Koninklijke onderscheiding voor huisarts Peter Top

Tijdens een zeer druk bezochte afscheidsreceptie in Hotel Ara op zaterdagavond 31 augustus 2019, reikte burgemeester Hein van der Loo een Koninklijke Onderscheiding uit aan huisarts Peter Top. Peter Top, die nu met pensioen gaat, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de gemeenschap op het gebied van de gezondheidszorg .

Peter Top (66) startte in 1984 zijn eigen huisartspraktijk in Zwijndrecht. Gedurende zijn gehele loopbaan heeft hij zich ingezet voor diverse werkgroepen en commissies van de huisartsengroep waarbij 'verbetering' en 'kwaliteit' sleutelwoorden zijn. Hij stond aan de wieg van het in 2007 geopende multidisciplinair gezondheidscentrum Nederhoven, één van de eerste geaccrediteerde centra in Nederland waarin verschillende disciplines op het gebied van zorgverlening samenwerken. Vanaf de opening was hij ook praktijkhouder in dit gezondheidscentrum.

Daarnaast verzorgde hij sinds 2002 binnen de SCEN-groep Zuid-Holland Zuid de second opinion die verplicht is gesteld in de Euthanasiewet. Ook verzorgde hij nascholing voor huisartsen.
Verder was hij betrokken bij de oprichting van het Hyperbaar Zuurstofcentrum Rijnmond en medeoprichter en bestuurder van Hospice De Cirkel.