Campagne IkPas is van start!

Misschien denk je nu: een alcoholpauze in maart? In januari dronk ik ook geen druppel vanwege 'Dry January'. Je kunt jouw alcoholgebruik pauzeren na de feestdagen, op een later moment of vaker in het jaar. Het maakt eigenlijk niet uit wanneer je het doet, het verminderen van alcoholgebruik levert altijd positieve effecten op. De partner van 'Dry January' is 'IkPas'. IkPas is een jaarlijks terugkerende actie, die wordt georganiseerd door Stichting Positieve Leefstijl met ondersteuning van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De 40 dagen IkPas-actie loopt van aswoensdag tot en met de zondag voor Pasen, tijdens de traditionele vastenperiode tussen carnaval en Pasen. Dit jaar is dat van woensdag 6 maart 2019 tot en met zondag 14 april 2019.

Pas je mee?

Of je nu mee past om af te vallen, jezelf fitter te voelen of om jezelf uit te dagen; dankzij IkPas word je bewuster van je alcoholgebruik. We vragen je niet om te stoppen met alcohol, maar om een pauze in te lassen. Uit onderzoek blijkt ook echt dat deelnemers tijdens de IkPas-periode beter slapen, betere (sport)prestaties leveren, een schonere huid hebben, zich fitter voelen en afvallen. Ook kan een maandje ontgiften positief zijn voor glucose- en cholesterolgehalte. Alleen maar pluspunten dus!

Ook wethouder Jolande de Witte (Gezondheid) doet mee aan de actie: "Regelmatig wijn of bier drinken is voor veel mensen een gewoonte geworden. Als gemeente stimuleren wij een gezonde levensstijl van onze inwoners en laten we graag zien dat je het ook gezellig kunt hebben als er geen alcohol in het glas zit. Daarom doe ik mee met de actie IkPas. Ik hoop dat de actiemaand ertoe leidt dat we ons bewuster zijn van de gewoonte om alcohol te drinken en onze voorbeeldrol voor jongeren."

De gemeente Zwijndrecht

Verslavingspreventie een belangrijk thema voor Zwijndrecht

De gemeente Zwijndrecht zet actief in op verslavingspreventie. Scholen worden gestimuleerd om aandacht te besteden aan de risico's van alcohol, tabak of drugs met het programma 'De gezonde school en genotmiddelen' (DGSG). Een brede aanpak die jongeren weerbaarder maakt op het gebied van deze verslavende middelen. Dit programma loopt op het Walburg College en wordt nu ook aangevuld met een gezondheidscoach. Dienst Gezondheid en Jeugd (DGJ) betrekt ouders ook bij deze voorlichting. Voor ouders organiseerden zij theatervoorstellingen over genotmiddelen op het Walburg College en het DevelsteinCollege. Deze zijn erg goed bezocht. DGJ voert gesprekken met Het Loket of het programma DGSG hier ook kan worden geïntroduceerd.

Rookvrije generatie

Gekeken vanuit het thema verslavingspreventie en met oog op een rookvrije generatie, is Zwijndrecht ook al goed op weg. Door het verwijderen van het rookhok is het gemeentehuis rookvrij. Ook de rooktegel bij de hoofdingang wordt verplaatst, zodat bezoekers het gebouw rookvrij kunnen betreden. De gemeente ondersteunt en stimuleert sportverenigingen om rookvrij te worden. Veel sportverenigingen in Zwijndrecht hebben hier al gehoor aangegeven. Verder is ook het Albert Schweitzer ziekenhuis sinds vorig jaar rookvrij. Ook kinderboerderij de Kiboehoeve is binnenkort rookvrij.

Aanmelden

Samen met meer dan 10.000 anderen ga je de uitdaging aan en dat kunnen er nog meer worden. Tot 10 maart kunnen spijtoptanten aanhaken. Wil jij of iemand in je omgeving nog graag mee doen: inschrijven kan nog. Klik hier.

Poster IkPas