Week van de Kindermishandeling

Interview wethouder Ronald de Meij met spraakmaker Carolina.

Kindermishandeling extra aandacht voor. Om kindermishandeling bespreekbaar te maken zijn er in Zwijndrecht dappere Spraakmakers opgestaan. Spraakmakers zijn ervaringsdeskundigen die zelf zijn opgegroeid in een onveilige omgeving en die hun verhaal willen delen. Zij willen hiermee jongeren en hun omgeving helpen én kracht geven om uit de vicieuze cirkel van fysieke en mentale mishandeling te stappen. Op wijzijnspraakmakers.nl/zwijndrecht kun je de verhalen van verschillende spraakmakers terugluisteren.

Interview wethouder Ronald de Meij en spraakmaker Carolina

Een van de Spraakmakers is Carolina. Zij sprak deze week met wethouder Ronald de Meij over het delen van haar verhaal en wat dit haar heeft gebracht.

Carolina Brand (36), moeder van twee dochters, heeft vorig jaar in de Week tegen Kindermishandeling op het platform Spraakmakers Zwijndrecht haar verhaal gedeeld. Carolina is als kind mishandeld en seksueel misbruikt. Zij wil het taboe rondom kindermishandeling doorbreken en is daarom ervaringsdeskundige en Spraakmaker geworden.

 

Vijf vragen van Ronald de Meij aan Carolina Brand:

 

  1. Hoe vond je het om jouw verhaal vorig jaar via een podcast te delen?

"Ik vond het erg spannend, het was namelijk ook de eerste keer dat ik meewerkte aan een podcast. Bij aankomst hing er een rustige sfeer en dat nam de spanning weg. Ik ben inmiddels wel gewend om mijn verhaal te vertellen en al snel had ik niet meer door dat ik door een microfoon sprak en werd opgenomen. Erg mooi dat ik hieraan mee mocht werken, deze podcast is tastbaar. Mensen kunnen 'm opzoeken en terugluisteren. En dat past bij mij:  ik wil juist dat dit soort verhalen gedeeld worden en dat er over gesproken wordt."

  1. Dat is zeker heel erg belangrijk. Ik ben blij dat je stap hebt durven nemen om hieraan mee te werken. Heb je veel reacties op je verhaal gekregen? 

"Vooral de mensen die mij persoonlijk kennen gaven mij veel mooie dingen terug. Dat motiveert ook zeker om hier mee door te gaan. Door mijn verhaal te doen kan ik anderen motiveren om ook kleine stapjes te nemen en er uiteindelijk voor uit te komen en over te praten." 

  1. Wat heeft meedoen aan Spraakmakers jou gebracht?

"Meewerken als Spraakmaker helpt mij op persoonlijk vlak. Mijn ervaringen uit het verleden ombuigen naar iets positiefs en anderen daarmee helpen voelt als een bekroning. Kindermishandeling is zo'n groot probleem in Nederland, maar op erover praten heerst nog altijd een taboe. Dat geeft mij nog meer motivatie om mijn verhaal te blijven delen, anderen daarmee te inspireren en kracht te geven om ook uit de cirkel van mishandeling te stappen."

  1. Ik vind het mooi om te horen dat het delen van jouw verhaal helpt en dat het jou ook positiviteit brengt. Wat heeft jou in het hele proces het meest geholpen voor het omgaan jouw situatie? Wat heeft het verschil gemaakt?

De hulpverleners die net een stapje verder gingen hebben voor mij het verschil gemaakt. De hulpverlening begon toen ik 14 was, maar eigenlijk ben ik gebeurtenissen pas 10 jaar later gaan verwerken toen ik de juiste therapeut had. Hij nam de tijd om een vertrouwensband op te bouwen en keek niet alleen naar de problematiek, maar ook naar mijn talent en kracht. Je bent zoveel meer als mens, dan alleen je trauma. En het is goed om je ook hier, met hulp, op te focussen.

Ook heb ik EMDR therapie gevolgd , dat heeft mij heel erg geholpen om uit die vastzittende patronen te stappen. Dit was erg zwaar, maar ik ben erg blij dat ik dit heb gedaan. Het heeft veel bijgedragen aan waar ik nu als persoon sta.

  1. Veel kinderen krijgen helaas te maken met mishandeling. Het heeft zo’n grote impact op opgroeien en ontwikkelen. Je bent betrokken bij een groep van ervaringsdeskundigen die ook nauw in contact staat met kinderen?

Ik zit bij Expex, een landelijke organisatie die jongeren en jongvolwassenen opleidt tot ervaringsdeskundigen. We geven gastlessen op Hogescholen en het voortgezet onderwijs. We zetten onze eigen ervaringen in en vertellen ons verhaal. Tegelijkertijd willen we jongeren de kans geven om ook hun eigen verhaal te delen. Ik merk dat er een domino effect ontstaat en we voorzichtige stapjes zetten om het taboe 'van er niet over praten' te doorbreken.

Verhaal kwijt of hulp nodig?

Wil je ook jouw verhaal delen via een podcast? Ga dan naar www.wijzijnspraakmakers.nl/zwijndrecht. Heb je begeleiding of hulp nodig? Neem dan contact op met het Vivera Sociaal Wijkteam of Veilig Thuis.