Derde finalist Groenste Tuin Verkiezing

Deze week maakt u kennis met de laatste, maar zeker niet de minste finalist van de 'Groenste tuin van Zwijndrecht' verkiezing

We geven u graag een kijkje in de tuin van Trudy en Ronald van den Broek aan de Vlasakkers in Heerjansdam. Aan de voorzijde van de woning zie je het niet echt, maar er ligt een prachtige groene tuin verscholen achter de woning van de familie Van den Broek. 

Sijsjes en roodborstjes  

Trudy en Ronald zijn erg blij met hun natuurlijke tuin. "Juist door de tuin niet continu bij te houden maar de natuur een beetje zijn gang te laten gaan, hebben we deze tuin gecreëerd", zegt Trudy. "Zo laat ik het blad dat op de grond valt liggen als voeding voor de planten. Dit is ook erg aantrekkelijk voor vogels, vlinders en andere insecten. Het is echt ongelooflijk hoeveel verschillende vogels jaarlijks onze tuin bezoeken, zoals putters, sijsjes, roodborstjes, vinken en zelfs spechten. En wist je dat vogels gek zijn op pindakaas?"

Beschutte plekjes

De tuin biedt vele beschutte plekjes waar de vogels graag zitten. Trudy is ook heel blij met de beek in de tuin, vooral omdat de vogels gek zijn op water en het heerlijk is om er naar te kijken. "In eerste instantie lag onze focus op het aantrekken van vogels omdat we die mooi vinden om te zien en we ze graag fotograferen. Inmiddels zijn we ook bewust bezig om vlinders aan te trekken door planten te kiezen waar vlinders op af komen." Naast al deze fijne plekjes voor de dieren, is er een regenton om het regenwater op te vangen, staan er fruitbomen en prachtige bloemen.

Fotograferen als hobby

Trudy en Ronald hebben een mooie glazen pui aan de achterkant van hun huis. Hier hebben ze een mooi overzicht op de tuin en kunnen ze de vogels en vlinders goed fotograferen. Trudy vertelt: "Op deze plek kunnen wij ongestoord foto's maken zonder dat de vogels en vlinders het merken. Dat is echt onze hobby. We zijn regelmatig bezig in onze tuin, maar we zitten er niet zo vaak. Dit doen we liever vanachter de pui om rustig te kijken of foto's te maken."

Bekendmaking winnaars

Binnenkort maakt wethouder Jacqueline van Dongen bekend wie de uiteindelijke winnaar van de Groenste Tuin Verkiezing wordt. De winnaar ontvangt een wormenhotel en de andere finalisten een waardebon. Ook de winnaar van het groenste balkon maken we binnenkort bekend.
 

Trudy en Ronald in hun groene tuin