Een brief aan alle inwoners van Zwijndrecht

Beste Zwijndrechtenaren,

Het zijn verwarrende tijden, die door velen als onwezenlijk worden beschouwd. Helaas is het realiteit. Het corona-virus grijpt om zich heen en laat nu al diepe sporen achter in Zwijndrecht.

Het raakt mij diep dat afgelopen vrijdag een 82-jarige vrouw uit onze gemeente is overleden aan de gevolgen van het virus. Mijn medeleven gaat uit naar haar nabestaanden en dierbaren. Met het overlijden van deze mevrouw komen de gevolgen van het coronavirus indringend dichtbij.

Met de gevolgen van deze crisis hebben we allemaal te maken. Voor de bewoners van onze verpleeghuizen is het een verdrietige tijd nu zij geen bezoek mogen ontvangen. Terwijl zij juist nu behoefte hebben aan een gesprek, aan persoonlijk contact. 

Lastige, soms dramatische, tijden zijn het ook voor ondernemers die hun bedrijf tijdelijk moeten sluiten, voor zzp'ers die zonder opdrachten thuis zitten en voor mensen die vrezen hun baan kwijt te raken. Het is een moeilijke tijd voor ons allemaal.

Tegelijkertijd zie ik ook veel moois gebeuren in Zwijndrecht. Ik ben trots op de meesters en juffen die digitaal lesgeven aan onze kinderen thuis. Op mensen die helpen bij de kinderopvang voor ouders die een belangrijke taak hebben in de strijd tegen corona. Ik ben ook onder de indruk van al onze kinderen die zo snel omschakelen naar hun andere manier van leven. Jullie doen het geweldig! Let er alleen op: geen groepjes en houd anderhalve meter afstand!

Ik vertrouw erop dat iedereen - zeker nu het kabinet afgelopen maandag nog meer maatregelen heeft afgekondigd - is doordrongen van de ernst van de situatie. De berichten dit weekend dat mensen zich niet aan de richtlijnen houden, zijn zorgelijk. In de strijd tegen het coronavirus hebben we iedereen nodig. Daarom doe ik een klemmend beroep op u allemaal: zorg dat u op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen. Stop met hamsteren. Volg alle richtlijnen op. U doet het niet alleen voor uzelf, maar vooral ook voor anderen! 

Laten we allemaal ons gezond verstand blijven gebruiken. Laten we oog blijven houden voor elkaar.

Ik wens u allemaal sterkte. Samen, ik herhaal: samen, komen we hier doorheen. 


Met hartelijke groet, 

Hein van der Loo
Burgemeester