Brief van de burgemeester - coronacrisis
Op deze pagina vindt u een overzicht van de brieven van de burgemeester tijdens de coronacrisis.
Brief 16 maart 2022
Beste Zwijndrechtenaren,
De afgelopen twee jaar schreef ik u regelmatig brieven over de coronacrisis. Gelukkig kunnen we wat corona betreft weer een beetje normaal leven. Maar wat heet normaal? Met een oorlog op slechts 2000 kilometer van ons vandaan?
U hoort en ziet veel over deze oorlog. Zelf kijk ik er met afschuw naar. Ik vind de Russische invasie van Oekraïne een aanval op de internationale rechtsorde. Het is ook een bedreiging van de wereldvrede. Boven alles een nachtmerrie voor de Oekraïners. Ik denk aan de slachtoffers. Jong en oud. Aan de verwoeste dorpen en steden. Ik denk ook aan de jonge Russische militairen. Op een dodelijke missie. Gedwongen door een machtswellustig regime in Moskou.
Inmiddels zijn 2,7 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht. Binnen Oekraïne zijn nog eens 2 miljoen mensen van huis en haard verdreven. Gezinnen zijn uiteen gerukt. Hun vraag: komt het ooit nog goed?
Het antwoord op die vraag ligt in handen van goed bedoelende en helaas ook sommige kwaad bedoelende wereldleiders. Hun wijsheid bepaalt de afloop van deze oorlog en het voorkomen van zulk geweld in de rest van de wereld. Ik wens hen dialoog. Ontwapenend contact.
Ondertussen is het hartverwarmend om te zien hoe Zwijndrecht helpt. U verzamelt spullen. U maakt geld over. Vorige week liepen ruim 150 mensen mee in een solidariteitswandeling. U bent er voor de inwoners van Oekraïne.
De eerste vluchtelingen hebben een veilige plek gevonden in onze gemeenschap. In Zwijndrecht en in Heerjansdam. Sinds afgelopen weekend geef ik zelf ruimte aan twee Oekraïense gezinnen. Zij vertellen hartverscheurende verhalen, maar blijven vertrouwen op geloof, hoop en liefde.
Wij kunnen allemaal iets betekenen. Dat is voor iedereen verschillend. Op www.zwijndrecht.nl/oekraine staat een overzicht van wat u allemaal kunt doen. Alle beetjes helpen. Heeft u zelf al genoeg zorgen? Dan uiteraard begrip!
Samen hebben we het gewonnen van corona. Samen zijn we er voor Oekraïne. Samen zijn we Zwijndrecht, met recht gehecht aan vrijheid. Aan veiligheid en democratie. Dat is onze inzet. Voor onszelf. Voor iedereen.
Hartelijke groet,
Hein van der Loo
Burgemeester
Beste Zwijndrechtenaren,
Eindelijk! Ons land gaat weer open. Na twee jaar zijn er vanaf komende vrijdag bijna geen beperkingen meer. Sommigen van u hebben mij verteld dat die beperkingen er nooit hadden moeten zijn. Veruit de meesten hebben zich dapper aan alle maatregelen gehouden. Wat hebben we met elkaar een onwerkelijke, verwarrende en verdrietige tijd meegemaakt. Het zijn jaren die we ons blijvend zullen herinneren.
Mijn gedachten gaan uit naar iedereen in Zwijndrecht die onder corona heeft moeten lijden. Mensen die een dierbare moeten missen. Geen waardig afscheid konden nemen van hun geliefde. Ik denk aan al die jonge en oude mensen die eenzamer waren dan ooit. Of door corona langdurig ziek zijn. Ik wens u kracht en perspectief.
In deze brief vraag ik uw speciale aandacht voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Zij voelden zich een stuk veiliger mét de maatregelen. Voor hen is het misschien wel spannender dan ooit. Je zal nu maar corona krijgen en er, ondanks de mildere variant van het virus, ernstig ziek van worden. Daar zijn we samen bij. Dat moeten we voorkomen. Door rekening te houden met elkaar. Naar elkaar te blijven omkijken. Zoals we dat al die tijd hebben gedaan. Dank u wel!
Gelukkig kunnen we samen weer vooruit kijken. Naar de dingen die weer kunnen. Met de weersomstandigheden van afgelopen week zou je het niet zeggen, maar het voorjaar komt eraan. We hopen Koningsdag te kunnen vieren. Onze oorlogsslachtoffers publiekelijk te herdenken. Ondertussen zie ik dat bedrijven die het moeilijk hadden hun business weer oppakken. U kunt zonder beperkingen naar de kerk, de moskee of naar een winkel, restaurant, stadion, bioscoop of theater. Het is niet vaak dat ik bidden, zingen, sporten, eten en plezier maken in een adem noem. Laten we er met zijn allen ongelofelijk van genieten.
Samen met u kijk ik blijmoedig vooruit. Dat doe ik in het besef dat het voor ons allemaal heel ingewikkeld is geweest. Zoveel tegelijk. Vervelend en heilzaam. Eenzaam en verbindend. Saai en intiem. U en ik alleen, maar … altijd samen Zwijndrecht.
Hartelijke groet,
Hein van der Loo
Burgemeester
Beste Zwijndrechtenaren,
Vrolijke gezichten in onze cafés en restaurants. Niet alleen aan tafels en aan de bar. Ook bij alle medewerkers in de horeca. Zij konden na lange tijd weer gastvrouw en gastheer zijn. ‘Heeft het u gesmaakt?’ Heerlijk om met een volmondig ‘Ja, dankjewel!’ te kunnen antwoorden. Wat te denken van de activiteiten op onze sportvelden! En in de gymzalen. Sporters mochten weer. Jong en oud. Als u wilde, kon u ernaar gaan kijken. Aanstaand weekend kan het weer!
Langzaam gaat onze gemeente van het slot. We krijgen weer wat lucht en ruimte.
Ondanks het oplopende aantal coronabesmettingen heeft ons nieuwe kabinet stappen gezet. Stappen naar normaal. Begrijpelijk. Mensen worden minder ziek. Zeker met een boosterprik. Bovendien, ook een lockdown beschadigt onze gezondheid. Daarom is het zo belangrijk om er samen voor te zorgen dat het niet meer hoeft. Dat al die vergaande maatregelen niet meer nodig zijn.
Ondertussen werken de ziekenhuizen in onze regio met man en macht aan het wegwerken van wachtlijsten. Voor iedereen weer de medische aandacht die zij of hij nodig heeft. De locatie Zwijndrecht van het Albert Schweitzer ziekenhuis is sinds vorige week weer 100% open. Maar let op, door het enorme aantal besmettingen (meer dan 100.000 per dag) zit het gevaar van overvolle ziekenhuizen nog steeds in een klein hoekje. Corona blijft riskant. Een booster is uw beste bescherming.
De opkomst voor de boosterprik is in Zwijndrecht tot nu toe 48%. Dat is laag. Te laag. Temeer omdat de meeste coronapatiënten die in het ziekenhuis liggen niet gevaccineerd zijn. Mag ik u vragen? Uw vaccin tegen corona draagt bij aan de broodnodige zorg voor iedereen. Vanaf woensdag 9 februari is het gemeentehuis geopend voor iedereen die zich zonder afspraak wil laten vaccineren. Mensen die een boosterprik willen. Mensen die alsnog een eerste of tweede vaccin wensen. Medewerkers van de GGD staan voor u klaar. Drie weken lang. Op woensdag en op donderdag. Van 12.00 tot 18.00 uur. U bent van harte welkom.
In mijn vorige brief schreef ik u: het moet anders! Inmiddels is het anders. In Zwijndrechtse taal: het schip van staat heeft de steven gewend. Het roer van maatregelen is om. Houden zo. Dan koersen we op normaal. Zonder corona. Met corona. Samen naar normaal.
Hartelijke groet,
Hein van der Loo
Burgemeester
Beste Zwijndrechtenaren,
De persconferentie van het kabinet had vrijdag twee kanten. Goed nieuws voor winkels en sportclubs. Ook voor het middelbaar beroepsonderwijs, de hogescholen en universiteiten. Slecht nieuws voor horeca en cultuur. We kunnen weer winkelen en samen sporten. Fijn! Maar cafés, restaurants en culturele instellingen blijven dicht. Voor die ondernemers een ramp.
Afgelopen week stuurden de gemeenteraad, de wethouders en ik samen een open brief naar alle inwoners van Zwijndrecht en Heerjansdam. We deden dat via sociale media. U kunt u deze brief nog eens nalezen. We stuurden een kopie van onze brief naar het kabinet. Met een oproep om te versoepelen. Wij vinden dat sommige maatregelen teveel schade aanrichten. Niet in verhouding staan. Teveel mensen betalen een te hoge prijs. Denk aan jongeren die beperkt worden in hun ontwikkeling. Mensen die eindeloos alleen zijn. Ondernemers die de spaarpotten van hun kinderen aanspreken om te blijven overleven. Musea die omvallen.
Het moet anders! Gelukkig hoorde ik de nieuwe minister van Volksgezondheid vrijdag zeggen: ‘Ook lock-downs beschadigen onze gezondheid’. Ik vind dat een hele belangrijke uitspraak. Eigenlijk een trendbreuk in 22 maanden corona management. Van huis uit dokter, deze minister. Met oog voor onze fysieke en psychische, sociale en economische gezondheid. Het geeft mij vertrouwen in de vele afwegingen die het kabinet nog zal moeten maken. Vanuit Zwijndrecht blijven we aansturen op meer lucht en ruimte voor iedereen. Te beginnen met horeca en cultuur.
Maar let op! We zien het aantal besmettingen razendsnel oplopen. Niet lang geleden schrokken we van 10.000 besmettingen per dag. Deskundigen waarschuwen inmiddels voor meer dan 80.000. Gelukkig lijken mensen minder ziek te worden. Niet in de laatste plaats door alle vaccinaties. Maar we moeten heel voorzichtig blijven. En ons (dus!) aan de basisregels houden: handen wassen, anderhalve meter afstand, geen handen schudden, ventileren. U mag er wat van vinden. U moet het gewoon doen. Meedoen. Om ons allemaal gezond en wel op de rit te houden.
Noem het onze bijdrage aan de samenleving van (over)morgen. Zoals de Amerikaanse president John F. Kennedy bedoelde toen hij zei: ‘Vraag niet wat uw land kan doen voor u. Maar vraag wat u kunt doen voor uw land.’ Voor Zwijndrecht. Voor Heerjansdam. Voor de mensen om u heen. Voor uzelf. Alleen samen …… Ieder beetje helpt.
Hartelijke groet,
Hein van der Loo
Burgemeester
Beste Zwijndrechtenaren,
Nederland op slot. U heeft de ingelaste persconferentie van zaterdagavond ongetwijfeld gezien of er nadien over gehoord. Alleen essentiële winkels open. Evenementen verboden. Kappers en schoonheidsspecialisten moeten hun diensten staken. Maximaal twee personen bezoek. Musea, bioscopen en pretparken dicht. Nederland op slot. Zwijndrecht in mineur.
Je zal als winkelier maar niet-essentieel genoemd worden. Of een restaurant runnen en het in december moeten hebben van een mooie omzet. Je zal maar jong zijn en weer geen normale jaarwisseling kunnen vieren. In een koor zingen en je ingestudeerde repertoire niet mogen uitvoeren. Of alleen staan en merken hoe lang de dagen duren.
Waarom? Waarom deze lockdown? Met alle gevolgen van dien? Zoals ik u eerder schreef, ons kabinet neemt de best mogelijke besluiten. Ook nu weer. Met deze lockdown koopt het kabinet tijd, zo wordt gezegd. Tijd om ons te laten vaccineren. Voor de eerste, tweede of derde keer. Ik zeg het u graag in deze volgorde. Een booster (meestal de derde prik) is fijn, maar laten we niet vergeten dat zo veel mogelijk mensen gevaccineerd moeten worden om sneller door deze lockdown heen te komen. Laat de boostercampagne ook een aanmoediging zijn voor de mensen die zich tot nu toe niet hebben laten vaccineren.
Volgens alle berekeningen lopen nog steeds duizenden mensen in Nederland het risico om met een corona infectie op de IC te belanden. En dat betekent: code zwart. Geen operaties, chemokuren of andere behandelingen voor mensen die ze keihard nodig hebben. Desastreus! Daarom de landelijke campagne om uw prik te halen. Ik herhaal: uw eerste, tweede of derde. Hoe meer geprikt, hoe sneller naar normaal.
Uitgerekend deze decembermaand worden u en ik beperkt in gezelligheid met vrienden en familie. Het is bijna Kerst, tijd van nieuw leven. Licht in de duisternis. Hoop. De jaarwisseling is een moment om terug te kijken. En vooruit. Wat kan ik het in deze lockdown goed begrijpen als u daar even geen zin in heeft. Als u denkt: laat deze periode gauw voorbij zijn. Bent u er ook zo klaar mee? Met deze pandemie?
En toch ….. ook de kleinste voorraad vrolijkheid helpt. Het is het bekende zaadje in de grond, dat straks in de lente weer uitgroeit tot een mooie bloem. Met een kleur en geur waar we ons nu al op verheugen. Zo is het elke winter. Koud en donker. In die kille tijd groeit ons verlangen naar geluk. Naar buiten. Naar ondernemen. Naar school. Naar elkaar. Zo is het ook aan het einde van dit jaar.
Lieve mensen, ik wens u dat beetje geluk. Anno 2021. Op weg naar het volgende jaar. Ik wens u gezondheid. En ik gun u de veerkracht om ons samen door deze pandemie te slaan. U allemaal. Inwoners en bedrijven. Jong en oud. Sportverenigingen en scholen. Iedereen in Zwijndrecht en Heerjansdam.
Ik wens u oog voor elkaar. Samen sterk. Vergeet niet, onze saamhorigheid maakt het verschil. U draagt er aan bij. En daar neem ik mijn hoed voor af!
Hartelijke groet,
Hein van der Loo
Burgemeester
Beste Zwijndrechtenaren,
Scholen dicht. Scholen open. Horeca op slot. Tot vijf uur welkom. Mondkapje af. Mondkapje op. Wel publiek bij sportwedstrijden. Geen publiek bij sport. De coronaregels vliegen ons al bijna twee jaar om de oren.
De perfecte aanpak voor deze crisis bestaat niet. Er is geen waterdichte oplossing. Knap van de minister-president dat hij dat vrijdag in zijn persconferentie publiekelijk toegaf. “Ik doe wat ik kan, maar het lukt me niet.” Of woorden van gelijke strekking. We zijn het eens dat de meeste regels ons in de weg zitten. Ze zetten ons op scherp. Zijn voer voor discussie. Moet het zo wel door?
En toch, de feiten zijn duidelijk. Het aantal coronabesmettingen rijst de pan uit. Hoog. Hoger. Hoogst. Ziekenhuizen en andere zorginstellingen staan met een naderende 'Code Zwart' op het punt van omvallen. Als we niks doen moeten artsen straks snoeiharde keuzes maken tussen leven en dood. Wel een ziekenhuisbed voor een ander. Niet voor u. Of juist u krijgt een levensreddende operatie. Ten koste van een ander. Geen ambulance om ons te rijden. Geen verplegend personeel.
Lieve mensen, als burgemeester ben ik de laatste die u de modder in praat. Zie deze indringende brief alstublieft als een aanmoediging. Een noodkreet zo u wilt. Zet uw onbegrip en teleurstelling bij het vuilnis. Recht uw rug. Sla een figuurlijke arm (1.5 meter!) om de schouder van een ander. Uw familie. De buren. Vraag elkaar wat u kunt betekenen. Een bloemetje. Een pepernoot. Briefkaart. Boodschap. Een digitaal bezoek.
Dit is niet het moment om elkaar naar het leven te staan. Om ons op te winden over het landelijke vuurwerkverbod. Over de mogelijke invoering van 2G. Niet de tijd om ministers zwart te maken. Te dreigen met geweld. Niet doen! Dit is juist het moment om oog te hebben voor elkaar. Steun te bieden. Om ons samen door deze pandemie te slaan.
Laten we bedenken wat we zelf kunnen doen. Wat uw en mijn bijdrage is om het tij te keren. Dit virus een genadeklap te geven. Het zijn niet de papieren maatregelen die het doen. Wat dan wel? Daadwerkelijk onze handen wassen. Afstand houden. Mondkapje op. Zoveel mogelijk vanuit huis werken. Vaccineren ... Het is ons eigen gedrag. Het gedrag van 45.000 voorbeeldige inwoners. Van Zwijndrecht en Heerjansdam.
En toen …? Toen was er opeens een nieuwe variant van het virus. Uit Zuid-Afrika. Even zakte de moed me in de schoenen. Omikron. Hebben we het hele Griekse alfabet nog tegoed? Gelukkig dacht ik bij Zuid-Afrika meteen aan de prachtige woorden van Desmond Tutu. Geestelijke met een nobelprijs voor de vrede. "Goedheid is sterker dan kwaad, liefde is sterker dan haat, licht is sterker dan duister en leven is sterker dan dood."
Blijf sterk en strijdbaar. Samen tegen corona. Dichtbij. Zwijndrechts. Met elkaar.
Hartelijke groet,
Hein van der Loo
Burgemeester
Beste Zwijndrechtenaren,
In Zwijndrecht doen we dingen samen. Leuke én moeilijke dingen. Wij zijn er voor elkaar. Ook in deze, steeds maar voortdurende, coronatijd. Nu het aantal coronabesmettingen weer fors stijgt, is het makkelijk om te denken in tegenstellingen. Wij tegen zij. Gevaccineerd tegen ongevaccineerd. Oud tegen jong? Horeca en de rest? U begrijpt het. Daar moeten we het niet van hebben. In Zwijndrecht zijn we daar ook niet van. Onze kracht is samen.
Door gebruik van het coronatoegangsbewijs en de herintroductie van mondkapjes in publieke ruimten voelt het alsof we een stap terug doen. Laat ik eerlijk zeggen: dat is ook zo. Maar we doen het om een goede reden. Een stap terug om er straks hopelijk een paar vooruit te kunnen zetten. De maatregelen zijn nodig om corona weer onder controle te krijgen. Ondertussen willen we dat onze scholen en winkels open kunnen blijven. Dat iedereen kan blijven sporten. Dat we zo normaal mogelijk kunnen leven.
Lockdowns? Daar hebben we er genoeg van gehad. Gelukkig is ons gesternte ook anders dan een jaar geleden. Bijna 80% van onze inwoners ouder dan twaalf jaar is gevaccineerd. Daarmee loopt veruit de meerderheid van u allen een veel kleiner risico om besmet te raken. En als u toch besmet raakt, dan bent u zeer waarschijnlijk niet zo ziek dat u naar het ziekenhuis moet. Gelukkig maar, want dat is waar we het allemaal voor doen. Onze gezondheid. Zorgen dat de ziekenhuizen voldoende ruimte houden voor noodzakelijke behandelingen. Denk aan mensen met hartproblemen. Kankerpatiënten. Een ziekenhuis dat operaties moet uitstellen omdat coronapatiënten de bedden bezet houden? Het mág niet zo zijn. Zeker niet als we daar samen (!) wat aan kunnen doen.
Heeft u zich nog niet laten vaccineren, omdat u vragen heeft of twijfels? Ga erover in gesprek. Dat kan met familie, vrienden, uw huisarts. Het kan volgende week ook bij een mobiele locatie van de GGD. Van dinsdag 16 november tot en met zaterdag 20 november bij Hart van Meerdervoort en op de parkeerplaats naast winkelcentrum De Passage. Daar zal een prikbus staan. U vindt er uitleg. Antwoorden op allerlei vragen. En u vindt er een prik, als u dat wenst. Daar hoeft u niet eens een afspraak voor te maken.
Het aantal besmettingen móét omlaag. Daarom vragen horeca, bioscopen, theaters, zwembaden en (andere) binnensportaccommodaties u om uw coronatoegangsbewijs en persoonlijke identificatie te laten zien. Ik doe daarbij graag een beroep op u om te helpen. Door uw QR-code en identificatie bij de hand te hebben als u ergens naar binnen gaat. Dat maakt het voor ondernemers en verenigingen allemaal stukken gemakkelijker. En door zoveel mogelijk 1,5 meter afstand te houden, een mondkapje te dragen op de plekken waar dit moet en minstens de helft van uw werkdagen vanuit huis te werken.
Bent u ziek van deze tijd? Samen staan we sterker om er snel beter van te worden. Alleen samen winnen we het van corona!
Hartelijke groet,
Hein van der Loo
Burgemeester
Beste Zwijndrechtenaren,
De herfst is begonnen. De bomen krijgen kleur. Het wordt frisser. Eerder donker. Sommige dieren maken zich klaar voor hun winterslaap. Trekvogels vliegen naar warmere gebieden. En wat doen wij, mensen? In de herfst van corona…
Sommigen van u missen de zomer. Anderen verheugen zich op de winter. Gelukkig zijn we zover, ongeacht de seizoenen. Einde corona. Of beter, we hebben corona onder controle. Vanaf zaterdag komen bijna alle coronaregels te vervallen. Dat kan, omdat veruit het grootste deel van de Nederlanders gevaccineerd is.
Vaccinatie is in ons land geen verplichting, maar blijkt een stevige buffer te zijn. Een effectief middel om in onze Zwijndrechtse gemeenschap met corona te kunnen leven. Bescherming te bieden aan mensen die gevoelig zijn voor het virus. Aantallen besmettingen te beperken. Ziekenhuizen en andere zorgcentra ruimte te geven voor hun medische dienstverlening. In breedste zin. Niet alleen coronaverzorging. Ook operaties. Chemokuren. Revalidatie na een verkeersongeluk.
Zelf geniet ik van vergaderingen die weer fysiek plaatsvinden. Bijeenkomsten waarbij ik mensen persoonlijk spreek. Een bijzonder afscheid bij de Scouting. Een kerkdienst. Kop koffie op een terras. Businessclub met ondernemers. Tentoonstelling in De Vergulde Swaen.
Ik zie dat we nog wat onwennig zijn. Komend uit een gekke tijd van allerlei beperkingen. Nu kan er gelukkig weer veel. Goed om elkaar daarbij de ruimte te geven. Letterlijk en figuurlijk. De één voelt zich immers gemakkelijker dan de ander. En dat kan een heleboel redenen hebben. Soms hele persoonlijke.
Des temeer doet normaal samenleven een beroep op ons allemaal. Begripvol samen leven. Met respect voor ieders mening. Adviezen. Regels. Vrijheden. Ambities. Alleen samen houden (!) we corona onder controle.
Hartelijke groet,
Hein van der Loo
Burgemeester
Beste inwoners van Zwijndrecht,
We gaan een mooie zomer tegemoet. De meeste maatregelen vanwege corona zijn sinds zaterdag verleden tijd. Gelukkig maar. Eindelijk! Dat mag u best zeggen, hoor. Samen met u hoop ik dat het zo kan blijven. Dat er geen vervelende variant van het virus opdoemt. Dat het normale leven ons blijft toelachen. Ons allen. Jong en oud.
Ik heb in deze brieven vaak benadrukt hoeveel waardering ik heb voor de manier waarop u corona heeft gedragen. U heeft er de schouders onder gezet. Elkaar geholpen. Samen gehuild. Soms ook gelachen. Samen geleefd. Zoals het leven dat van ons vroeg. Op vrolijke en verdrietige momenten. Met corona. Zonder. U was gelukkig vanwege de geboorte van een kind, een verjaardag, jubileum. Trots op een zakelijk succes. Droevig door het overlijden van een dierbare. Moedeloos omdat corona zo lang duurde. In de lappenmand omdat er in het ziekenhuis geen plek was voor een medische ingreep.
Uit mijn eigen leven en praktijk: ik heb schrijnende voorbeelden gezien van begrafenissen op afstand. Van bedrijven die de deuren moesten sluiten. Mensen die stierven van eenzaamheid. Kinderen die er niks aan vonden dat ze niet naar school konden. Hun ouders die alle zeilen moesten bijzetten om thuisonderwijs te combineren met hun eigen werk. Die tijd lijkt nu geweest.
Als gemeenteraad en college van burgemeester & wethouders gaan we binnenkort weer fysiek vergaderen. Ik kan weer naar bedrijven. Naar jubilerende huwelijken. Verenigingen. Ik kan weer bij u zijn. In gesprek. Persoonlijk. Niet langer digitaal. Onze kinderen maken als student weer plezier. Als scholieren hun laatste toetsen van het schooljaar. Op school! Waar het leuk is. Waar het hoort. We zoeken vrienden op. Familie komt weer op bezoek. Op de meeste plekken kan ik u weer zien. Zonder mondkapje. Met een lach. Soms een traan. Of een grimas, dat mag ook.
Lieve mensen, ik mocht bij ATOS Radio & TV vertellen over twee jaar burgemeesterschap in Zwijndrecht. Het was door corona lange tijd geen sinecure. Maar door uw discipline, respect voor regels en richtlijnen, uw bereidheid om u met een vaccin te beschermen tegen de gevolgen van het virus, door het doorzettingsvermogen van onze artsen en zorgverleners, door samen weerbaar te zijn…. Daardoor gloort er een zonnige zomer, een hopelijk gezonde toekomst, een leven na corona.
Veerkracht en saamhorigheid. Die hebben het gedaan. Volhouden heeft geloond. In een levensvrijheid die we verdienen!
Ik wens u voorspoed. Geluk! En hoop u gauw te zien.
Hartelijke groet,
Hein van der Loo
Burgemeester
Beste Zwijndrechtenaren,
Bijna alles weer open! Durft u voorzichtig te genieten van de dingen die weer kunnen? Meer bezoekers thuis. Hapje eten in een restaurant. Wat drinken op het terras. Sporten zonder anderhalve meter afstand. Naar een museum, de bioscoop, een pretpark of onze eigen Kiboe-hoeve. Het kan weer. Het mag weer!
Letterlijk en figuurlijk is de zon gaan schijnen. De besmettingscijfers gaan snel naar beneden en steeds meer mensen worden gevaccineerd. We zijn echt op stoom gekomen met het prikken. Zelf was ik maandag aan de beurt. De bemoedigende ontwikkeling van corona laat een extra versoepeling van de regels toe. Stap 3 van het openingsplan is ingegaan. Met dank aan de medische wetenschap. Met dank aan uw begrip en discipline. Uw veerkracht. Doorzettingsvermogen.
Ik neem in deze brief graag de vrijheid om iedereen aan te moedigen zich te laten vaccineren. Nu en later, als blijkt dat vaccineren de manier is om dit virus te blijven beheersen. Geen lockdown meer. Ons samen leven is van het slot. Laten we dat zo houden. We zijn er zelf bij. Door een prik te halen. En door ons aan de basisregels te blijven houden. Handen te wassen, afstand te houden en voorlopig in openbare ruimten nog een mondkapje te dragen. We doen het voor onszelf. En voor elkaar. Om in het ziekenhuis terecht te kunnen voor een operatie. Om naar school te kunnen gaan. Te sporten. Samen te zingen. Gewoon, normaal te kunnen doen.
Wat ben ik blij voor ons allemaal dat normaal steeds dichterbij komt. Deze weken voelen als bevrijding uit een keurslijf. Uit een leven van moeten. Niet mogen. De last van onze schouders is tegelijkertijd een groot compliment voor uw saamhorigheid. Gemeenschapszin.
Hoe moeilijk het voor velen van u ook was, Zwijndrecht heeft zich door deze crisis heen geknokt.
Samen krachtig. Prachtig!
Hartelijke groet,
Hein van der Loo
Burgemeester
Beste Zwijndrechtenaren,
Goed nieuws! Het aantal coronapatiënten gaat in rap tempo naar beneden. Ruimte voor extra versoepeling van de regels. Terrassen langer open. Buiten en binnen sporten. Doorstroom locaties zoals dierentuinen en bibliotheken heten u welkom.
Stap 2 van het openingsplan is een feit. De derde golf is op zijn retour. Het vaccineren lijkt zijn vruchten af te werpen, in combinatie met handen wassen, afstand houden .... U kunt de regels dromen. Het geluid uit de ziekenhuizen is voor mij de lakmoesproef. En ja, sinds lange tijd hoor ik artsen en verpleegkundigen zeggen dat de ergste druk van de ketel is. Gelukkig maar.
Toch maakt een zwaluw nog geen (normale) zomer. Het coronavirus blijft een verraderlijke lastpak. Ik heb het aan den lijve ondervonden. Eind april kreeg ik lichte verkoudheidsklachten. Wat keelpijn. Een stijve rug. De test zei: positief. Ondanks maandenlange discipline. Reden om u te blijven aanmoedigen. Luister naar uw lichaam. Een test is zo gedaan. Voor uzelf. En voor elkaar.
Tien dagen quarantaine gaven mij een nieuw perspectief op deze tijd. Dagelijks denk ik aan de mensen die een dierbare zijn verloren aan het virus. Aan de mensen die fysieke of mentale klachten hebben overgehouden. Des te meer ben ik dankbaar dat ernstige klachten mij bespaard zijn gebleven. Geroerd dat u me zoveel warme persoonlijke wensen stuurde. Verheugd dat ik, door vanuit huis te blijven werken, gewoon uw burgemeester kon zijn.
Fysiek isolement gaf me de kans om na te denken. Stil te staan. Met bewondering las ik het nieuwste boek van Ramsey Nasr, acteur en schrijver. Voorheen Dichter des Vaderlands. Geïnspireerd door de coronacrisis schrijft hij in De fundamenten: ‘Alles kwam ons toe. Vrijheid, welvaart, we vonden het vanzelfsprekend. Die gedachte staat nu onder druk en dat is goed.’ Welhaast filosofisch kon ik Ramsey volgen. Nader beschouwd voelde ik mijn vijftien maanden mededogen met sommige ondernemers, met scholieren, eenzame ouderen. Al lezende ging ‘.... en dat is goed’ me even iets te snel.
Lieve mensen, hoe het ook zij, corona plaatst ons met beide Zwijndrechtse benen op de grond. Het zet ons aan het denken. Over moeilijkheden. Vrolijkheid. Ziekte en levensgeluk. Vanzelfsprekendheid die niet bestaat. We blijven vechten voor normaal. Samen. Vroeg en laat.
Hartelijke groet,
Hein van der Loo
Burgemeester
Beste Zwijndrechtenaren,
Net als u ben ik natuurlijk blij met de versoepeling van enkele regels. Vanaf vandaag geen avondklok meer. Thuis per dag het dubbele aantal van twee mensen op bezoek. We mogen weer naar een terras, al is dat van 12 tot 18 uur en met een beperkt aantal personen. We kunnen zonder afspraak winkelen, hoewel nog in ons eentje.
Op initiatief van onze Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid was vorige week de heer Kim Putters te gast in een gezamenlijke online bijeenkomst van tien gemeenteraden. Ook vanuit Zwijndrecht waren we er bij. We hoorden de heer Putters namens het Sociaal en Cultureel Planbureau bevestigen dat de effecten van de maatregelen tegen corona groot zijn. Sommige mensen hebben er extra veel last van. Denk aan mensen met gezondheidsproblemen en met psychische klachten. Ze raken vaak verder achterop. Denk ook aan hun mantelzorgers en professionele zorgverleners. Denk aan ondernemers in de horeca en evenementenbranche. Kinderen die een leerachterstand oplopen.
Eigenlijk zei de heer Putters niet zo veel nieuws. U kent allemaal uw eigen voorbeelden. In uw omgeving. Thuis. Heel dichtbij. Wij thuis, op school, op ons werk en op straat, wij merken het allemaal. Elke dag. Het vervelende effect van de maatregelen tegen corona. We hebben het er al een jaar mee te doen. Daarom zeg ik u in deze brief graag nog eens: u bent dapper. Beresterk. U heeft discipline. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor de mensen om u heen.
En nu? Hoe lang nog? Hoe verder? We zien het kabinet gelukkig een beetje lef tonen. Stap 1 van het openingsplan is een feit. Vooruitlopend op het einde van de derde golf. Anticiperend op een hoog aantal gevaccineerden. Een acceptabel risico, zo heet het als de deuren op een kier gaan. We zien een glimp van normaal. Een normale zomer? Zonder regels? Met een knuffel voor opa en oma. Gevulde restaurants. Plezier op de sportvelden. Leuk, met z’n allen weer naar school.
Lieve mensen, ruim een jaar al bent u dapper. Ik ken u als geen ander. U hunkert naar normaal. Klampt u vast aan het aloude gezegde: niet klagen maar dragen. Zo u wilt: een heel klein beetje klagen en voor de rest blijven dragen.
Dapper Zwijndrecht, u maakt mij dankbaar en trots.
Hein van der Loo
Burgemeester
Beste Zwijndrechtenaren,
Mijn complimenten. Ik blijf onder de indruk van uw doorzettingsvermogen. Uw veerkracht. Al meer dan een jaar vechten we tegen corona. U en ik weten het. De strijd is niet gestreden. Maar het einde komt in zicht. Hoe anders! Hoe anders dan vorig jaar rond deze tijd. Toen waren we verrast door de omvang en de impact van het virus. We konden het niet bedenken dat zo’n kleine stoorzender de wereld in zijn greep zou houden. Gevangen. In verdriet. Geïsoleerd. Failliet.
Maar hoop doet leven. Vaccineren biedt ons perspectief. De slimste wetenschappers hebben de vaccins in een razend tempo ontwikkeld. Knappe koppen hebben de producten beoordeeld en goedgekeurd. Opschieten graag. Prikken met die handel. De vaccinatiestraten staan klaar. Daar ligt het niet meer aan. April. Mei. Juni. Juli? Het klinkt nog heel ver weg. Bedrijven wringen zich in bochten. Sportverkeer staat stil. De kunst verkent haar kansen. We houden vol. Zijn in verwachting. En blijven optimistisch. Digitaal. Attent. Behulpzaam. Een nieuwe wereld. Niet normaal!
Jong en oud. Ze strijden. Door dik en dun. Hoe moeilijk ook. Samen winnen van corona. We halen dieper adem. Betalen een (te) hoge prijs. Zwoegen. Gebukt onder een zware last. Als ware het een kruis.
Het is lente. Net als vorig jaar. En ook weer bijna Pasen. Feest van vreugde na verdriet. Aan ellende komt een einde. Door het breed gedeelde doen. Niet klagen maar dragen. En u mag ook blijven vragen. Kritisch. In gesprek. Want de dagen zijn zo ongewoon. De tijd waarin we leven. De avondklok. De lockdown. Regeltje na regeltje. Een eindeloos beroep op ons geduld.
Dank u wel dat u volhoudt. Solidair blijft. Uzelf en anderen in de gaten houdt. Fijn dat u in deze abnormale tijden ‘normaal doet’ met elkaar. Mijn oprechte dank en waardering!
Hartelijke groet,
Hein van der Loo
Burgemeester
Beste Zwijndrechtenaren,
Wat zijn we de afgelopen weken verwend geweest met het weer. Eerst een heerlijk schaatsweekend. Kort daarna al lenteweer. En dat in februari. Eerlijk gezegd, we konden het goed gebruiken.
Zaterdag 27 februari was het een jaar geleden dat in Nederland de eerste coronabesmetting werd vastgesteld. Sindsdien staat de wereld op zijn kop. Staan Zwijndrecht en Heerjansdam op hun kop. Sindsdien is ons leven anders.
Mensen werden ernstig ziek of verloren een dierbare door een virus waar we nauwelijks van gehoord hadden. Kwetsbare mensen werden bang. Ondernemers hopeloos. Jeugd en jong volwassenen terneergeslagen. Hard werkende ouders met kleine en grote kinderen, onderwijzers, sporters en alle andere mensen die ik hier niet noem. We voelden allemaal de enorme impact van corona. En die voelen we nog steeds.
Te midden van alle tragiek was er in deze crisis tot nu toe ook goed nieuws, namelijk de veerkracht van onze samenleving. Zwijndrecht voorop. Ik noem de solidariteit tussen generaties. Onderlinge hulp. Attenties. Een applaus voor de zorg. Digitaal werken. Verjaarswensen via het scherm. Sociaal werd normaal.
Ander goed nieuws? De ongekende snelheid waarmee wereldwijd vaccins ontwikkeld werden. Een wetenschappelijk en technologisch hoogstandje. Die vaccins bieden ons perspectief. Dan moeten ze natuurlijk wel geleverd worden. Maar het kabinet geeft aan dat we met de landelijke vaccinatiestrategie de komende maanden een flinke slag gaan slaan.
Met dat perspectief kan er inmiddels weer een klein beetje meer. Middelbare scholen open voor fysiek onderwijs. Tot leeftijd 27 samen sporten. Winkelen op afspraak. Naar de kapper. Maar let op, een zwaluw maakt nog geen zomer. Denk aan de horeca, de festivals, de voetbalsupporters, koren en muziekverenigingen. Die bijten voorlopig nog op hun tanden.
En toch .... Vanuit de veerkracht die ik al noemde, hebben 52 Zwijndrechtse muzikanten en zangers vorige week laten zien wat er wel kan. Zij maakten een videoclip met een loflied op muziek. Kijkt u op de vernieuwde website van de gemeente www.zwijndrecht.nl/cultuurlied om de clip te zien en te horen.
Stapje voor stapje winnen we het van corona!
Hartelijke groet,
Hein van der Loo
Burgemeester
Beste Zwijndrechtenaren,
Heeft u ook zo genoten van het winterse weer? Ik had een besneeuwd Zwijndrecht en Heerjansdam zelf nog niet eerder gezien. Wandelde zaterdag door het Develbos. Prachtig! Ik zag volop schaatsers. De hele week al sleeënde kinderen. Ontelbare wandelaars. Geluksmomentjes voor een heleboel mensen. Daar waren we wel aan toe.
We zijn bijna een jaar verder. Ons leven staat nog altijd in het teken van corona. Ik wil er niet aan wennen. Corona is voor mij niet het nieuwe normaal. Bij elkaar op bezoek gaan. Naar school. Samen sporten. Winkels in. Een knuffel of een aai. Dat is normaal. Dat vindt u ook. Ik weet het. En daarom heb ik zo’n enorme bewondering voor de manier waarop u deze moeilijke tijd doorstaat. Voor alle offers die u brengt. Hoe u maatregelen naleeft. Regels respecteert.
Vorige week maakte het kabinet bekend dat de lockdown is verlengd tot en met 2 maart. Om een derde golf te voorkomen. Om ons zorgsysteem niet overmatig te belasten. Is er dan echt geen mogelijkheid om de teugels te laten vieren? Nee, zegt het kabinet. De maatregelen zijn nog steeds nodig. Dus bijten we nog een poosje op onze tanden.
Winkeliers bieden hun klanten click & collect. Dat is niet voldoende om de schoorsteen te laten roken, maar alle beetjes helpen. De basisscholen zijn weer open. De kledingbank ook. Het zijn lichtpuntjes. Net als die prachtige winterdagen van vorige week. We hebben met z’n allen flink wat frisse lucht kunnen snuiven. De winterse zonnestralen gevoeld. Op ons pad naar de lente. Op weg naar normaal.
Lieve mensen, hou vol. Ik denk aan u.
Hartelijke groet,
Hein van der Loo
Burgemeester
Beste Zwijndrechtenaren,
Al meer dan tien maanden. Zo lang leven we al in deze coronacrisis. We houden ons aan ontzettend veel regels. Daar is het tijdschema van de avondklok nog bijgekomen ook. Terugkijkend op de eerste dagen met avondklok, wil ik u zeggen dat we het in Zwijndrecht keurig hebben gedaan. Nagenoeg iedereen heeft zich aan de tijdsinstructies van de avondklok gehouden. Er zijn geen gekke dingen gebeurd. Hartstikke goed. Dank u wel!
Lastig is het wel. Zelf doe ik bijvoorbeeld graag mijn boodschappen om half tien 's avonds. Dat gaat niet meer, dus ik moet het anders inplannen. En er zijn al zoveel dingen die niet meer kunnen of die we anders moeten doen. Maar we doen het allemaal, ook die avondklok, om een reden. We doen het om zo snel mogelijk weer naar normaal te kunnen. Weer te kunnen sporten. Gezellig wat te drinken met vrienden. Naar een restaurant te kunnen. Weer te zingen met elkaar. Naar school te gaan. Ouders en grootouders te bezoeken. Verheugt u zich net als ik?
In deze brief wil ik graag mijn waardering uitspreken. Naar onze verpleegkundigen en artsen. Alle medewerkers in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Naar de leerkrachten die onze kinderen video-onderwijs geven. Naar alle ouders die hun kinderen helpen bij dat thuisonderwijs. Naar de kinderen die zoveel geduld opbrengen. Ik heb grote bewondering voor de ondernemers die voortdurend kijken hoe ze toch nog een beetje omzet kunnen draaien. Hoe ze hun medewerkers de kost kunnen blijven geven. Mijn waardering geldt ook voor de sportverenigingen die ervoor zorgen dat hun jeugdleden in beweging blijven. Voor de kerken en moskeeën die met video-diensten verbinding houden met hun gelovigen. Ik spreek mijn oprechte waardering uit naar u allemaal. Naar alle Zwijndrechtenaren. Op uw eigen manier helpt u mee om corona te verslaan.
Lieve mensen, we bijten door deze zure appel heen. Met onze opgelegde rust, reinheid en regelmaat zorgen we dat we licht zien aan het einde van de tunnel. Al is die tunnel nog zo lang. Het komt goed. Er komt een moment dat we weer naar school gaan. Naar winkel en naar werk. Dan hebben we de avondklok bij het oud-vuil gezet. De poorten geopend en de muziek weer aangedraaid.
Tot dan zijn we dapper en houden we vol. Dus zeg ik u nogmaals: dank u wel!
Hartelijke groet,
Hein van der Loo
Burgemeester
Beste Zwijndrechtenaren,
Wordt u er ook wel eens moedeloos van? Boos? Of is er bij u juist berusting? We betalen een hoge prijs om het te winnen van corona. Het doet pijn. Al meer dan tien maanden zet deze wereldwijde boosdoener onze levens op hun kop. Alles is anders. Werken. Boodschappen doen. Sporten. Vergaderen. Les geven. Les krijgen. Spelen met vriendjes en vriendinnen. Zingen. Chillen.
We volgen de coronaregels met tegenzin. Omdat het moet. Het is onze gezamenlijke investering in een normaal leven na corona. Maar tjonge, wat is het lastig. Ga er maar aan staan. Vanuit huis werken, terwijl jouw kinderen thuis onderwijs krijgen. Als ondernemer je bedrijf nog langer dicht houden. Nauwelijks bezoek voor oma in het verpleeghuis. Een lekkere pot voetbal? Ho maar.
Niets menselijks is ons vreemd. U mag er moedeloos van worden. Zo lang al. Niks normaal. Het nieuwe normaal? Zo zal ik deze tijd nooit noemen. Berusten? Nee. Niet voordat vaccinaties een serieus effect hebben op het aantal besmettingen. Niet voordat onze kinderen gewoon weer naar school gaan. Niet voordat we naar kantoor, winkel of fabriek kunnen. Naar onze kerk of moskee. Naar onze club om te voetballen, paardrijden of korfballen. Naar het wijkcentrum om samen FIFA te spelen of een kaartje te leggen.
Ik blijf samen met u vechten tegen corona totdat we onze levens weer normaal kunnen leven. Dat perspectief zie ik. Dit jaar. Voor de zomer? Laten we daar ons best voor blijven doen. Door onze schouders eronder te blijven zetten. We gaan nu nog gebukt onder corona, maar aanstonds rechten we onze rug. Dan vieren we de overwinning op dit virus.
En ondertussen? Ondertussen begrijp ik de vergaande maatregelen. Bedoeld om onze pijn zo kort mogelijk te laten zijn. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Dus kabinet: strak in de leer, vaccineren tot u een ons weegt en daarna zo snel mogelijk naar normaal.
Wij Zwijndrechtenaren houden vol. Er is licht aan het einde van de tunnel.
Ik wens u gezondheid en geluk in een normaler 2021.
Hartelijke groet,
Hein van der Loo
Burgemeester
Beste Zwijndrechtenaren,
Het zijn ongewone tijden. Zo begon ik mijn eerste brief aan u op 18 maart dit jaar. Vlak voor kerst zijn de tijden nog net zo ongewoon. Ongewoner misschien. Met een beetje perspectief?
Terugkijkend op de grootste crisis in vredestijd, betreuren we dat in Zwijndrecht tot nu toe 56 mensen aan corona zijn overleden. Ruim 2200 mensen zijn positief getest. U mag het aantal besmettingen met een factor 2 vermenigvuldigen. Aan het begin van de crisis werd er namelijk aanzienlijk minder getest. Een grove schatting leidt ertoe dat 10% van onze inwoners corona heeft gehad. Mensen met milde klachten, maar ook met ernstige klachten. Sommige patiënten worstelen nog steeds met de naweeën van het virus. En wat te denken van al die mensen die in het ziekenhuis niet geholpen konden worden aan andere gezondheidsproblemen. De impact op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid is ongekend.
Er waren vergaande maatregelen nodig, die op hun beurt niet zonder gevolgen bleven. De horeca moest dicht. Scholen waren lange tijd gesloten. Net als sportverenigingen, buurthuizen, musea en andere uitgaansgelegenheden. Zo had corona een enorme invloed op onze economische en sociale gezondheid.
In deze moeilijke omstandigheden heb ik Zwijndrecht leren kennen als veerkrachtig en saamhorig. Strijdbaar. Eerder schreef ik u: sociaal is het nieuwe normaal. Want u was er voor elkaar. Met aandacht, attenties en alternatieve samenkomsten. Creatief. Inspirerend vaak. U was er in groten getale voor een ander. U was samen een voorbeeldig en krachtig Zwijndrecht.
De verleiding is groot om krachtig ook prachtig te noemen. Maar daar is de huidige situatie niet naar. Die is bloedserieus. Voorlopig zitten we in een algehele lockdown. We zullen de gevolgen van corona nog een hele tijd onder ogen moeten zien. Ongewoon? Abnormaal! Voor mij is deze situatie nooit het nieuwe normaal. Het echte normaal. Dát is normaal. Daar vecht ik voor. Samen met u. Om deze ellendige tijd achter ons te laten. Om licht te zien aan het einde van de tunnel. Om perspectief te hebben na corona. Hoe gek het op dit moment ook klinkt.
Perspectief? Ja, ik zie perspectief. Door de vaccins die op korte termijn hun werk zullen doen. Door de offers die we met deze lockdown brengen. Door onze gezamenlijke investering in een gezonde toekomst. Ik zie perspectief vanwege de discipline die u opbrengt. De manier waarop u volhoudt. Voor uzelf zorgt. En voor elkaar. Dag in dag uit. Beste Zwijndrechtenaren, hulde aan u!
Ondanks alle beperkingen, wens ik u fijne feestdagen en een gezonde start van het nieuwe jaar.
Hartelijke groet,
Hein van der Loo
Burgemeester
Beste Zwijndrechtenaren,
December is een maand van warmte in de kou. Van licht in het donker. Van een kadootje in sobere tijden. Van samen in plaats van alleen. We vieren Sinterklaas, we vieren Kerst en we vieren Oud & Nieuw. Ook dit jaar. Al zal het noodgedwongen anders zijn. Door corona sluiten we 2020 straks af als een historisch jaar. Nooit eerder heeft een virus zo’n (wereldwijd) bereik gehad. Zo’n impact op onze economie. Op onze levens. Niet leuk. Ronduit vervelend.
Sinds het begin van deze crisis denk ik aan de mensen in verzorgingstehuizen, die in spanning zitten vanwege het ronddolende virus. Eenzaam, omdat bezoek nauwelijks kan komen. Ik denk aan de bedrijven en ondernemers, die hun ambities in rook zagen opgaan. Op de rand staan van een faillissement of er al overheen gevallen zijn. Ik denk aan onze huisartsen, de spoedeisende hulp in het ziekenhuis, verpleegkundigen. De witte brigade, die onze zieke inwoners met liefde verzorgt, onder enorme druk staat en er in deze coronacrisis geen vuurwerkslachtoffers bij kan hebben.
Ik denk aan de sportverenigingen, muziekgezelschappen, koren en kerken. Ze gedijen bij gemeenschapszin. Dit jaar helaas op afstand. Veelal digitaal. Ik denk aan onze kinderen. Van peuters tot pubers, die thuis moesten zitten. Scholen
dicht. Kinderopvang gesloten. Na de zomer gelukkig weer open. Ik denk aan politie, brandweer, andere hulpverleners. Aan de gemeentelijke dienst die onze straten en plantsoenen schoon houdt. Zwijndrecht, ik denk aan u!
Ik denk deze week ook aan Sinterklaas. De goedheiligman die op zijn leeftijd extra voorzichtig moet zijn. Gelukkig heeft Sint zijn schimmel weer teruggevonden in de manege. En het grote boek? Dat is nog even de vraag…
Verstop-Piet had zijn streken
Sint zal hem nog wel spreken
Corona geeft genoeg ellende
Dus in de houding, Pietenbende!
In Heerjansdam en Zwijndrecht
De kinderschare zit al recht
Voor een kadootje in hun schoen
Dat Sint en Piet erin gaan doen.
Zo wordt dit mooie kinderfeest
Wees allen niet bevreesd
Een lichtpunt in coronatijd
Dat iedereen verblijdt.
December zal met Sinterklaas
dus feestelijk beginnen
En corona aan de Oude Maas?
Dat gaan we samen overwinnen.
Hartelijke groet,
Hein van der Loo
Burgemeester
Beste Zwijndrechtenaren,
Geen sportwedstrijden. Geen theaterbezoek. Niet ergens wat eten of drinken. Niet naar de bioscoop. Niet eens een feestje thuis. Sterker nog, maximaal twee bezoekers per dag. Bidden op afstand. Verenigingen noodgedwongen
dicht. Herkent u mijn gevoel? Als de dagelijkse besmettingscijfers een daling laten zien? Eindelijk, het werkt! De piek ligt achter ons. Toch? Let op. Dit virus is verraderlijk. Juich dus niet te vroeg. Premier Rutte en minister De Jonge noemden onze regio vorige week nog als kandidaat voor een nog strengere lock-down. Eentje met een avondklok, middelbare scholen dicht en winkels op slot. Die donkere wolk hing boven ons gebied en is (voorlopig) overgewaaid. Laten we er samen voor zorgen dat hij ver weg blijft. Door samen te blijven vechten tegen het virus. Afstand te houden. Vanuit huis te werken. Eindeloos onze handen te wassen. Inderdaad, alle maatregelen in acht te blijven nemen. Doe het voor uzelf. Doe het voor elkaar. En doe het voor al die mensen die ons zorg bieden als dat nodig is.
Die zorg staat onder grote druk. Dat werd mij vorige week in het Albert Schweitzer ziekenhuis nog eens bevestigd. Ik maakte er, samen met de directeur van het ziekenhuis, een rondgang langs verschillende afdelingen. Aangrijpend
om te zien hoe sommige patiënten er aan toe zijn. Indrukwekkend om van zorgpersoneel en andere medewerkers van het ziekenhuis te horen dat zij onverminderd blijven knokken tegen corona. Ik sprak er een verpleegkundige op de Corona-afdeling. Vroeg haar hoe het was om voor iedere patiënt een nieuw isolatiepak aan te trekken. Gedoe. Vermoeiend. Snikheet om in te werken. Dat was mijn veronderstelling. Het antwoord van deze verpleegkundige? “Het duurt langer voordat ik bij een patiënt kan zijn.” En: “Mijn contact met patiënten is door al die toeters en bellen veel minder persoonlijk.” Deze verpleegkundige geeft patiënten alle mogelijke zorg. Maar oprechte aandacht geven, even dat praatje, dat mist zij elke dag. Niks eigenbelang. Wat een passie!
Lieve mensen, deze pandemie raakt ons allemaal. Het virus is dichterbij dan ooit. Ik wil u perspectief bieden. Samen met u wil ik optimistisch zijn. Maar ook realistisch. Onze strijd tegen corona is nog niet gestreden. Het gaat er nu om dat we doorzetten. Volhouden. Want alleen samen .....
Hartelijke groet,
Hein van der Loo
Burgemeester
Beste Zwijndrechtenaren,
We zitten alweer een week in een gedeeltelijke lockdown. Met strenge maatregelen proberen we het coronavirus terug te duwen. Dat is hard nodig. Het aantal besmettingen is ook in Zwijndrecht veel te hoog.
Velen van ons doen wat nodig is. U draagt een mondkapje in de winkel of in andere publieke ruimtes. Het is even wennen, maar doe het alstublieft. U beperkt sociale contacten. U werkt zoveel mogelijk vanuit huis. U en ik. Samen doen we wat we kunnen. We brengen kleine en soms grote offers.
In maart en april was de lockdown nog een stuk strenger dan nu. Toen wisten we het beste in onszelf naar boven te halen. We stuurden kaarten naar mensen in verpleeghuizen. We applaudisseerden voor onze helden in de zorg. We hadden oog voor elkaar. Op een hartverwarmende manier hielpen we elkaar die moeilijke maanden door. En nu? Het is er weer tijd voor. Nu en in de komende maanden. Corona blijft een beroep doen op ons doorzettingsvermogen. Gezond leven en elkaar in de gaten houden.
Laten we onze energie, die nu soms in verontwaardiging over coronamissers gaat zitten, gebruiken om ons van onze beste kant te laten zien. Laten we onze horeca steunen door - als we dat kunnen - af en toe een afhaalmaaltijd te bestellen. Laten we kaarten sturen naar mensen die eenzaam zijn. Taarten bakken voor buren. Toont u vooral ook respect voor onze handhavers als zij ons aanspreken op ons gedrag.
Zorgmedewerkers zetten alle zeilen bij nu de ziekenhuizen weer volstromen met coronapatiënten. Laten we hun voorbeeld volgen. Alles doen om Zwijndrecht door deze moeilijke tijd heen te helpen. Helden, dat bent u allemaal!
Hartelijke groet,
Hein van der Loo
Beste Zwijndrechtenaren,
De zomer is begonnen. En hoe! Met hele warme dagen. Misschien wel een hittegolf zo vroeg in het seizoen. Veel mensen vinden dat fijn. Voor anderen is warmte minder prettig. Voor u allen geldt, zoek op tijd verkoeling en drink voldoende water.
De coronacrisis heeft ons tenminste één ding heel erg duidelijk gemaakt: onze gezondheid staat voorop. In de mooie lente die we hadden. In deze warme maanden. En ook straks, na de zomer, als het regent, waait en kouder wordt.
Terwijl ik op deze manier mijn vijftiende en voorlopig voorlaatste brief aan u schrijf, lees ik in kranten de eerste reconstructies van de coronacrisis. Een terugblik. Reflectie. Op een pandemie als nooit tevoren. Meer dan drie maanden heeft het coronavirus ons nu in zijn greep. In maart kwam de wereld tot stilstand. Beurzen stortten in. Ons land ging in een intelligente lock-down. Winkels, restaurants, bioscopen en musea sloten hun deuren.
In Zwijndrecht was het historisch stil op straat. Scholen dicht. Geen openbaar vervoer. Mensen werkten thuis, behalve onze helden in de zorg. Die kwamen handen en voeten tekort in het ziekenhuis en in de andere zorginstellingen, die we trouwens niet meer konden bezoeken. We leefden vrij plotseling in omstandigheden die we ons nooit hadden kunnen voorstellen.
Tegelijkertijd brachten de crisismaanden ons de nieuwe uitvinding van het woord samen. Samenleven met Corona. Samen bang zijn. En behulpzaam, voor elkaar. Saamhorig als nooit tevoren. De crisis bouwde bruggen tussen mensen. Met ijzers van verdriet en hoop. Met stenen van vertrouwen. Eensgezindheid als cement.
Ik heb het u allemaal zien doen; u hielp ouderen, u deed boodschappen voor elkaar, u naaide mondkapjes, u bedacht nieuwe businessmodellen, u werd creatief ... het moest .... uit nood geboren inventief. Op uw eigen manier heeft u gezegd: Zwijndrecht, ‘k heb je lief.
Hartelijke groet,
Hein van der Loo
Burgemeester
Beste Zwijndrechtenaren,
De storm is geluwd, maar het gevaar is nog niet geweken. Die uitspraak van Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Intensive Care, slaat de spijker op z'n kop.
In maart gebeurde wat niemand ooit voor mogelijk had gehouden. Het coronavirus sloeg meedogenloos toe en ons land ging in een intelligente lockdown. Daarin kregen we te maken met talloze beperkingen in ons dagelijkse (samen)leven. Inmiddels gaat het gelukkig alweer langere tijd de goede kant op. De uitbraakfase van het virus is voorbij. Ik merk dat veel mensen wel klaar zijn met de maatregelen. Maar het virus is nog niet klaar met ons.
Afgelopen weekend bleek uit onderzoek van het RIVM dat we het steeds moeilijker vinden om anderhalve meter afstand te houden. Die signalen krijg ik ook van ondernemers uit Zwijndrecht. Zij doen er alles aan om hun bedrijf of winkel zo in te richten dat iedereen zich aan de regels kan houden. Ik roep u op daar echt rekening mee te blijven houden.
We moeten alert zijn en blijven. Als we ziek zijn, ook bij milde klachten, laten we ons testen. We houden anderhalve meter afstand. We vermijden drukke plaatsen. We blijven onze handen elke dag vaak wassen. We hoesten en niesen in onze elleboog. Dat doen we niet alleen voor onszelf, maar dat doen we voor de gezondheid van ons allemaal.
Ondertussen versoepelen we ook steeds meer regels. Deze week is de bezoekregeling voor verpleeg- en verzorgingstehuizen verder versoepeld. Wat fijn voor de bewoners, die hun familie al maanden niet hebben kunnen zien.
Als alles goed blijft gaan, krijgen we de komende weken steeds meer ruimte. Daar waren we met z'n allen ook echt wel aan toe. Maar het kan alleen als we ons aan de richtlijnen houden. Afgelopen maanden hebben we gezien dat dit letterlijk een zaak van leven en dood is. Dat is het nog steeds. De storm is geluwd, maar het gevaar is nog niet geweken.
Houd vol Zwijndrecht!
Hartelijke groet,
Hein van der Loo,
Burgemeester
Beste Zwijndrechtenaren,
Heeft u klachten die op Corona wijzen? Iedereen kan zich sinds vorige week laten testen. Aarzel niet en doe dat ook. U helpt daarmee uzelf en uw omgeving. Het aantal besmettingen, ook in onze regio, blijft gelukkig afnemen.
De basisscholen zijn afgelopen maandag weer helemaal open gegaan. Geen thuisonderwijs meer, geen leerlingen die via een videoverbinding les krijgen van hun meester of juf. Zij zitten gewoon weer met elkaar in de klas. Zoals vanouds. Dat geldt nog niet voor onze middelbare scholieren. Die werken een deel van de week thuis. En een deel op school. Vooral voor alle examenkandidaten was dit een gek schooljaar. Op donderdag 4 juni hoorden zij of ze geslaagd waren. Voor een heleboel jongeren een reden om de vlag (met schooltas!) uit te hangen.
Vanaf deze plaats wil ik alle geslaagden van harte feliciteren. Het is een speciaal moment als je hoort dat je een diploma hebt behaald. Een mijlpaal. Eigenlijk hoort daar een prachtig feest bij. En dan is er Corona. Gelukkig zie ik een heleboel creativiteit bij scholen en leerlingen om er, naar omstandigheden, toch iets moois van te maken. Dat deden wij thuis vorige week ook. Eén van onze kinderen is geslaagd. We hadden nooit eerder een anderhalve meter barbecue gedaan....
Heeft u al vakantieplannen voor dit jaar? Of heeft u ze even geparkeerd? De zomer wordt anders dan anders. Onze minister-president gaf vorige week meer duidelijkheid over wat er wel en niet kan. Ik zie dat veel mensen ervoor kiezen om dit jaar in eigen land te blijven. Een verstandige keuze. Ook dicht bij huis is er veel moois te ontdekken. De omgeving van ons eigen Zwijndrecht is prachtig, vindt u niet?
Wie toch op vakantie naar het buitenland wil: vanaf 15 juni geldt voor 12 Europese landen een geel reisadvies. U mag er naar toe. Buiten Europa? Doe het niet. Blijft u de website www.nederlandwereldwijd.nl in de gaten houden voor de laatste adviezen en regels.
Ja, we zien dat regels veranderen en maatregelen versoepelen. Als de situatie het toelaat, wordt onze bewegingsruimte steeds een beetje groter. Maar ik blijf u zeggen: laten we op onze hoede blijven en het risico van een nieuwe corona-golf zoveel mogelijk beperken.
Hartelijke groet,
Hein van der Loo
Burgemeester
Beste Zwijndrechtenaren,
U doet een stapje opzij. In de winkel, in het verpleeghuis, in de kerk, op straat. U maakt anderhalve meter ruimte voor elkaar om het samen te winnen van corona. Wat ben ik trots als ik zie hoe de meesten van u omgaan met de coronaregels. Sommigen in onze gemeente denken dat de regels er niet voor hen zijn, maar de overgrote meerderheid van u doet het keurig. Heel knap! U houdt vol. Voor uzelf en voor de gezondheid van ons allemaal. Dank u wel!
Afgelopen maandag mochten de terrassen onder voorwaarden weer open. De zon scheen in Zwijndrecht. Het was een prachtige tweede Pinksterdag. Horecaondernemers hebben hard gewerkt om hun bedrijven weer op te starten. Moet u zich voorstellen, tien weken geen omzet. Dat doet pijn in de portemonnee. Het doet misschien nog wel meer pijn in de harten van deze ondernemers, die niets liever dan gastheer en gastvrouw willen zijn. Nog steeds is het moeilijk om zaken rond te krijgen, ook voor ondernemers en bedrijven in veel andere sectoren. Kleine en grote bedrijven. Zij zijn de motor van onze economie. Met uw consumptie of opdracht bent u hun verse olie.
Na de basisscholen zijn deze week ook onze middelbare scholen weer gestart. Ze bieden een combinatie van thuisonderwijs en lessen op school. Eindelijk weer het geluid van kinderen in de gangen. Contact tussen leraren en leerlingen in de klas. Fijn dat ons onderwijs weer school kan zijn!
We gaan de goede kant op. Toch blijf ik waarschuwen. Het virus is niet weg. We hebben nog geen medisch middel om het te bestrijden. Daarom moeten we blijven volhouden.
Als u een stapje opzij blijft zetten, dan zetten we samen een flinke stap vooruit!
Hartelijke groet,
Hein van der Loo
Burgemeester
Beste Zwijndrechtenaren,
Het kabinet blijft de maatregelen tegen het coronavirus versoepelen. Gelukkig maar. We mogen en kunnen steeds meer. Volgens mij zijn we er allemaal ook erg aan toe. Minder alleen. Meer samen. Samen naar buiten, samen naar school, samen sporten en samen naar het zwembad. Heel fijn!
Vanaf maandag 1 juni mogen we weer genieten van een terrasje. Wat een heerlijk vooruitzicht met de zomer in aantocht. We kunnen weer eens naar de bioscoop, een restaurant of een museum. Stap voor stap op bezoek bij mensen in verpleeghuizen. Deze nieuwe ruimte maakt het tegelijkertijd ook lastiger. Wat mag wel? Wat mag niet? Ik begrijp dat het best ingewikkeld is. Restaurants, cafés en bioscopen mogen maximaal 30 mensen toelaten. In het openbaar vervoer is een niet-medisch mondkapje verplicht. Als het u onverhoopt niet duidelijk is, vraag het aan anderen om u heen. Vraag het aan de gemeente. Vraag het aan mij.
Hoe dan ook zorgen we er altijd voor dat we anderhalve meter afstand houden, zoveel mogelijk thuis werken, heel vaak onze handen wassen. En verder, geen handen schudden. Bij de minste gezondheidsklachten blijven we thuis.
Het coronavirus is er nog en dat zal nog een hele tijd zo blijven. Dat vraagt van ons allemaal een grote verantwoordelijkheid. Van jong tot oud. Na Hemelvaartsdag heb ik het strandje en de ijsbaan langs de Waal in Heerjansdam en ook recreatiegebied Veerplaat/Hooge Nesse moeten afsluiten. Tot mijn grote spijt, maar de voorzitter van de Veiligheidsregio en ik konden niet anders. Het werd op beide plekken te druk, mensen konden onvoldoende afstand houden.
Ik begrijp dat iedereen buiten wil genieten van het mooie weer. Dat doe ik zelf ook. Maar dat moeten we met elkaar verantwoord blijven doen. Zoek de drukke plekken alstublieft niet op. Als het ergens te druk is, keer om. Met het Pinksterweekeinde in aantocht, doe ik op u allemaal een klemmend beroep. Maak verstandig gebruik van onze nieuwe ruimte. Die hebben we nota bene samen verdiend. Alleen als we onszelf en elkaar goed in de gaten blijven houden, gaan er steeds meer deuren open.
Sociaal is het nieuwe normaal. Alleen samen winnen we van corona!
Hartelijke groet,
Hein van der Loo
Burgemeester
Beste Zwijndrechtenaren,
Sinds vorige week zijn de maatregelen om het coronavirus in te dammen een klein beetje versoepeld. Dat is fijn.
Ik zag kinderen en ouders weer naar school gaan. Misschien wat onwennig na al die tijd, maar goed dat het leven voor kinderen weer een beetje 'gewoon' is. Onze kinderburgemeester Sophie van der Walle - zelf in groep zes van de basisschool - vroeg aan leeftijdgenootjes hoe ze het vonden om weer naar school te gaan. Ze zeiden allemaal dat thuis les krijgen wel voordelen heeft, maar dat ze het op school toch het leukste vinden. Vooral omdat ze juffen, meesters en andere kinderen weer kunnen zien.
Kappers zijn weer open. Persoonlijk kijk ik uit naar het einde van de week. Dan mag ik mijn kapper eindelijk weer een bezoekje brengen. Net als veel andere ondernemers heeft hij het in deze tijd zwaar te verduren. Behalve de zieken en ouderen in onze gemeenschap, behoren ook veel ondernemers tot de kwetsbaren voor corona. Het virus raakt hen, door alle noodzakelijke maatregelen, in het hart van hun business. Kent u bedrijven of zelfstandige ondernemers? Vraag eens hoe het met ze gaat.
De sportverenigingen zijn blij dat ze weer kunnen trainen. Velden liggen er prachtig bij. Maar sporten in de coronacrisis vraagt van verenigingen heel wat creativiteit. Kantines en douches blijven dicht. Trainers denken goed na over welke oefeningen ze kunnen laten doen. Mooi om te zien hoe iedereen meewerkt en zich aanpast. Intelligent opstarten, er komt heel wat bij kijken.
Heeft u al een bezoekje aan de bibliotheek gebracht? Ook dat kan sinds vorige week weer, zij het in beperkte mate. Als we ons goed aan alle regels houden, is er steeds meer mogelijk de komende tijd. U weet het: thuis blijven bij hoesten, verkoudheid en/of koorts, drukte vermijden en afstand houden. Alleen dan kan het ‘gewone’ leven een beetje op gang komen.
Houd vol Zwijndrecht!
Hartelijke groet,
Hein van der Loo
Burgemeester
Beste Zwijndrechtenaren,
Ik ben trots op u! De overgrote meerderheid van u heeft zich netjes gehouden aan de strenge coronamaatregelen. Grote dank daarvoor. Daardoor (!) kunnen we de regels nu voorzichtig versoepelen. Let wel, stapje voor stapje.
Maandag zijn de basisscholen weer open gegaan. Tot groot plezier van juffen en meesters, kinderen en hun ouders. Acht weken thuis. Het leek misschien een lange vakantie. Doe het ze maar eens na, de gezinnen met werkende of alleenstaande ouders. Zonder dat ze ergens naar toe konden. Kinderen met thuisonderwijs. Nauwelijks hobby’s buiten de deur. Het was een heel gedoe.
Sportclubs hebben hun buitenterreinen weer geopend. De markt in Walburg is er weer. En: we kunnen eindelijk weer naar de kapper. Niet met z'n allen tegelijk natuurlijk. Maar fijn, vooral voor onze kappers, dat het weer kan.
Het ziet ernaar uit dat er de komende weken en maanden steeds een beetje meer mogelijk is. Dat is een prettig vooruitzicht. Maar het kan alleen als we met z'n allen onze verantwoordelijkheid blijven nemen. De afgelopen twee maanden was het motto 'blijf thuis'. Nu houden we ons aan 'vermijd de drukte' en ‘blijf thuis als u klachten heeft’.
Het coronavirus is niet weg. Afstand houden blijft nodig. Op drukke plekken is dat lastig. Blijf daar dus zoveel mogelijk weg. Het kabinet heeft weliswaar aangekondigd sommige maatregelen stap voor stap te versoepelen, maar wel onder belangrijke voorwaarden: geen extra druk op de zorg en geen onverantwoorde drukte op straat. Beste mensen, daar kunnen we zelf voor zorgen. Door onze verantwoordelijkheid te nemen. Door afstand te houden. Door instructies van winkeliers op te volgen.
Net als u verheug ik mij op 1 juni, de dag dat de restaurants en de terrassen weer open gaan. Laten we tegelijkertijd ons gezonde verstand blijven gebruiken. We hebben ervoor gezorgd dat het virus niet meer zo snel om zich heen grijpt. Laten we alert blijven en er samen alles aan doen dat dit zo blijft. Ook nu we stapje voor stapje weer wat leuke dingen kunnen doen.
Hartelijke groet,
Hein van der Loo
Burgemeester
Hoe gaat het met u?
Kinderen tot en met achttien jaar mogen weer sporten. Vanaf deze week kunt u weer (voorzichtig) boodschappen doen op de markt in Walburg. De basisscholen gaan volgende week open. Landelijk zien we dat het aantal corona patiënten op de intensive care gedaald is tot onder de zevenhonderd. Daarmee kan de medische zorg in ziekenhuizen, ook in onze regio, weer een stapje richting normaal.
Is het gedaan met het virus? Nee. Het waart nog altijd rond. Besmettelijk en dodelijk. Het aantal coronaslachtoffers in Zwijndrecht is de afgelopen week gestegen van negen naar vijftien (officiële telling op basis van positief geteste mensen). Vooral onder oudere en kwetsbare mensen zorgt het virus voor angst en ellende.
U zult mijn vraag ‘Hoe gaat het met u?’ daarom heel verschillend beantwoorden. Sporten met mijn maatjes. Lekker weer naar school. De poliklinische zorg komt weer op gang. Maar ook: mijn bedrijf loopt op zijn laatste adem. Geen bezoek in het verzorgingstehuis. Wat staat ons nog te wachten? Wanneer kunnen we op vakantie? Naar de film? Naar de Kuip voor een mooie pot voetbal?
Corona blijft nog lange tijd. We zullen ons leven dus moeten blijven aanpassen. Zoveel mogelijk thuis. Geen evenementen. Afstand houden van elkaar. Zo waren Dodenherdenking en Bevrijdingsdag deze week anders dan we gewend waren. Dodenherdenking op 4 mei was sober. Zonder publiek. Daarmee een niet minder plechtig eerbetoon aan hen die vielen, omdat ze vochten voor onze vrijheid. Bevrijdingsdag was door velen enthousiast voorbereid. Zij hebben hun festiviteiten allemaal moeten afblazen. Vijfenzeventig jaar vrijheid! Jammer dat we het niet samen en feestelijk hebben kunnen vieren.
Zondag is het Moederdag, een prachtig moment om te laten zien hoe veel we van onze moeders houden. Zeker nu. Ze verdienen een extra attentie. Een bloemetje. Kadootje. Uw online bestelling is zo gedaan. Onze Zwijndrechtse winkeliers zullen u, net als mams, dankbaar zijn.
Aan alle kinderen op de basisschool zeg ik: geniet nog lekker van het mooie weer in deze meivakantie. De juffen en meesters verheugen zich om jullie weer te zien. Zij maken onze scholen klaar om op een veilige manier les te kunnen geven. Het zal voor iedereen best even wennen zijn om na al die weken weer bij elkaar te komen. Natuurlijk is het fijn om elkaar weer te zien. Voor sommigen misschien ook een beetje spannend. Houd daarom rekening met elkaar.
Rekening houden met elkaar. Dat is misschien wel de belangrijkste opdracht voor ons allemaal. Door vaker dan ooit te vragen: hoe gaat het met jou, met u, met ons?
Hartelijke groet,
Hein van der Loo
Burgemeester
Beste Zwijndrechtenaren,
Wat was het een bijzondere Koningsdag! We vierden de verjaardag van onze koning dit jaar noodgedwongen thuis. Maar wat hebben we genoten van het prachtige weer. Overal in Zwijndrecht wapperden vlaggen en oranje wimpels. Dat gaf een feestelijk gevoel. Daar waren we wel aan toe, ik in ieder geval wel. Helaas houdt het coronavirus geen rekening met onze wensen en behoeften. Sterker nog: het virus zal voor langere tijd bepalen hoe wij ons dagelijks leven inrichten.
We zitten met elkaar in een periode van volhouden en voorbereiden. Net als u zou ik graag eens naar de kapper gaan. Een beetje bijknippen kan geen kwaad. En wat gun ik mijn kapper zijn omzet! Het eerste drankje op een zonnig terras zal u en mij weer goed smaken. Maar nee, voorlopig is het volhouden geblazen. En voorbereiden. We bereiden ons voor op het nieuwe normaal. Een samenleving waarbij we op enige fysieke afstand met elkaar omgaan, onze boodschappen doen, naar de film gaan, in de wachtkamer zitten van dokter, tandarts of fysiotherapeut. Een tijd waarin we anders zullen blijven vergaderen, lesgeven en naar de kerk zullen gaan.
Volhouden. Juist nu het aantal sterfgevallen door corona afneemt, er minder mensen besmet raken en de druk op de afdelingen intensive care in de ziekenhuizen langzaam minder wordt. Niemand van ons wil toch dat die getallen weer gaan oplopen? Met alle gevolgen van dien... We mogen niet verslappen!
Als we de coronamaatregelen strikt blijven naleven, dan is er hoop - zelfs een kans - dat we sommige dingen weer kunnen gaan doen. Zie de basisscholen, die na de meivakantie weer open gaan. Anders open, maar toch. Zie de sportverenigingen, waar onze kinderen buiten weer kunnen gaan trainen. Ik put er hoop uit en wordt er vrolijk van. Tegelijkertijd ben ik er van doordrongen dat een positieve wending naar ons nieuwe normaal alleen kan vanwege onze discipline in de afgelopen twee maanden. En die moeten we vasthouden. We hebben met schrik in de benen moeten wennen aan een nieuwe werkelijkheid. Laten we stevig op diezelfde benen blijven staan.
Volgende week zijn er weer twee bijzondere dagen. Op maandag 4 mei herdenken we onze oorlogsslachtoffers in de Tweede Wereldoorlog en in de (helaas talrijke) wrede conflicten daarna. We staan stil bij alle mensen die hun leven hebben gegeven ..... voor onze vrijheid. Die vrijheid vieren we op dinsdag 5 mei. Dit jaar is het een jubileumjaar, 75 jaar na de bevrijding van Nederland in 1945. Ik wens u toe dat de bijzondere momenten van volgende week, die we thuis zullen beleven, tot inspiratie zijn. Dat ze u en mij aanmoedigen om te blijven strijden voor onze vrijheid. Nu en in de toekomst.
Strijdbaar en hoopvol groet ik u,
Hein van der Loo
Burgemeester
Vrijheid. Dit is de tijd van het jaar waarin we daar traditioneel bij stilstaan. Vrijheid leek de laatste jaren zo vanzelfsprekend dat we ons nauwelijks meer realiseerden hoe waardevol die is. Tot nu. Want uitgerekend in het jaar dat we met elkaar 75 jaar vrijheid vieren, is onze vrijheid beperkt. We strijden tegen een onzichtbare boosdoener: het coronavirus.
In die strijd gaan veel mensen tot het uiterste. Al zes weken is de druk op de intensive care afdelingen van onze ziekenhuizen gigantisch, maar artsen en verpleegkundigen houden heldhaftig vol. Docenten leveren - samen met ouders – een huzarenstukje door in het onderwijs online lessen en toetsen te verzorgen. Mijn bewondering ook voor de inzet van alle mensen in supermarkten, verpleeghuizen, bij de vuilnisophaaldienst, politie en voor iedereen in andere vitale beroepen.
Door de inzet van deze mensen kunnen wij - ondanks alle beperkingen - doorgaan met ons leven. Doordat we oog houden voor elkaar. Volhouden. Saamhorig zijn. Goed voor onszelf en voor anderen zorgen. Zwijndrecht voor elkaar! Komende weken worden we extra op de proef gesteld. We zijn gewend om Koningsdag te vieren, samen onze oorlogsslachtoffers te herdenken en feestelijk onze vrijheid te koesteren. Dit jaar kan het niet of in een hele sobere vorm. Want nog steeds geldt: blijf zoveel mogelijk thuis en houd anderhalve meter afstand.
De feestelijke activiteiten op Koningsdag zijn afgelast. Maar 27 april blijft onze nationale feestdag. Verderop in deze krant leest u hoe we er in Zwijndrecht – binnen de beperkte mogelijkheden – toch aandacht aan zullen geven.
In deze brief spreek ik graag mijn bijzondere waardering uit aan alle religieuze gemeenschappen in Zwijndrecht. Geloof beleef je samen. En juist dat kan in deze crisis niet. Althans niet fysiek. We merkten dat met Pasen. Morgen begint voor moslims de ramadan. Deze vastenmaand is normaal gesproken een periode waarin mensen samenkomen. Thuis en in de moskee. Dit jaar zal het anders zijn.
Al met al dwingt het coronavirus ons tot een andere manier van leven. Langzaam ontdekken we het nieuwe normaal. Een anderhalvemetersamenleving. Verhoogde aandacht voor onze hygiëne, onszelf en ....... elkaar.
Hartelijke groet,
Hein van der Loo, burgemeester
Beste Zwijndrechtenaren,
Mijn complimenten! U houdt zich al vijf weken en met veel discipline aan de voorschriften, die moeten voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. Ook tijdens het paasweekend bent u zoveel mogelijk thuis gebleven. Uw medewerking maakt mij dankbaar en trots.
We zijn er nog niet. Volgens sommige cijfers gaat het langzaam minder slecht, maar het einde van de coronacrisis is echt nog niet in zicht. Het aantal sterfgevallen door corona lijkt af te nemen. Toch eist dit gevaarlijke virus in Nederland elke dag nog tientallen levens. Er liggen iets minder mensen op de intensive care, maar de druk op onze medische zorg blijft enorm. Het aantal ziekenhuisopnames per dag daalt, maar het aantal besmettingen neemt toe.
Deze ellendige tijd maakt dat u zich vragen stelt. Dat u zorgen heeft. Heeft u straks nog een baan? Blijft uw bedrijf bestaan? Moet u op dit moment de kinderen helpen bij hun schooltaken en, met kunst en vliegwerk, ook uw eigen werk nog doen? Gezellig, samen thuis. Maar ook druk. Confronterend soms. Ieder van u merkt de gevolgen van deze crisis op haar of zijn manier.
Onderschat de effecten van deze intelligente lock-down niet! Voor sommigen van u leidt deze crisis tot onverwachte spanningen. Moeilijke situaties in uw directe omgeving. Daarmee kunt u natuurlijk aankloppen bij vrienden of familie. Maar ook dat is, ondanks moderne middelen van beeld en geluid, niet altijd ideaal. Weet dat er in Zwijndrecht, als het nodig is, altijd hulp voor u is. U vindt de organisaties die u kunnen helpen verderop in deze krant.
Natuurlijk, er is hoop. Juist nu de coronamaatregelen voorzichtig effect krijgen, is dat een aanmoediging voor ons allemaal. We houden vol! Daarbij is uw gemeenschapszin hartverwarmend. Van zelfredzaamheid maakt u samenredzaamheid. Wat doet u veel om de mensen die het moeilijk hebben een hart onder de riem te steken. Ga zo door!
Vriendelijke groet,
Hein van der Loo
Burgemeester
Beste Zwijndrechtenaren,
Houd moed en blijf volhouden! Het zijn lastige weken met maatregelen die ingrijpend zijn voor ons dagelijkse doen en laten. Maar ze zijn er om een goede reden, namelijk onze gezondheid.
We moeten ons aan die maatregelen blijven houden. Ook als het de komende dagen zonnig en warm blijft, roep ik u op om thuis te blijven. Geniet van het mooie weer, maar doe dit zoveel als mogelijk in uw tuin of op uw balkon. Ga alleen naar buiten als het echt nodig is. En houd anderhalve meter afstand.
Mijn complimenten aan het overgrote deel van Zwijndrecht dat zich aan de regels houdt. Helaas was het afgelopen weekend toch een paar keer nodig om op te treden. We blijven controleren of u de regels naleeft.
Komend weekend is het Pasen. Voor de één heeft dat een diepe betekenis, voor de ander is het een lang en vrij weekend. Anderen werken juist op deze dagen. Denk aan alle artsen en verpleegkundigen. En aan de vakkenvullers en caissières in onze supermarkten. Aan onze politiemensen en andere toezichthouders.
Voor mijzelf is Pasen het feest waarbij er perspectief is na verdriet. Hoe toepasselijk in deze tijd van de coronacrisis.
Met deze paasgedachte wens ik u een goede en gezonde week.
Hein van der Loo
Burgemeester
Beste Zwijndrechtenaren,
De coronacrisis heeft ons leven ingrijpend veranderd. Het is een moeilijke en verdrietige tijd. Het aantal besmettingen met het coronavirus blijft toenemen, ook in Zwijndrecht. Ik wens iedereen, die daar van dichtbij mee te maken heeft, kracht en sterkte toe.
Met waardering zie ik hoe inwoners en ondernemers met de vervelende werkelijkheid van deze crisis omgaan. Natuurlijk onze helden in de medische zorgverlening. En heel veel andere mensen (u allemaal!), die zich in deze tijd van hun beste kant laten zien. U bedenkt manieren om uw bedrijf overeind te houden. U doet boodschappen voor elkaar. U bereidt maaltijden voor mensen, die zelf niet kunnen koken. Veel ouderen voelen zich minder eenzaam dankzij de kaarten en tekeningen, die ze van u ontvangen. Mijn complimenten aan de belteams, die een luisterend oor zijn voor mensen die een praatje willen maken.
Deejay Karim de Kool heeft dit weekend laten zien hoe een klein gebaar van grote betekenis kan zijn. Hij reed met zijn muziek door Zwijndrecht. Balkons stroomden vol. Mensen genoten van de aandacht. Mijn applaus voor Karim en voor iedereen, die in deze crisis bijdraagt aan het welzijn van ons allemaal.
Wilt u in deze crisistijd ook mensen helpen? Of heeft u hulp nodig? Ga daarvoor naar www.zwijndrechtvoorelkaar.nl. Dat is een mooi platform waar hulpvragen en hulpinitiatieven uit onze gemeente bij elkaar komen.
Het kabinet heeft vorige week nieuwe regels ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk tegen te gaan. Het zijn strenge en duidelijke maatregelen. En u weet, wie zich niet aan de regels houdt, krijgt een waarschuwing of zelfs een boete van 400 euro.
Controleurs van gemeente en politie houden de naleving van de landelijke maatregelen nauwgezet in de gaten. Gelukkig ontvang ik van hen positieve berichten. Groepjes van meer dan twee personen houden anderhalve meter afstand van elkaar. In winkels houdt u zich aan de regels van de winkeliers. Helaas was het de afgelopen dagen nodig om een enkele waarschuwing te geven. Maar we hebben in Zwijndrecht nog geen boetes uitgedeeld. Laten we dat zou houden!
Het is crisistijd. We veranderen ons leefpatroon. Het is onzeker voor hoe lang. Daarom zeg ik u: houd vol, we komen er weer bovenop. Samen winnen we het van dit virus!
Hein van der Loo
Burgemeester
Beste Zwijndrechtenaren,
Het zijn verwarrende tijden, die door velen als onwezenlijk worden beschouwd. Helaas is het realiteit. Het corona-virus grijpt om zich heen en laat nu al diepe sporen achter in Zwijndrecht.
Het raakt mij diep dat afgelopen vrijdag een 82-jarige vrouw uit onze gemeente is overleden aan de gevolgen van het virus. Mijn medeleven gaat uit naar haar nabestaanden en dierbaren. Met het overlijden van deze mevrouw komen de gevolgen van het coronavirus indringend dichtbij.
Met de gevolgen van deze crisis hebben we allemaal te maken. Voor de bewoners van onze verpleeghuizen is het een verdrietige tijd nu zij geen bezoek mogen ontvangen. Terwijl zij juist nu behoefte hebben aan een gesprek, aan persoonlijk contact.
Lastige, soms dramatische, tijden zijn het ook voor ondernemers die hun bedrijf tijdelijk moeten sluiten, voor zzp'ers die zonder opdrachten thuis zitten en voor mensen die vrezen hun baan kwijt te raken. Het is een moeilijke tijd voor ons allemaal.
Tegelijkertijd zie ik ook veel moois gebeuren in Zwijndrecht. Ik ben trots op de meesters en juffen die digitaal lesgeven aan onze kinderen thuis. Op mensen die helpen bij de kinderopvang voor ouders die een belangrijke taak hebben in de strijd tegen corona. Ik ben ook onder de indruk van al onze kinderen die zo snel omschakelen naar hun andere manier van leven. Jullie doen het geweldig! Let er alleen op: geen groepjes en houd anderhalve meter afstand!
Ik vertrouw erop dat iedereen - zeker nu het kabinet afgelopen maandag nog meer maatregelen heeft afgekondigd - is doordrongen van de ernst van de situatie. De berichten dit weekend dat mensen zich niet aan de richtlijnen houden, zijn zorgelijk. In de strijd tegen het coronavirus hebben we iedereen nodig. Daarom doe ik een klemmend beroep op u allemaal: zorg dat u op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen. Stop met hamsteren. Volg alle richtlijnen op. U doet het niet alleen voor uzelf, maar vooral ook voor anderen!
Laten we allemaal ons gezond verstand blijven gebruiken. Laten we oog blijven houden voor elkaar.
Ik wens u allemaal sterkte. Samen, ik herhaal: samen, komen we hier doorheen.
Met hartelijke groet,
Hein van der Loo
Burgemeester
Beste Zwijndrechtenaren,
Het zijn ongewone tijden. De scholen zijn dicht, veel ondernemers hebben hun bedrijf tijdelijk moeten sluiten en velen van ons werken thuis. De maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben grote impact op onze levens. De komende weken zal het thuis, op het werk en in het openbare leven heel anders gaan dan we gewend zijn.
Deze crisis vraagt veel van ons allemaal en doet een beroep op onze saamhorigheid. Juist nu is het van groot belang dat we oog houden voor elkaar en goed zorgen voor de mensen om ons heen: voor onze ouderen, onze zieken, mensen die zich alleen voelen. Voor iedereen die het extra moeilijk heeft.
De afgelopen dagen heb ik gezien hoe goed we dat in Zwijndrecht oppakken. We laten ons als Zwijndrechtenaren van onze beste kant zien. We kijken in onze omgeving wie hulp nodig heeft, voor wie we boodschappen kunnen doen en hoe we elkaar door deze moeilijke tijd heen kunnen helpen.
Ik heb grote waardering voor bedrijven, verenigingen, scholen, kerken en anderen organisaties die ik allemaal hun verantwoordelijkheid zie nemen.
Mijn waardering geldt in het bijzonder voor alle mensen in de zorg op wie nu een extra groot beroep wordt gedaan.
Belangrijk is dat we bij alle dingen die we doen de richtlijnen van het kabinet volgen. We vermijden grote groepen, we houden 1,5 meter afstand van elkaar, we begroeten elkaar niet meer met een handdruk en we houden ons aan de andere hygiëne-maatregelen.
Het coronavirus stelt onze samenleving op een ongekende manier op de proef. Maar wij zijn sterk en veerkrachtig. Ik roep iedereen op alert te blijven en de rust te bewaren. Samen komen we door deze crisis. Laten we goed op elkaar blijven letten.
Met hartelijke groet,
Hein van der Loo
Burgemeester Zwijndrecht