Buurtwhatsapp in Zwijndrecht

Vorig jaar is een start gemaakt met buurtwhatsappgroepen om de veiligheid in buurten verder te vergroten.

 Het eerste initiatief vond plaats in Heer Oudelands Ambacht waar al ruim 1000 bewoners zijn aangesloten. Inmiddels zijn in alle wijken en in Heerjansdam whatsappgroepen actief.

Het werkt net als een gewone whatsappgroep en is bedoeld voor bewoners om elkaar te informeren over afwijkende situaties in het straatbeeld”, zegt initiatiefnemer Jan van Rumph. Hij gebruikt de app uitsluitend om samen met buurtgenoten én politie inbraken, diefstal en vernielingen te bestrijden.

Alle wijken met elkaar in verbinding
“Goede onderlinge communicatie met whatsappgroepen in de omgeving en met de politie is van groot belang." Van Rumph heeft in zijn wijk Heer Oudelands Ambacht een systeem opgezet dat inmiddels ook wordt toegepast in de overige wijken. Hierdoor staan alle wijken met elkaar in verbinding. Iedere wijk werkt op dezelfde manier. "We geven zo nodig meldingen aan elkaar door, zoals kentekens van verdachte auto’s. Want als een verdacht iemand zich verplaatst, kan hij zo maar in de volgende wijk terecht komen."

Waakzaam in eigen omgeving
"Het doel is om met elkaar waakzaam te zijn in de eigen omgeving en verdachte situaties met elkaar te delen", zo vat Van Rumph het samen. "Hierdoor krijgen verdachte personen minder kans om hun slag te slaan. De politie is zeer enthousiast en nauw betrokken bij dit initiatief. Hij is niet bang voor onzinberichten. "We hebben daar afspraken over gemaakt. Mensen die zich er niet aan houden spreken we aan."

Mooi burgerinitiatief
Burgemeester Dominic Schrijer is blij met de whatsappgroepen. "Het is een mooi burgerinitiatief. Een buurtwhatsappgroep is prima geschikt om elkaar op de hoogte te houden. Samen met de politie proberen we de criminaliteit zo veel mogelijk te beperken, Daar hebben we de hulp van de inwoners ook bij nodig. Die kunnen helpen door met elkaar alert te zijn."

Aanmelden

Bent u geïnteresseerd, dan kunt u zich aanmelden bij:

Centrum : buurtwhatsappcentrum@gmail.com

Heer Oudelands Ambacht : trompetstraatzwijndrecht@gmail.com

Heerjansdam : buurtpreventie@mbda.nl

Kort Ambacht : bwa.kortambacht@gmail.com

Nederhoven : buurtwhatsappnederhoven@gmail.com

Noord : buurtwhatsappnoord@gmail.com

Walburg : buurtwhatsappwalburg@gmail.com


 

Vermeld uw naam, adres + huisnummer en uw mobiele telefoonnummer in de mail.


 

Uitgelicht