Oproep verenigingen tellen bij verkiezingen

In 2019 gaan we twee keer naar de stembus. Op 20 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het Waterschap, op 23 mei gaan we naar de stembus voor het Europees Parlement. Het is een hele klus om deze verkiezingen goed te laten verlopen. Daarom is de gemeente Zwijndrecht op zoek naar verenigingen met enthousiaste leden die met elkaar willen tellen op een stembureau. Het leukste zou zijn als je met elkaar een stembureau adopteert.

We stellen een aantal voorwaarden aan de tellers:

  • Je moet 18 jaar of ouder zijn
  • Op 20 maart en 23 mei beschikbaar zijn.
  • Stressbestendig en nauwkeurig zijn
  • je vindt het leuk om samen met de andere tellers en de stembureauleden een succes te maken van de verkiezingen

Naast een leuke ervaring krijgt de vereniging een vergoeding van 10 euro netto per uur per teller. De teller moet een akkoord verklaring tekenen dat de vergoeding overgemaakt wordt aan de vereniging. Per vereniging kunnen er maximaal 8 personen deelnemen.

Over de werkzaamheden

Als teller ben je samen met de voorzitter en de andere stembureauleden verantwoordelijk voor een goed verloop van het telproces in jullie stembureau. Tijdens een verplichte instructiebijeenkomst op 20 maart en 23 mei om 20.00 uur in het gemeentehuis krijg je uitleg over het telproces. De tellers gaar daarna naar de stembureaus om te tellen. De organisatie van de verkiezingen maakt aan de contactpersoon van de vereniging bekend op welk stembureau je verwacht wordt.

De tellers melden zich rond 20.45 uur bij de voorzitter op het stembureau, identificeren zich en tekenen een presentielijst. Zij helpen bij het handmatig tellen van de stemmen op lijstniveau. Ook de stembureauleden zijn aanwezig om te tellen. De voorzitter izorgt ervoor dat het telproces correct en snel verloopt.

Hoe kun je je als vereniging aanmelden?

Aanmelden kan tot 1 maart 2019 via mailadres: team-verkiezingen@zwijndrecht.nl. We ontvangen graag een overzicht van het aantal tellers die namens de vereniging tellen. Hierop vermeld je de naam, geboortedatum en het adres van de tellers. Wij hebben deze gegevens nodig omdat een teller officieel benoemd moet worden. Ook geef je aan ons door wie de contactpersoon namens de vereniging is.

De aanmeldingen delen we in op volgorde van binnenkomst. Je hoort zo snel mogelijk of je vereniging wel of niet is ingedeeld. Als er meer aanmeldingen zijn dan nodig is, kom je op de reservelijst voor een volgende verkiezing.