Renovatie en afsluiting Wantijbrug (N3)

Vanaf 20 januari 2020 start Rijkswaterstaat met de renovatie van de Wantijbrug in de N3. De brug gaat dan voor twee en halve maand dicht. De brug is in slechte staat. Daarom moet Rijkswaterstaat de brug renoveren. Tijdens de werkzaamheden mag er geen auto- en vrachtverkeer over de brug rijden. Dit is voor de veiligheid. Houd rekening met omrijden en extra reistijd. Hulpdiensten, (brom)fietsers, voetgangers en het openbaar vervoer kunnen wel over de brug. De N3 gaat dicht tussen afslag bij de Merwedestraat en de afslag bij de Provincialeweg. Het doorgaand verkeer wordt omgeleid over de A16 en de A15. Vervoer van gevaarlijke stoffen moet via de A27 rijden.

Wat betekent dit voor u? U leest er hier meer over.

Waarom renoveren?

 • De Wantijbrug tussen Papendrecht en Dordrecht vertoont materiaalmoeheid door toename van het verkeer.

 • Aandrijfinstallaties, systemen en beweegbare brugdelen zijn toe aan vervanging.

 • Na de renovatie kan de brug over het Wantij weer minimaal 30 jaar mee.

 • De Wantijbrug krijgt als eerste Rijkswaterstaatbrug in Nederland een nieuwe standaard voor bediening, besturing en bewaking van bruggen (3B-Bouwblok).

Heb ik last van de werkzaamheden?
Hinder tijdens de renovatie is niet te voorkomen. Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren is de brug vanaf 20 januari 2020 tot 3 april 2020 afgesloten voor auto’s, motorfietsen en vrachtwagens. Nood- en hulpdiensten, het openbaar vervoer, (brom)fietsers en voetgangers kunnen wel over de brug. Het doorgaande verkeer wordt omgeleid en moet rekening houden met extra reistijd. Lokaal en bestemmingsverkeer krijgt ook te maken met extra drukte en vertragingen.

Omleidingen en extra reistijd
Voor het gewone doorgaande verkeer is de omleiding over de A15 en A16 en vice versa. De extra reistijd (buiten de spits) is ongeveer 10 tot 15 minuten. Voor het vervoer van gevaarlijke stoffen (dat niet door de Drechttunnel mag) geldt standaard een omleiding over de A15, A27, A59 en A16 en vice versa. De extra reistijd (buiten de spits) bedraagt ongeveer 30 tot 40 minuten. Dit betreft circa 30 voertuigen per dag en het gaat hierbij voor een groot deel om het transport van LPG, LNG, propaan en butaan.

Lokaal en bestemmingsverkeer vanuit het zuiden kan gebruikmaken van de N3 tot en met de laatste afrit voor de brug (provinciale weg) en bestemmingsverkeer vanuit het noorden kan gebruikmaken van de laatste afrit om bijvoorbeeld naar het bedrijventerrein De Staart te gaan. Lokaal en bestemmingsverkeer moet rekening houden met korte en smalle afritten en oponthoud op de lokale wegen.

Wat kunt u zelf doen?
U als weggebruiker kan uiteraard ook iets doen om de hinder te beperken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • op andere tijden buiten de spits reizen

 • thuis of op een andere locatie werken

 • voor korte afstanden de fiets of elektrische fiets pakken

 • met het openbaar vervoer reizen (wel of niet gecombineerd met (brom)fiets of

 • auto).

 • samen reizen/carpoolen


Wat kunnen bedrijven doen?

Met werkgevers bespreken en onderzoeken we mogelijkheden, zoals:

 • thuiswerken

 • flexwerken/buiten de spits reizen

 • stimuleren reizen met het OV, carpoolen en fietsen

 • OV-probeerpas

Platform Samen Bereikbaar heeft een bedrijvenaanpak opgezet voor de N3. Dit platform levert voor bedrijven advies en begeleiding bij invoering van maatregelen. Meer weten? Neem contact op met Anna Schouten van Samen Bereikbaar op www.samenbereikbaar.nl of 06-54363100.


Meer informatie en op de hoogte blijven?
Kijk op www.rijkswaterstaat.nl/renovatiewantijbrug voor meer informatie of op www.werkzaamhedenn3.nl.
Op de website van de gemeente Dordrecht vindt u ook meer vragen en antwoorden over de werkzaamheden.