Tweede finalist Groenste Tuin Verkiezing

Deze week vertellen we u graag wie de tweede finalist is van de Groenste Tuin van Zwijndrecht Verkiezing. Uit de 56 bewoners die meededen heeft de jury van 'Groen doen we samen' er drie gekozen die meedingen naar de titel 'Groenste tuin van Zwijndrecht'. 

Vorige week vertelde finalist Nelly Slobbe uit Kort Ambacht over haar tuin en deze week is de tweede finalist Marian Pater uit Walburg aan de beurt. Met veel enthousiasme vertelt zij over haar tuin. 

Een eetbare tuin

Marian bezit samen met haar man een prachtige groene voor- en achtertuin bij haar woning aan de Rotterdamseweg in de wijk Walburg. Marian houdt veel van groen en is vaak in haar tuin te vinden. Zij vertelt hierover: "Onze groene tuin geeft mij een gevoel van geluk. Ik vind het geweldig om er lekker in bezig te zijn. Bovendien zorgt het groen er ook voor dat wij veel minder hoeven uit te kijken op alle hoogbouw in de omgeving. Naast dat de tuin zorgt voor veel ontspanning, is de tuin ook nog eens erg nuttig; het zorgt jaarlijks namelijk voor veel verse groente en fruit. Zo hebben wij druiven, tomaten, kersen, peren, bramen, appels, frambozen en hazelnoten om van te genieten. Bijzonder blij ben ik met onze vijgenboom. Die geeft ieder jaar veel vijgen, waarmee ik heerlijke vijgentaart bak."

Groenste Tuin finalist 2 Marian Pater

Milieubewust

Marian gaat bewust om met het milieu, duurzaamheid en natuurlijke bestrijdingsmethoden. Naast een grote regenton in de tuin en een warmteboiler op zonne-energie heeft zij een manier gevonden om zelf huisvuil te composteren. Dit doet zij door speciale korrels toe te voegen aan hun groene huisvuil. Hierdoor wordt het groene afval omgezet in geweldige compost voor de tuin. Daarnaast maakt zij bewust keuzes in de aanplant van het soort planten in de tuin, wat zorgt voor een natuurlijk evenwicht. Zo zorgt de mooie walnotenboom in de tuin er bijvoorbeeld voor dat muggen op afstand worden gehouden en dat is natuurlijk prettig als je 's avonds lang wil buiten zitten. Door de aanwezige vijver, de bomen, struiken en natuurlijk het fruit is de tuin ook erg aantrekkelijk voor veel vogels. 

Elkaar ontmoeten 

Marian is ook heel blij met haar voortuin: "Het is ongelooflijk hoeveel groenten we jaarlijks plukken uit deze tuin. Wat ik ook erg leuk vind, is dat ik hierdoor veel leuke gesprekken heb met buurtbewoners en met mensen die hier zomaar voorbij lopen. Zij zijn geïnteresseerd in wat hier allemaal in de tuin groeit en dan raken we hierover aan de praat." Marian vindt veel nuttige informatie op de 'Makkelijke Moestuin app'. Een echte aanrader volgens Marian.

Bekendmaking winnaars

Begin oktober maakt wethouder Jacqueline van Dongen bekend wie de uiteindelijke winnaar van de Groenste Tuin Verkiezing is. De winnaar ontvangt een wormenhotel en de andere finalisten een waardebon. Ook de winnaar van het groenste balkon maken we begin oktober bekend.

Tuin Groenste Tuin finalist 2