Samenwerken met respect voor elkaar

Hardinxveld-Giessendam sluit zich op 1 januari 2018 aan bij de Drechtsteden. Wat zijn hier de voordelen van? Lees en bekijk het hier!

Samen sta je sterker en eendracht maakt macht. Met die gedachte werken Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht al twintig jaar samen in de Drechtsteden. Op 1 januari 2018 sluit Hardinxveld-Giessendam zich bij dit samenwerkingsverband aan. De Drechtsteden hebben veel gemeen. Door hun ligging aan grote rivieren hebben ze van oudsher veel scheepswerven, baggeraars en aanverwante bedrijven binnen de gemeentegrenzen en is de Drechtsteden een maritieme topregio. De Drechtsteden beschikken over iconen op het gebied van geschiedenis, cultuur en natuur zoals de historische binnenstad van Dordrecht, het molengebied van Kinderdijk en nationaal park De Biesbosch. Dat maakt de Drechtsteden aantrekkelijk om te wonen en te recreëren.

Uitdagingen
Er zijn ook opgaven en uitdagingen. De werkgelegenheid in de maritieme sector staat onder druk en er moet hard worden gewerkt om de bereikbaarheid op peil te houden. Er is behoefte aan nieuwe woningen en het water in de rivieren stijgt. Al deze ontwikkelingen en opgaven overschrijden de gemeentegrenzen dus samenwerken is het logische antwoord. Samen sta je sterker in discussies met de provincie en de rijksoverheid en door samen op te trekken help je elkaar vooruit in een snel veranderende wereld. Met het toetreden van het nieuwe nieuw lid staan de Drechtsteden sterker en verzekert Hardinxveld-Giessendam zichzelf van een waardevol partnerschap.

Kennis gebundeld
De gemeenten in de Drechtsteden maken niet alleen gezamenlijk beleid. Zij zijn ook samen eigenaar van de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden (GRD). Onder de GRD vallen organisaties die taken voor de gemeenten uitvoeren. Zo helpt de Sociale Dienst Drechtsteden (SCD) inwoners van de Drechtsteden die financiële problemen hebben, zonder werk zitten of ondersteuning nodig hebben om zelfstandig te kunnen wonen. Gemeentebelastingen Drechtsteden heft en int belasting in de Drechtstedengemeenten en het Ingenieursbureau Drechtsteden onderhoudt de gemeentelijke gebouwen. De samenwerking vindt vooral achter de schermen plaats. Elke gemeente heeft zijn eigen gemeentehuis of stadskantoor waar inwoners terecht kunnen voor een paspoort, een rijbewijs of een gesprek met een wethouder.

Eigen identiteit
Respect voor elkaar is een belangrijk kenmerk van de samenwerking in de Drechtsteden. Want de gemeenten mogen dan veel gemeen hebben, ze blijven elk hun eigen identiteit behouden!

Volgende maand volgt het tweede deel van deze vierdelige serie over de toetreding van Hardinxveld-Giessendam.

 

 

 

Uitgelicht

livecom.net chat