Eendjes voeren; "Zou ik dat wel doen?"

Aan de combinatie oud brood, eendjes en kinderen heeft bijna iedereen goede herinneringen. We voeren eendjes al generaties lang met de beste bedoeling. Het wordt helaas steeds duidelijker dat brood slecht is voor de eenden, andere watervogels en het water. Ze worden er niet alleen te dik van, maar ook lui en agressief. Watervogels zijn uitstekend in staat om voor zichzelf te zorgen. In een gezonde sloot leeft van alles wat zij kunnen eten. Het voeren van eendjes is dus schadelijk en overbodig, ook al blijft wel heel leuk om te doen.

Stinkende sloten

De kwaliteit van het water gaat door het voeren ook achteruit en het gaat ervan stinken. Er kan bijvoorbeeld botulisme ontstaan doordat er broodresten in het water achter blijven. Vissen en watervogels gaan daaraan in grote aantallen dood. Het trekt het ongedierte, zoals ratten, en meeuwen aan.

Voeren op de kinderboerderij

Op een verantwoorde manier dieren voeren? Kom naar de Kiboehoeve! Daar staat een voerautomaat waar voor 50 cent gezond voer voor geiten, konijnen, kippen, duiven en pauwen uit gehaald kan worden. De dieren zullen je dankbaar zijn!

Oud brood

Als je het oude brood niet meer aan de eendjes voert, gooi het dan bij het GFT. Dan wordt het verwerkt tot compost en kan het gebruikt worden voor een vruchtbare voedingsbodem. Eens per jaar biedt HVC dit compost gratis aan om te gebruiken in eigen tuin. De planten en bloemen in de tuin groeien er goed op. Dat scheelt in de portemonnee!
 

Afbeelding 1