Gesprongen rioolpersleiding bij Doctor Boutensstraat hersteld

Nadat de rioolpersleiding bij de Doctor Boutensstraat is gesprongen heeft de gemeente diverse onderzoeken laten uitvoeren naar de oorzaak. De hekken staan er nog uit voorzorg en blijven voorlopig ook staan. De gemeente is voornemens om de verkeerssituatie hier permanent te wijzigen.

Voorzorgsmaatregelen

De locatie van de gesprongen rioolpersleiding staat sinds de reparatie uit voorzorg nog steeds in de hekken. Dit doen wij omdat wij op dit moment vanwege het gewicht geen verkeer over de locatie van de reparatie willen laten rijden. En anderzijds omdat de bestrating en het zand op deze manier tijd hebben om zich te stabiliseren rondom de leiding.

Oorzaak breuk

Uit de eerste onderzoeken blijkt dat de aanhechting van de leiding kapot is gegaan door zetting. We hebben in Zwijndrecht een drassige ondergrond. Maar dit wordt ook veroorzaakt doordat zwaar verkeer over de leiding rijdt. Deze locatie is een belangrijk knooppunt voor het rioolafvalwater van Zwijndrecht. Auto's en vrachtwagens zijn op zo'n gevoelig punt niet langer gewenst. Daarom wil de gemeente de verkeerssituatie in de Doctor Boutensstraat wijzigen.

Wijzigen verkeerssituatie

Dit betekent dat het voor auto's en vrachtwagens niet meer mogelijk is om van de Doctor Boutensstraat naar de Borneostraat te rijden (en andersom). Dit gedeelte van de weg wordt een (brom)fietspad. Zie de afbeelding hieronder. Het blijft voor voetgangers en hulpdiensten toegankelijk. Om dit te kunnen realiseren bereiden wij een verkeersbesluit voor. Zodra dit besluit gereed is maken wij dit bekend in de Staatscourant en in het Stadsnieuws. Belanghebbenden kunnen eventueel gedurende zes weken na bekendmaking bezwaar aantekenen. Als hierover meer bekend is, wordt dit op deze website bekend gemaakt.

Wijziging verkeerssituatie
Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Dr Boutensstraat dicht gestraat
Het gat is weer dicht, maar de hekken staan er uit voorzorg nog omheen

Terugblik

In de nacht maandag 28 januari omstreeks 02.00 uur is in de Doctor Boutensstraat een persleiding gesprongen. Hierdoor is een gat van circa drie meter diep ontstaan waardoor het afvalwater door de straat stroomde en een auto vast kwam te zitten. Om ervoor te zorgen dat het afvalwater van de wijken die op deze leiding aangesloten zijn afgevoerd kan worden, heeft de gemeente een aantal noodmaatregelen getroffen. In de nacht van maandag op dinsdag is een noodvoorziening aangelegd. Ook reden tankwagens bij diverse gemalen af en aan om het afvalwater af te pompen en te vervoeren naar de gemalen waar het wel verwerkt kon worden.  Er is dag en nacht gewerkt om de situatie onder controle te houden, de locatie van de breuk te vinden, herstelwerkzaamheden uit te voeren en terug te schakelen op de reguliere rioolvoorziening. Bewoners werd gevraagd het watervebruik waar mogelijk te beperken. De noodvoorzieningen zijn opgeruimd. De systemen werken sinds vrijdag 1 februari weer op eigen kracht.

Meer informatie

Mocht u nog vragen hebben hierover, bel dan tussen 08.30 en 17.00 uur naar 14 078.

 

Herstelwerkzaamheden gesprongen persleiding
Herstelwerkzaamheden aan de gesprongen rioolpersleiding