dinsdag 30 augustus 2022 officieel beëdigd. De huidige kinderburgemeester, Jaylinn Addink van KBS De Toermalijn, heeft haar ambtsketen officieel overgedragen. Kinderburgemeester Melle Kramer: "Ik ben heel blij dat ik de nieuwe kinderburgemeester van Zwijndrecht ben. Ik verheug me om samen met de kinderambassadeurs mooie dingen voor Zwijndrecht te doen."

Benieuwd naar foto's van de beëdiging? Bekijk ze direct!

Een verbinder

Burgemeester Hein van der Loo: "Ik heb Melle nu al leren keren als een hele leuke jongen die ideeën graag samen verder brengt. En 'samen doen' is waar we voor staan in Zwijndrecht. Ik zie uit naar de samenwerking met mijn nieuwe collega-burgemeester en de kinderambassadeurs!”

Kinderambassadeurs

Zwijndrecht beschikt naast kinderburgemeester Melle Kramer dit jaar ook nog eens over elf kinderambassadeurs. Hieronder van links naar rechts: Manou Kleinjan (Abraham Hellenbroekschool), Sascha Loïs van Zijderveld (De Rank), Mario van der Linden (De Develhoek), Fenne Bloem van der Horst (De Tandem), Jesse Ikoeazu (De Tourmalijn, Emmastraat), Mats Vreugdenhil (Het Akkoord), Ata Arikan (De Bron), Thijs Meuzelaar (De Tourmalijn, Schaepmanlaan), Ruben Drescher (KC de Notenbalk), Norah Welgraven (KC de Kim) en Wouter Nuis (KC De Brug).

Kinderburgemeester Melle Kramerkinderambassadeurs-groepsfoto-compleet​​​​​​

 

Gevraagd en ongevraagd advies

Leren meedenken, naar elkaar luisteren, begrijpen wat er speelt, een eigen mening vormen, daarover praten en samen tot een beslissing komen; dat zijn belangrijke fundamenten van onze democratie. Dit leren kinderen het beste door het zelf te doen. Zwijndrecht geeft ze deze mogelijkheid door een jaar lang kinderburgemeester of 1 of 2 jaar kinderambassadeur te zijn. De kinderen kunnen zelf onderwerpen aandragen, maar het gebeurt ook regelmatig dat medewerkers van de gemeente de kinderen vragen om ergens over mee te denken of bij te helpen.

 

De kinderambassadeurs van schooljaar 2020/2021/2022

Jaylinn Addink van KBS De Toermalijn was kinderburgemeester van de gemeente Zwijndrecht gedurende het schooljaar 2021/2022. Zij werd daarbij geholpen door kinderambassadeurs Jackie Ann, Susa, Fenne en Merel. Met elkaar dachten zij na over onderwerpen die zij belangrijk vinden voor Zwijndrecht. Sophie van der Walle van KC Impuls startte in 2020 als eerste kinderburgemeester van Zwijndrecht en werd daarbij ondersteund door kinderambassadeurs Merel, Olivia, Luna en Aren. 


Waarom het zo leuk is om kinderambasasdeur te zijn? De kinderambassadeurs en burgemeester van 2021/2022 vertellen het!