Zes vragen over corona aan burgemeester Hein van der Loo

'Kiekeboe spelen kan echt niet.' - burgemeester Hein van der Loo

Burgemeester Hein van der Loo liet zich deze zomer testen op corona toen hij keelpijn had en verkouden was. Het bleek een gewone verkoudheid te zijn. De burgemeester nam het zekere voor het onzekere. Want als je besmet bent met corona, vorm je een risico voor je omgeving. Nu het aantal besmettingen stijgt en nieuwe maatregelen van kracht zijn, geeft de burgemeester antwoord op zes prangende vragen over corona.

Foto webpagina Hein van der Loo corona

1 Schrikt u van het toenemende aantal besmettingen in Zwijndrecht?

Nee, daar schrik ik niet van. Eerlijkgezegd had ik het wel verwacht. Virussen steken na de zomer vaak de kop op. Dat zien we ook nu gebeuren, al is corona nooit weggeweest. Tegelijkertijd merk ik dat groepen inwoners het minder nauw nemen met de coronaregels. Dat moet echt anders.

2 Denkt u dat de scherpere maatregelen die het kabinet maandag aankondigde voldoende zijn?

Dat weten we als we ze over drie weken kunnen evalueren. Voor nu zijn ze hard nodig. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames neemt fors toe. Daarmee loopt het virus voor op ons en niet andersom. Daarom zijn de nieuwe regels nodig. Dus: Thuiswerken wordt weer de norm. Sportwedstrijden zonder publiek. De horeca gaat om 22.00 uur dicht. We ontvangen thuis maximaal drie gasten. Daarnaast blijft natuurlijk gelden: Houd anderhalve meter afstand, vermijd drukke plekken, blijf thuis bij klachten en laat je dan testen. Ik doe een klemmend beroep op alle inwoners van Zwijndrecht om alle regels serieus te blijven naleven. 

Er zijn gelukkig veel situaties waar het goed gaat. Afgelopen zondag bezocht ik een kerkdienst in Heerjansdam. Daar was het allemaal prima geregeld. Maar afgelopen zaterdag was ik in Utrecht toeschouwer bij een voetbalwedstrijd van mijn zoon. Aanvankelijk hield iedereen op de tribune zich ruimschoots aan de regel om anderhalve meter afstand te houden. Totdat er een gezin naast ons kwam zitten. Weliswaar één huishouden, maar geen afstand tot ons. Die mensen waren totaal niet aanspreekbaar op de coronaregels. Toen zijn we zelf maar ergens anders gaan zitten.

Er is dus een groep mensen die zich niet houdt aan de coronaregels. Vrijwel dagelijks hoor ik verhalen daarover van inwoners via de mail en de telefoon en ik zie het dus ook zelf gebeuren. Als we mensen aanspreken op hun gedrag, dan reageren sommige mensen dat ze het allemaal lariekoek vinden. Dat stoort me mateloos. Regels naleven doe je voor jezelf en voor elkaars gezondheid. Niet voor de overheid!

3 Maar die regels maken toch ook een hoop kapot?

We staan voor een levensgroot dilemma. Sinds maart hebben we gezien dat onze intelligente lockdown grote gevolgen heeft voor de economie. Sommige regels zijn voor veel bedrijven zelfs desastreus. Daarom nemen we nu maatregelen die een zo groot mogelijke impact hebben op het virus maar ons dagelijks leven zo min mogelijk beïnvloeden. We gunnen niemand een tweede klap, hoewel bijvoorbeeld de horeca in Zwijndrecht het met de nieuwste regels weer zwaar te verduren krijgt.

4 Begrijpt u dat sommige mensen zich bij klachten niet direct laten testen?

Nee. Ik begrijp wel dat mensen zich storen aan de doorlooptijd van een test. Het duurt soms best lang voordat een test is ingepland. En soms moeten we ook lang wachten op de uitslag.
Maar ik snap er niks van dat mensen zich niet laten testen. De regel is dat we ons bij klachten laten testen. Dat is de instructie, dus doe het!
De bedoeling ervan is dat je zelf weet of je ziek bent. Minstens zo belangrijk is of je een gevaar bent voor je omgeving. We willen een compleet beeld hebben van de besmettingen, waar en hoeveel. Alleen dan kunnen we passende maatregelen nemen. Kiekeboe spelen kan echt niet. Het is oliedom en helpt niet om dit virus de kop in te drukken.

Ik heb mezelf deze zomervakantie ook laten testen. Ik had keelpijn en was verkouden. Testen of niet? Daar heb ik precies twee minuten over nagedacht. De vraag die bij mij speelde was of het gewone verkoudheid was of niet. Dat bleek het ook te zijn. Maar ik wilde het zekere voor het onzekere nemen, het effect op mijn gezin en mijn omgeving zo klein mogelijk houden. Mijn oproep blijft: we doen dit niet alleen voor onszelf. We doen dit voor elkaar!

5 Wat moeten we in Zwijndrecht nog meer doen om het virus de kop in te drukken?

Als we ons houden aan de maatregelen, dan ben ik ervan overtuigd dat het werkt. Laten we elkaar daarnaast aansporen om gezond te leven. Gezond eten is belangrijk. Blijf sporten. Ga naar buiten. Zorg dat u goed slaapt.

6 Hoe houden we Zwijndrecht toch een beetje gezellig in coronatijd?

Gezelligheid kent geen tijd, ook geen coronatijd. We zullen er alleen wat op moeten verzinnen. Met maximaal drie mensen bij je thuis kan het nog steeds een hele gezellige avond worden. Verder is het heel belangrijk om oog te blijven houden voor elkaar. Blijf zorgen voor de mensen die alleen zijn, die niet naar buiten kunnen. Laten we hen niet vergeten en ik roep iedereen op hen aandacht te blijven geven. Stuur kaarten. Bezorg een taartje. Schrijf brieven. Bel ze. Laat ze merken dat we aan hen denken.

'Blijf zorgen voor mensen die alleen zijn, die niet naar buiten kunnen. Laten we hen niet vergeten. Stuur kaarten. Bezorg een taartje. Schrijf brieven. Bel ze. Laat ze merken dat we aan hen denken' - Burgemeester Hein van der Loo

Natuurlijk begrijp ik heel goed dat we verlangen naar normale omstandigheden. Daar gaan we met zijn allen ook voor. Het is volhouden geblazen. Maar als iedereen meedoet, dan komt het goed.