Watertoren Zwijndrecht wint Watertorenprijs 2019

De watertoren van Zwijndrecht is bekroond met de Watertorenprijs 2019 vanwege de geslaagde herbestemming na jaren van leegstand. Henk van der Veen, bestuurslid van de Nederlandse Watertoren Stichting, reikte de prijs woensdagmiddag 11 december uit aan Peter Plaisier die hem namens de eigenaar van de watertoren, ISA Vastgoed en Beheer in ontvangst nam.
De gemeente Zwijndrecht is bijzonder trots op deze prijs en op het feit dat de watertoren weer een stralend icoon is aan de oever van de Oude Maas.

De watertoren van Zwijndrecht, een rijksmonument, is sinds 2000 niet meer als zodanig in gebruik. De toren is gebouwd in 1897 naar een ontwerp van F.A. de Jongh en stond oorspronkelijk in het middelpunt van de zuiveringsbekkens die zich om de toren bevonden. Bij de bouw had de toren een ver uitkragend dak, dat net als de bekkens in de loop der tijd is verdwenen. Eigenaar ISA Vastgoed & Ontwikkeling maakte in samenwerking met RoosRos Architecten een restauratieplan waarbij het gele metselwerk en de oorspronkelijke ramen onaangetast bleven en de top van de toren op een bijzondere manier 'in oude luister' is hersteld. Het dak werd licht opgetild door een transparante cilinder met daarop een nieuwe kroon. "Daarmee is een evenwichtig beeld bereikt waar alle betrokken partijen zich in hebben kunnen vinden en dat recht doet aan de geschiedenis van de toren zonder historiserend te zijn", aldus de motivatie van de jury. "Dankzij de herbestemming heeft het landmark aan de Oude Maas aan betekenis gewonnen voor de steden Zwijndrecht én Dordrecht en hun inwoners. Het heeft de potentie om een aangename openbare plek aan de Oude Maas de worden."

In de toekomst is het de bedoeling om los achter de toren nog laagbouw te realiseren.

Trappenhuis Watertoren Zwijndrecht