Gouden ereteken voor 'stem van militaire ceremonies' Van den Bent

Ed van den Bent, de man die al tientallen jaren militaire ceremonies en evenementen van commentaar voorziet, is voor zijn inzet geëerd. Op donderdag 2 oktober 2019 ontving hij uit handen van minister Ank Bijleveld-Schouten in Den Haag het Ereteken voor Verdiensten in goud. Burgemeester Hein van der Loo was aanwezig bij deze eervolle erkenning van Zwijndrechtenaar Van den Bent.

Bijleveld omschreef Van den Bent als "iemand die zich onvermoeibaar en belangeloos heeft ingezet voor het Nederlands militair ceremonieel."

Geroemd in binnen-en buitenland

Van den Bent is al sinds 1977 betrokken bij het Cavalerie Ere-Escorte. Vorige week presenteerde hij in Rotterdam voor de 26e keer de Nationale Taptoe. "Jouw kwaliteiten als spreker worden geroemd in binnen- en buitenland", zei Bijleveld. "Je valt op door jouw gedegen voorbereiding en diepgaande kennis van ceremonieel, protocol en militaire muziek. Schijnbaar moeiteloos voorzie jij aangetreden eenheden, korpsen en regimenten van deskundig commentaar."

Ed van den Bent's stem is hét herkenningspunt bij grote evenementen. Denk aan Veteranendag, Prinsjesdag, de Nijmeegse Vierdaagse, de uitreiking van een dapperheidsonderscheiding of de Nationale Taptoe. Daarnaast is hij is ook bekend als paardensportcommentator van de NOS, deed voor de omroep de afgelopen 7 keer verslag van de openingsceremonie van de Olympische Spelen en becommentarieerde jaarlijks de 5 mei-herdenkingen in Wageningen.

Soundtrack van de krijgsmacht

"Oneerbiedig zou je kunnen zeggen: je verzorgt het praatje bij het plaatje", aldus Bijleveld. "Maar het is meer dan dat: jouw praatje is onderdeel van het plaatje. Je bent onderdeel van het instituut. Jouw stem is deel geworden van de soundtrack van de Nederlandse krijgsmacht. Wat de stem van Speaker John Bercow is voor het Britse parlement, dat is jouw stem voor het Nederlands militair ceremonieel. Daarmee heb je de Nederlandse krijgsmacht én de samenleving een grote dienst bewezen."