Gemeente Zwijndrecht geeft 100 meter aan geveltuintjes weg

Zou u uw huis en straat willen opfleuren, maar heeft u geen voortuin? Dan is een geveltuintje een leuke optie! De gemeente legt het gratis voor u aan. U zorgt zelf voor de plantjes en het onderhoud ervan.

Een geveltuin?

Een geveltuin is een tuinstrook met een breedte van ongeveer een stoeptegel aan de voorzijde van de woning. Ideaal dus voor woningen die geen voortuin hebben. Als uw stoep breed genoeg is, is er ruimte voor een geveltuintje.

Veel voordelen

Een geveltuintje biedt veel voordelen. Natuurlijk maakt het uw straat meteen groener en fleuriger. Maar wist u ook dat meer groen op hete dagen voor verkoeling zorgt in uw straat? En als u een klimplant in de geveltuin zet, zorgt dit ook voor verkoeling van uw woning. Ook nemen planten meer water op, waardoor er minder water op de stoep blijf liggen. 

Gratis

De gemeente geeft dit jaar 100 strekkende meter aan geveltuin weg. Dit tuintje legt de gemeente gratis bij u aan. Nadat u de tuin heeft aangevraagd, komt er iemand bij u langs om de wensen te bespreken én te kijken of een geveltuin bij uw woning mogelijk is. Vervolgens legt de gemeente de geveltuin aan en zet u er planten in die u mooi vindt. Denk hierbij wel aan het openhouden van de ventilatieroosters van uw woning.

Aanvragen

Een geveltuintje aanvragen kunt u doen door te bellen naar 14 078 of via de Fixi-app of melding.

Direct aanvragen via Fixi

 

Planten voor in de geveltuin

U bent vrij om uw planten te kiezen voor uw geveltuin. Maar plant geen bomen of grote heesters, ook geen leibomen. De wortels kunnen de verharding opdrukken en ondergrondse kabels en leidingen beschadigen. Ook is het nodig dat het groen past bij de situatie. Kies dus niet voor hoge weelderige planten die gaan hangen over het trottoir.

Afmetingen

De afmetingen van de geveltuin zullen verschillen per hui,  maar zijn doorgaans 30 tot 40 cm breed, afhankelijk van de breedte van de stoep en uw voorkeur. De bak zal ongeveer 30 cm diep worden afgegraven en opgevuld worden met tuinaarde.

Richtlijnen

Om een geveltuin te kunnen aanleggen hanteren we aantal richtlijnen. Zo moet er altijd een obstakelvrije ruimte van minimaal 1,20 meter overblijven na plaatsing van de geveltuin (een geveltuin is één stoeptegel diep). Voordat u zich aanmeldt, kunt u hier alvast naar kijken. Na u aanmelding komt er iemand van de gemeente langs om te beoordelen of een geveltuintje bij u mogelijk is. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van mogelijke kabels en leidingen onder het straatwerk.

De grond waar de geveltuin op staat, blijft eigendom van de gemeente Zwijndrecht. Het kan zijn dat er werkzaamheden uitgevoerd moeten worden rondom uw geveltuin, waardoor beschadigingen kunnen ontstaan. Bij nalatigheid kan de gemeente u hierop aanspreken en in het ergste geval de geveltuin verwijderen.