Oorlogsmonumenten

Oorlogsmonumenten in Zwijndrecht en Heerjansdam, Oorlogsgraven, Joodse Gedenkplaat in het gemeentehuis en Stolpersteine op het Veerplein.

Oorlogsmonument in Zwijndrecht

Afbeelding 1

Op het raadhuisplein in Zwijndrecht staat een oorlogsmonument in de vorm van een ronde zuil van witte natuursteen bekroond met een bronzen beeld van een staande, naakte vrouwenfiguur. Op haar rechterhand draagt de vrouw een duif en in haar linkerhand houdt zij een lauwertak vast. De lauwertak is een eerbetoon aan de slachtoffers. De duif staat symbool voor de vrede. Sinds Noach een duif liet uitvliegen om te verkennen of de wereld, na de grote vloed weer bewoonbaar was, is de duif een symbool geworden voor goede tijdingen. Met goede tijdingen wordt meestal het begin van de vrede bedoeld. Aan de voet van de zuil ligt een hardstenen plaat met vier bronzen plaquettes. Op de plaquettes zijn de namen van militairen en verzetsmensen uit Zwijndrecht aangebracht. Aan weerszijden van de zuil zijn kleine bronzen muurtjes geplaatst. Op een van de muurtjes staat een bronzen schaal waarin een fakkel brandt. Iedere jaar wordt hier op 4 mei de oorlogsslachtoffers herdacht.

Groepen die herdacht worden
Het in 1948 onthulde monument herdenkt de volgende groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Mensen van het Verzet Nederland
Het monument is ontworpen door Cor van Kralingen, ir. Peter Verhagen, ir. A. Kuiper, ir. F.J. Gouwetor, Roel Teeuwen

Afbeelding 2Afbeelding 3

Afbeelding 4

De vierde bronzen plaquette is in 1995 aan het monument toegevoegd.
In 2010 werden aan weerszijden van de zuil bronzen muurtjes toegevoegd. Op een van de muren staat een uit brons gegoten schaal met een brandende fakkel. De toevoeging is een ontwerp van Roel Teeuwen.

*************************

Oorlogsmonument Heerjansdam

Op de Manning in Heerjansdam staat een oorlogsmonument bestaande uit een vredesboom, waarbij een aan de bovenzijde schuin aflopende gedenksteen is geplaatst. Het monument is een symbool voor vrede in het algemeen. Aan weerszijden van de steen is een plaquette geplaatst. Het monument herdenkt in het algemeen allen die omgekomen zijn tijdens de Tweede Oorlog en alle militairen in de dienst van Nederland die na 1945 zijn opgekomen. Op 4 mei vindt bij het monument de jaarlijkse dodenherdenking voor de inwoners van Heerjansdam plaats.
 

 

Afbeelding 5

De tekst op de gedenksteen luidt:

'GEPLANT IN VRIJHEID OP HOOP VAN VREDE
DE JEUGD VAN HEERJANSDAM.'

De tekst op de linker plaquette luidt:

'TER NAGEDACHTENIS
AAN
HEN DIE VIELEN'.

De tekst op de rechter plaquette luidt:

'NEDERLANDS-INDIË 1945-1950
GERRIT RIJSDIJK
3 JUNI 1926 24 NOVEMBER 1948
BEGRAVEN OP HET EREVELD
KEMBANG KUNING TE SURABAYA
IN INDONESIË'.

 

///////////////////////////

Oorlogsgraven 

Op de begraafplaatsen aan de Jeroen Boschlaan liggen oorlogsgraven van acht slachtoffers uit de Tweede Wereld Oorlog. De graven vallen onder de Oorlogsgravenstichting. De gemeente onderhoudt de graven en rapporteert daarover aan de Oorlogsgravenstichting.

 

Afbeelding 6
Op de begraafplaats Jeroen Boschlaan liggen de volgende oorlogsslachtoffers begraven: J.A. Kraak, A. van Aalst, J.D. van Wingerden, A. Vrijenhoek, H. de Man J. de Man, A. Teeuw, N. Rijsdijk.

/////////////////////////////////

Gedenkplaat Joodse slachtoffers van het Nazi regime

Tijdens de tweede Wereldoorlog op 9 november 1942 zijn 19 Joodse inwoners van onze gemeente gevangen gezet in de raadzaal van het oude raadhuis. Van daar uit zijn ze op transport gezet. Twintig Joodse inwoners zijn opgepakt en via Amsterdam en Westerbork afgevoerd naar het concentratiekamp Auschwitz.

Slechts één inwoner overleefde de ramp. Ter nagedachtenis aan deze slachtoffers is een gedenkplaat aangebracht in de voormalige raadzaal van het oude raadhuis aan het Raadhuisplein in Zwijndrecht. Op de plaat zijn de namen en geboortedata te lezen van de slachtoffers.
 

Afbeelding 7

////////////////////////////////

Stolpersteine in Zwijndrecht

In Zwijndrecht liggen op het Veerplein, waar vroeger de veerapotheek was gevestigd, twee stolpersteine ter herinnering aan de zoon en echtgenote van apotheker Meijer, Leo Meijer en zijn moeder Charlotta Meijer-Rozeboom, die beiden op 6 oktober 1944 in Auschwitz zijn vermoord.

Afbeelding 8

De Stolpersteine zijn gemaakt en geplaatst door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Op zijn initiatief worden er sinds 1994 overal in Europa herinneringsstenen (zogeheten Stolpersteine, lees: 'struikelstenen') geplaatst in de straat op alle adressen waar vandaan er tijdens de Tweede Wereldoorlog bewoners zijn gedeporteerd.

Het gaat veelal om joodse medeburgers die zijn weggevoerd naar de concentratiekampen en die niet zijn teruggekeerd. Er zijn inmiddels in vijftien verschillende landen al zo'n vijftigduizend van deze Stolpersteine door Gunter Demnig aangebracht.

Op de herinneringssteentjes zijn, in een messing plaatje van 10 x 10 cm, de naam, de geboortedatum, de plaats en de datum van overlijden gestanst. Eén struikelsteen voor iedere vermoorde medeburger.

Meer informatie vindt u op de website van de Stichting Stolpersteine Zwijndrecht: www.stolpersteine-zwijndrecht.nl

-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-