Mantelzorger laat je zien! #2

Deze week het verhaal van Els en Johan, jonge mantelzorgers uit Zwijndrecht.

De Vivera campagne 'Mantelzorger laat je zien!' wil mantelzorgers in Zwijndrecht een gezicht geven. Mantelzorger zijn betekent niet dat je alles alleen hoeft te doen. Vaak zijn er mensen in de omgeving die willen helpen zoals familie, buren, vrienden, de gemeente en het Vivera wijkteam.

De gemeente en haar professionals willen mantelzorgers ondersteunen. Soms door actief extra zorg in te zetten, soms door een plan of structuur te bieden en soms door er simpelweg te zijn. Hieronder leest u het persoonlijke verhaal van Els en Johan, jonge mantelzorgers uit Zwijndrecht.

In de gezinssituatie van Els en Johan is er zorg voor hun moeder en voor hun zus. Johan en Els hebben een zus met psychische problemen. Deze problemen zijn zo groot dat zij niet meer bij hun kan wonen. Voor haar zorgen op de momenten dat ze er wel is, brengt verantwoordelijkheden met zich mee, die Johan en Els samen delen. Wat zij vooral zwaar vinden, zijn de constante zorgen om hun zus, ook als ze er niet is. De moeder van Johan en Els heeft MS. Samen met begeleiding van de mantelzorgconsulenten en andere professionals werken zij aan structuur en ontspanning. Els: "Het is heel belangrijk om over je gevoelens te praten. Dan weten anderen er ook van. En dan voel je je minder alleen."

Vivera mantelzorgconsulent Natascha: "De moeder van Johan en Els heeft enkele jaren geleden ondersteuning gehad van MEE. Een tijdje terug zijn we gestart met activiteiten voor jonge mantelzorgers. Ook hebben we rond gevraagd of er nog mensen zijn die jongeren kennen die ook extra zorg verlenen. En of die jongeren het leuk lijkt om eens op stap te gaan. Johan en Els reageerden direct enthousiast op de uitnodiging om, in dit geval, mee te gaan bowlen. Door mee te doen aan deze activiteiten, hebben zij andere mantelzorgers ontmoet die ook te maken hebben met een zorgsituatie thuis. Samen lol hebben, ervaringen uitwisselen en contact houden geeft het gevoel dat je er niet alleen voor hoeft te staan en dat je niet de enige bent bij wie het thuis anders gaat dan anders- en dat is belangrijk."

Herkent u uzelf of iemand uit uw omgeving in het verhaal Ria, Bouke of Johan en Els? Neem dan contact op met het Vivera wijkteam en vraag naar de mantelconsulent (078 -7708787 of vivera@zwijndrecht.nl).

 

Els en Johan

Uitgelicht

livecom.net chat