Een bericht van de burgemeester - coronacrisis

Op deze pagina vindt u een overzicht van de berichten van de burgemeester tijdens de coronacrisis.

Brief 21 oktober 2020

Beste Zwijndrechtenaren, 

We zitten alweer een week in een gedeeltelijke lockdown. Met strenge maatregelen proberen we het coronavirus terug te duwen. Dat is hard nodig. Het aantal besmettingen is ook in Zwijndrecht veel te hoog. 

Velen van ons doen wat nodig is. U draagt een mondkapje in de winkel of in andere publieke ruimtes. Het is even wennen, maar doe het alstublieft. U beperkt sociale contacten. U werkt zoveel mogelijk vanuit huis. U en ik. Samen doen we wat we kunnen. We brengen kleine en soms grote offers.

In maart en april was de lockdown nog een stuk strenger dan nu. Toen wisten we het beste in onszelf naar boven te halen. We stuurden kaarten naar mensen in verpleeghuizen. We applaudisseerden voor onze helden in de zorg. We hadden oog voor elkaar. Op een hartverwarmende manier hielpen we elkaar die moeilijke maanden door. En nu? Het is er weer tijd voor. Nu en in de komende maanden. Corona blijft een beroep doen op ons doorzettingsvermogen. Gezond leven en elkaar in de gaten houden.

Laten we onze energie, die nu soms in verontwaardiging over coronamissers gaat zitten, gebruiken om ons van onze beste kant te laten zien. Laten we onze horeca steunen door - als we dat kunnen - af en toe een afhaalmaaltijd te bestellen. Laten we kaarten sturen naar mensen die eenzaam zijn. Taarten bakken voor buren. Toont u vooral ook respect voor onze handhavers als zij ons aanspreken op ons gedrag.

Zorgmedewerkers zetten alle zeilen bij nu de ziekenhuizen weer volstromen met coronapatiënten. Laten we hun voorbeeld volgen. Alles doen om Zwijndrecht door deze moeilijke tijd heen te helpen. Helden, dat bent u allemaal!

Hartelijke groet, 

Hein van der Loo

Brief 24 juni 2020

Beste Zwijndrechtenaren,
 
De zomer is begonnen. En hoe! Met hele warme dagen. Misschien wel een hittegolf zo vroeg in het seizoen. Veel mensen vinden dat fijn. Voor anderen is warmte minder prettig. Voor u allen geldt, zoek op tijd verkoeling en drink voldoende water. 

De coronacrisis heeft ons tenminste één ding heel erg duidelijk gemaakt: onze gezondheid staat voorop. In de mooie lente die we hadden. In deze warme maanden. En ook straks, na de zomer, als het regent, waait en kouder wordt.

Terwijl ik op deze manier mijn vijftiende en voorlopig voorlaatste brief aan u schrijf, lees ik in kranten de eerste reconstructies van de coronacrisis. Een terugblik. Reflectie. Op een pandemie als nooit tevoren. Meer dan drie maanden heeft het coronavirus ons nu in zijn greep. In maart kwam de wereld tot stilstand. Beurzen stortten in. Ons land ging in een intelligente lock-down. Winkels, restaurants, bioscopen en musea sloten hun deuren.

In Zwijndrecht was het historisch stil op straat. Scholen dicht. Geen openbaar vervoer. Mensen werkten thuis, behalve onze helden in de zorg. Die kwamen handen en voeten tekort in het ziekenhuis en in de andere zorginstellingen, die we trouwens niet meer konden bezoeken. We leefden vrij plotseling in omstandigheden die we ons nooit hadden kunnen voorstellen. 

Tegelijkertijd brachten de crisismaanden ons de nieuwe uitvinding van het woord samen. Samenleven met Corona. Samen bang zijn. En behulpzaam, voor elkaar. Saamhorig als nooit tevoren. De crisis bouwde bruggen tussen mensen. Met ijzers van verdriet en hoop. Met stenen van vertrouwen. Eensgezindheid als cement. 

Ik heb het u allemaal zien doen; u hielp ouderen, u deed boodschappen voor elkaar, u naaide mondkapjes, u bedacht nieuwe businessmodellen, u werd creatief ... het moest .... uit nood geboren inventief. Op uw eigen manier heeft u gezegd: Zwijndrecht, ‘k heb je lief.

Hartelijke groet,

Hein van der Loo
Burgemeester

Brief 17 juni 2020

Beste Zwijndrechtenaren,
 
De storm is geluwd, maar het gevaar is nog niet geweken. Die uitspraak van Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Intensive Care, slaat de spijker op z'n kop.

In maart gebeurde wat niemand ooit voor mogelijk had gehouden. Het coronavirus sloeg meedogenloos toe en ons land ging in een intelligente lockdown. Daarin kregen we te maken met talloze beperkingen in ons dagelijkse (samen)leven. Inmiddels gaat het gelukkig alweer langere tijd de goede kant op. De uitbraakfase van het virus is voorbij. Ik merk dat veel mensen wel klaar zijn met de maatregelen. Maar het virus is nog niet klaar met ons.

Afgelopen weekend bleek uit onderzoek van het RIVM dat we het steeds moeilijker vinden om anderhalve meter afstand te houden. Die signalen krijg ik ook van ondernemers uit Zwijndrecht. Zij doen er alles aan om hun bedrijf of winkel zo in te richten dat iedereen zich aan de regels kan houden. Ik roep u op daar echt rekening mee te blijven houden.

We moeten alert zijn en blijven. Als we ziek zijn, ook bij milde klachten, laten we ons testen. We houden anderhalve meter afstand. We vermijden drukke plaatsen. We blijven onze handen elke dag vaak wassen. We hoesten en niesen in onze elleboog. Dat doen we niet alleen voor onszelf, maar dat doen we voor de gezondheid van ons allemaal.

Ondertussen versoepelen we ook steeds meer regels. Deze week is de bezoekregeling voor verpleeg- en verzorgingstehuizen verder versoepeld. Wat fijn voor de bewoners, die hun familie al maanden niet hebben kunnen zien.

Als alles goed blijft gaan, krijgen we de komende weken steeds meer ruimte. Daar waren we met z'n allen ook echt wel aan toe. Maar het kan alleen als we ons aan de richtlijnen houden. Afgelopen maanden hebben we gezien dat dit letterlijk een zaak van leven en dood is. Dat is het nog steeds. De storm is geluwd, maar het gevaar is nog niet geweken.

Houd vol Zwijndrecht!

Hartelijke groet,

Hein van der Loo,
Burgemeester

Brief 10 juni 2020

Beste Zwijndrechtenaren,

Heeft u klachten die op Corona wijzen? Iedereen kan zich sinds vorige week laten testen. Aarzel niet en doe dat ook. U helpt daarmee uzelf en uw omgeving. Het aantal besmettingen, ook in onze regio, blijft gelukkig afnemen.

De basisscholen zijn afgelopen maandag weer helemaal open gegaan. Geen thuisonderwijs meer, geen leerlingen die via een videoverbinding les krijgen van hun meester of juf. Zij zitten gewoon weer met elkaar in de klas. Zoals vanouds. Dat geldt nog niet voor onze middelbare scholieren. Die werken een deel van de week thuis. En een deel op school. Vooral voor alle examenkandidaten was dit een gek schooljaar. Op donderdag 4 juni hoorden zij of ze geslaagd waren. Voor een heleboel jongeren een reden om de vlag (met schooltas!) uit te hangen. 

Vanaf deze plaats wil ik alle geslaagden van harte feliciteren. Het is een speciaal moment als je hoort dat je een diploma hebt behaald. Een mijlpaal. Eigenlijk hoort daar een prachtig feest bij. En dan is er Corona. Gelukkig zie ik een heleboel creativiteit bij scholen en leerlingen om er, naar omstandigheden, toch iets moois van te maken. Dat deden wij thuis vorige week ook. Eén van onze kinderen is geslaagd. We hadden nooit eerder een anderhalve meter barbecue gedaan....

Heeft u al vakantieplannen voor dit jaar? Of heeft u ze even geparkeerd? De zomer wordt anders dan anders. Onze minister-president gaf vorige week meer duidelijkheid over wat er wel en niet kan. Ik zie dat veel mensen ervoor kiezen om dit jaar in eigen land te blijven. Een verstandige keuze. Ook dicht bij huis is er veel moois te ontdekken. De omgeving van ons eigen Zwijndrecht is prachtig, vindt u niet? 
 
Wie toch op vakantie naar het buitenland wil: vanaf 15 juni geldt voor 12 Europese landen een geel reisadvies. U mag er naar toe. Buiten Europa? Doe het niet. Blijft u de website www.nederlandwereldwijd.nl in de gaten houden voor de laatste adviezen en regels. 

Ja, we zien dat regels veranderen en maatregelen versoepelen. Als de situatie het toelaat, wordt onze bewegingsruimte steeds een beetje groter. Maar ik blijf u zeggen: laten we op onze hoede blijven en het risico van een nieuwe corona-golf zoveel mogelijk beperken.
 
Hartelijke groet,
 
Hein van der Loo
Burgemeester

Brief 4 juni 2020

Beste Zwijndrechtenaren,

U doet een stapje opzij. In de winkel, in het verpleeghuis, in de kerk, op straat. U maakt anderhalve meter ruimte voor elkaar om het samen te winnen van corona. Wat ben ik trots als ik zie hoe de meesten van u omgaan met de coronaregels. Sommigen in onze gemeente denken dat de regels er niet voor hen zijn, maar de overgrote meerderheid van u doet het keurig. Heel knap! U houdt vol. Voor uzelf en voor de gezondheid van ons allemaal. Dank u wel!

Afgelopen maandag mochten de terrassen onder voorwaarden weer open. De zon scheen in Zwijndrecht. Het was een prachtige tweede Pinksterdag. Horecaondernemers hebben hard gewerkt om hun bedrijven weer op te starten. Moet u zich voorstellen, tien weken geen omzet. Dat doet pijn in de portemonnee. Het doet misschien nog wel meer pijn in de harten van deze ondernemers, die niets liever dan gastheer en gastvrouw willen zijn. Nog steeds is het moeilijk om zaken rond te krijgen, ook voor ondernemers en bedrijven in veel andere sectoren. Kleine en grote bedrijven. Zij zijn de motor van onze economie. Met uw consumptie of opdracht bent u hun verse olie.

Na de basisscholen zijn deze week ook onze middelbare scholen weer gestart. Ze bieden een combinatie van thuisonderwijs en lessen op school. Eindelijk weer het geluid van kinderen in de gangen. Contact tussen leraren en leerlingen in de klas. Fijn dat ons onderwijs weer school kan zijn!

We gaan de goede kant op. Toch blijf ik waarschuwen. Het virus is niet weg. We hebben nog geen medisch middel om het te bestrijden. Daarom moeten we blijven volhouden. 

Als u een stapje opzij blijft zetten, dan zetten we samen een flinke stap vooruit!
 
Hartelijke groet,
 
Hein van der Loo
Burgemeester

Brief 27 mei 2020

Beste Zwijndrechtenaren,

Het kabinet blijft de maatregelen tegen het coronavirus versoepelen. Gelukkig maar. We mogen en kunnen steeds meer. Volgens mij zijn we er allemaal ook erg aan toe. Minder alleen. Meer samen. Samen naar buiten, samen naar school, samen sporten en samen naar het zwembad. Heel fijn!

Vanaf maandag 1 juni mogen we weer genieten van een terrasje. Wat een heerlijk vooruitzicht met de zomer in aantocht. We kunnen weer eens naar de bioscoop, een restaurant of een museum. Stap voor stap op bezoek bij mensen in verpleeghuizen. Deze nieuwe ruimte maakt het tegelijkertijd ook lastiger. Wat mag wel? Wat mag niet? Ik begrijp dat het best ingewikkeld is. Restaurants, cafés en bioscopen mogen maximaal 30 mensen toelaten. In het openbaar vervoer is een niet-medisch mondkapje verplicht. Als het u onverhoopt niet duidelijk is, vraag het aan anderen om u heen. Vraag het aan de gemeente. Vraag het aan mij.

Hoe dan ook zorgen we er altijd voor dat we anderhalve meter afstand houden, zoveel mogelijk thuis werken, heel vaak onze handen wassen. En verder, geen handen schudden. Bij de minste gezondheidsklachten blijven we thuis.

Het coronavirus is er nog en dat zal nog een hele tijd zo blijven. Dat vraagt van ons allemaal een grote verantwoordelijkheid. Van jong tot oud. Na Hemelvaartsdag heb ik het strandje en de ijsbaan langs de Waal in Heerjansdam en ook recreatiegebied Veerplaat/Hooge Nesse moeten afsluiten. Tot mijn grote spijt, maar de voorzitter van de Veiligheidsregio en ik konden niet anders. Het werd op beide plekken te druk, mensen konden onvoldoende afstand houden.

Ik begrijp dat iedereen buiten wil genieten van het mooie weer. Dat doe ik zelf ook. Maar dat moeten we met elkaar verantwoord blijven doen. Zoek de drukke plekken alstublieft niet op. Als het ergens te druk is, keer om. Met het Pinksterweekeinde in aantocht, doe ik op u allemaal een klemmend beroep. Maak verstandig gebruik van onze nieuwe ruimte. Die hebben we nota bene samen verdiend. Alleen als we onszelf en elkaar goed in de gaten blijven houden, gaan er steeds meer deuren open.

Sociaal is het nieuwe normaal. Alleen samen winnen we van corona!

Hartelijke groet,

Hein van der Loo 
Burgemeester

Brief 20 mei 2020

Beste Zwijndrechtenaren, 

Sinds vorige week zijn de maatregelen om het coronavirus in te dammen een klein beetje versoepeld. Dat is fijn.

Ik zag kinderen en ouders weer naar school gaan. Misschien wat onwennig na al die tijd, maar goed dat het leven voor kinderen weer een beetje 'gewoon' is. Onze kinderburgemeester Sophie van der Walle - zelf in groep zes van de basisschool - vroeg aan leeftijdgenootjes hoe ze het vonden om weer naar school te gaan. Ze zeiden allemaal dat thuis les krijgen wel voordelen heeft, maar dat ze het op school toch het leukste vinden. Vooral omdat ze juffen, meesters en andere kinderen weer kunnen zien.
 
Kappers zijn weer open. Persoonlijk kijk ik uit naar het einde van de week. Dan mag ik mijn kapper eindelijk weer een bezoekje brengen. Net als veel andere ondernemers heeft hij het in deze tijd zwaar te verduren. Behalve de zieken en ouderen in onze gemeenschap, behoren ook veel ondernemers tot de kwetsbaren voor corona. Het virus raakt hen, door alle noodzakelijke maatregelen, in het hart van hun business. Kent u bedrijven of zelfstandige ondernemers? Vraag eens hoe het met ze gaat.
 
De sportverenigingen zijn blij dat ze weer kunnen trainen. Velden liggen er prachtig bij. Maar sporten in de coronacrisis vraagt van verenigingen heel wat creativiteit. Kantines en douches blijven dicht. Trainers denken goed na over welke oefeningen ze kunnen laten doen. Mooi om te zien hoe iedereen meewerkt en zich aanpast. Intelligent opstarten, er komt heel wat bij kijken.
 
Heeft u al een bezoekje aan de bibliotheek gebracht? Ook dat kan sinds vorige week weer, zij het in beperkte mate. Als we ons goed aan alle regels houden, is er steeds meer mogelijk de komende tijd. U weet het: thuis blijven bij hoesten, verkoudheid en/of koorts, drukte vermijden en afstand houden. Alleen dan kan het ‘gewone’ leven een beetje op gang komen.

Houd vol Zwijndrecht!

Hartelijke groet,

Hein van der Loo
Burgemeester

Brief 13 mei 2020

Beste Zwijndrechtenaren,
 
Ik ben trots op u! De overgrote meerderheid van u heeft zich netjes gehouden aan de strenge coronamaatregelen. Grote dank daarvoor. Daardoor (!) kunnen we de regels nu voorzichtig versoepelen. Let wel, stapje voor stapje. 
 
Maandag zijn de basisscholen weer open gegaan. Tot groot plezier van juffen en meesters, kinderen en hun ouders. Acht weken thuis. Het leek misschien een lange vakantie. Doe het ze maar eens na, de gezinnen met werkende of alleenstaande ouders. Zonder dat ze ergens naar toe konden. Kinderen met thuisonderwijs. Nauwelijks hobby’s buiten de deur. Het was een heel gedoe. 
 
Sportclubs hebben hun buitenterreinen weer geopend. De markt in Walburg is er weer. En: we kunnen eindelijk weer naar de kapper. Niet met z'n allen tegelijk natuurlijk. Maar fijn, vooral voor onze kappers, dat het weer kan.
 
Het ziet ernaar uit dat er de komende weken en maanden steeds een beetje meer mogelijk is. Dat is een prettig vooruitzicht. Maar het kan alleen als we met z'n allen onze verantwoordelijkheid blijven nemen. De afgelopen twee maanden was het motto 'blijf thuis'. Nu houden we ons aan 'vermijd de drukte' en ‘blijf thuis als u klachten heeft’.
 
Het coronavirus is niet weg. Afstand houden blijft nodig. Op drukke plekken is dat lastig. Blijf daar dus zoveel mogelijk weg. Het kabinet heeft weliswaar aangekondigd sommige maatregelen stap voor stap te versoepelen, maar wel onder belangrijke voorwaarden: geen extra druk op de zorg en geen onverantwoorde drukte op straat. Beste mensen, daar kunnen we zelf voor zorgen. Door onze verantwoordelijkheid te nemen. Door afstand te houden. Door instructies van winkeliers op te volgen.
 
Net als u verheug ik mij op 1 juni, de dag dat de restaurants en de terrassen weer open gaan. Laten we tegelijkertijd ons gezonde verstand blijven gebruiken. We hebben ervoor gezorgd dat het virus niet meer zo snel om zich heen grijpt. Laten we alert blijven en er samen alles aan doen dat dit zo blijft. Ook nu we stapje voor stapje weer wat leuke dingen kunnen doen.
 
Hartelijke groet, 
 
Hein van der Loo
Burgemeester

Brief 7 mei 2020

Hoe gaat het met u? 

Kinderen tot en met achttien jaar mogen weer sporten. Vanaf deze week kunt u weer (voorzichtig) boodschappen doen op de markt in Walburg. De basisscholen gaan volgende week open. Landelijk zien we dat het aantal corona patiënten op de intensive care gedaald is tot onder de zevenhonderd. Daarmee kan de medische zorg in ziekenhuizen, ook in onze regio, weer een stapje richting normaal. 

Is het gedaan met het virus? Nee. Het waart nog altijd rond. Besmettelijk en dodelijk. Het aantal coronaslachtoffers in Zwijndrecht is de afgelopen week gestegen van negen naar vijftien (officiële telling op basis van positief geteste mensen). Vooral onder oudere en kwetsbare mensen zorgt het virus voor angst en ellende.

U zult mijn vraag ‘Hoe gaat het met u?’ daarom heel verschillend beantwoorden. Sporten met mijn maatjes. Lekker weer naar school. De poliklinische zorg komt weer op gang. Maar ook: mijn bedrijf loopt op zijn laatste adem. Geen bezoek in het verzorgingstehuis. Wat staat ons nog te wachten? Wanneer kunnen we op vakantie? Naar de film? Naar de Kuip voor een mooie pot voetbal?

Corona blijft nog lange tijd. We zullen ons leven dus moeten blijven aanpassen. Zoveel mogelijk thuis. Geen evenementen. Afstand houden van elkaar. Zo waren Dodenherdenking en Bevrijdingsdag deze week anders dan we gewend waren. Dodenherdenking op 4 mei was sober. Zonder publiek. Daarmee een niet minder plechtig eerbetoon aan hen die vielen, omdat ze vochten voor onze vrijheid. Bevrijdingsdag was door velen enthousiast voorbereid. Zij hebben hun festiviteiten allemaal moeten afblazen. Vijfenzeventig jaar vrijheid! Jammer dat we het niet samen en feestelijk hebben kunnen vieren.
 
Zondag is het Moederdag, een prachtig moment om te laten zien hoe veel we van onze moeders houden. Zeker nu. Ze verdienen een extra attentie. Een bloemetje. Kadootje. Uw online bestelling is zo gedaan. Onze Zwijndrechtse winkeliers zullen u, net als mams, dankbaar zijn.
 
Aan alle kinderen op de basisschool zeg ik: geniet nog lekker van het mooie weer in deze meivakantie. De juffen en meesters verheugen zich om jullie weer te zien. Zij maken onze scholen klaar om op een veilige manier les te kunnen geven. Het zal voor iedereen best even wennen zijn om na al die weken weer bij elkaar te komen. Natuurlijk is het fijn om elkaar weer te zien. Voor sommigen misschien ook een beetje spannend. Houd daarom rekening met elkaar.

Rekening houden met elkaar. Dat is misschien wel de belangrijkste opdracht voor ons allemaal. Door vaker dan ooit te vragen: hoe gaat het met jou, met u, met ons?

Hartelijke groet,

Hein van der Loo
Burgemeester

Brief 30 april 2020

Beste Zwijndrechtenaren,

Wat was het een bijzondere Koningsdag! We vierden de verjaardag van onze koning dit jaar noodgedwongen thuis. Maar wat hebben we genoten van het prachtige weer. Overal in Zwijndrecht wapperden vlaggen en oranje wimpels. Dat gaf een feestelijk gevoel. Daar waren we wel aan toe, ik in ieder geval wel. Helaas houdt het coronavirus geen rekening met onze wensen en behoeften.  Sterker nog: het virus zal voor langere tijd bepalen hoe wij ons dagelijks leven inrichten.

We zitten met elkaar in een periode van volhouden en voorbereiden. Net als u zou ik graag eens naar de kapper gaan. Een beetje bijknippen kan geen kwaad. En wat gun ik mijn kapper zijn omzet! Het eerste drankje op een zonnig terras zal u en mij weer goed smaken. Maar nee, voorlopig is het volhouden geblazen. En voorbereiden. We bereiden ons voor op het nieuwe normaal. Een samenleving waarbij we op enige fysieke afstand met elkaar omgaan, onze boodschappen doen, naar de film gaan, in de wachtkamer zitten van dokter, tandarts of fysiotherapeut. Een tijd waarin we anders zullen blijven vergaderen, lesgeven en naar de kerk zullen gaan.
 
Volhouden. Juist nu het aantal sterfgevallen door corona afneemt, er minder mensen besmet raken en de druk op de afdelingen intensive care in de ziekenhuizen langzaam minder wordt. Niemand van ons wil toch dat die getallen weer gaan oplopen? Met alle gevolgen van dien... We mogen niet verslappen!
 
Als we de coronamaatregelen strikt blijven naleven, dan is er hoop - zelfs een kans - dat we sommige dingen weer kunnen gaan doen. Zie de basisscholen, die na de meivakantie weer open gaan. Anders open, maar toch. Zie de sportverenigingen, waar onze kinderen buiten weer kunnen gaan trainen. Ik put er hoop uit en wordt er vrolijk van. Tegelijkertijd ben ik er van doordrongen dat een positieve wending naar ons nieuwe normaal alleen kan vanwege onze discipline in de afgelopen twee maanden. En die moeten we vasthouden. We hebben met schrik in de benen moeten wennen aan een nieuwe werkelijkheid. Laten we stevig op diezelfde benen blijven staan.
 
Volgende week zijn er weer twee bijzondere dagen. Op maandag 4 mei herdenken we onze oorlogsslachtoffers in de Tweede Wereldoorlog en in de (helaas talrijke) wrede conflicten daarna. We staan stil bij alle mensen die hun leven hebben gegeven ..... voor onze vrijheid. Die vrijheid vieren we op dinsdag 5 mei. Dit jaar is het een jubileumjaar, 75 jaar na de bevrijding van Nederland in 1945. Ik wens u toe dat de bijzondere momenten van volgende week, die we thuis zullen beleven, tot inspiratie zijn. Dat ze u en mij aanmoedigen om te blijven strijden voor onze vrijheid. Nu en in de toekomst.

Strijdbaar en hoopvol groet ik u,

Hein van der Loo
Burgemeester

Brief 22 april 2020

Vrijheid. Dit is de tijd van het jaar waarin we daar traditioneel bij stilstaan. Vrijheid leek de laatste jaren zo vanzelfsprekend dat we ons nauwelijks meer realiseerden hoe waardevol die is. Tot nu. Want uitgerekend in het jaar dat we met elkaar 75 jaar vrijheid vieren, is onze vrijheid beperkt. We strijden tegen een onzichtbare boosdoener: het coronavirus.

In die strijd gaan veel mensen tot het uiterste. Al zes weken is de druk op de intensive care afdelingen van onze ziekenhuizen gigantisch, maar artsen en verpleegkundigen houden heldhaftig vol. Docenten leveren - samen met ouders – een huzarenstukje door in het onderwijs online lessen en toetsen te verzorgen. Mijn bewondering ook voor de inzet van alle mensen in supermarkten, verpleeghuizen, bij de vuilnisophaaldienst, politie en voor iedereen in andere vitale beroepen. 
 
Door de inzet van deze mensen kunnen wij - ondanks alle beperkingen - doorgaan met ons leven. Doordat we oog houden voor elkaar. Volhouden. Saamhorig zijn. Goed voor onszelf en voor anderen zorgen. Zwijndrecht voor elkaar! Komende weken worden we extra op de proef gesteld. We zijn gewend om Koningsdag te vieren, samen onze oorlogsslachtoffers te herdenken en feestelijk onze vrijheid te koesteren. Dit jaar kan het niet of in een hele sobere vorm. Want nog steeds geldt: blijf zoveel mogelijk thuis en houd anderhalve meter afstand.

De feestelijke activiteiten op Koningsdag zijn afgelast. Maar 27 april blijft onze nationale feestdag. Verderop in deze krant leest u hoe we er in Zwijndrecht – binnen de beperkte mogelijkheden – toch aandacht aan zullen geven.

In deze brief spreek ik graag mijn bijzondere waardering uit aan alle religieuze gemeenschappen in Zwijndrecht. Geloof beleef je samen. En juist dat kan in deze crisis niet. Althans niet fysiek. We merkten dat met Pasen. Morgen begint voor moslims de ramadan. Deze vastenmaand is normaal gesproken een periode waarin mensen samenkomen. Thuis en in de moskee. Dit jaar zal het anders zijn.

Al met al dwingt het coronavirus ons tot een andere manier van leven. Langzaam ontdekken we het nieuwe normaal. Een anderhalvemetersamenleving. Verhoogde aandacht voor onze hygiëne, onszelf en ....... elkaar.

Hartelijke groet,

Hein van der Loo, burgemeester

Brief 16 april 2020

Beste Zwijndrechtenaren,

Mijn complimenten! U houdt zich al vijf weken en met veel discipline aan de voorschriften, die moeten voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. Ook tijdens het paasweekend bent u zoveel mogelijk thuis gebleven. Uw medewerking maakt mij dankbaar en trots. 
 
We zijn er nog niet. Volgens sommige cijfers gaat het langzaam minder slecht, maar het einde van de coronacrisis is echt nog niet in zicht. Het aantal sterfgevallen door corona lijkt af te nemen. Toch eist dit gevaarlijke virus in Nederland elke dag nog tientallen levens. Er liggen iets minder mensen op de intensive care, maar de druk op onze medische zorg blijft enorm. Het aantal ziekenhuisopnames per dag daalt, maar het aantal besmettingen neemt toe.

Deze ellendige tijd maakt dat u zich vragen stelt. Dat u zorgen heeft. Heeft u straks nog een baan? Blijft uw bedrijf bestaan? Moet u op dit moment de kinderen helpen bij hun schooltaken en, met kunst en vliegwerk, ook uw eigen werk nog doen? Gezellig, samen thuis. Maar ook druk. Confronterend soms. Ieder van u merkt de gevolgen van deze crisis op haar of zijn manier.

Onderschat de effecten van deze intelligente lock-down niet! Voor sommigen van u leidt deze crisis tot onverwachte spanningen. Moeilijke situaties in uw directe omgeving. Daarmee kunt u natuurlijk aankloppen bij vrienden of familie. Maar ook dat is, ondanks moderne middelen van beeld en geluid, niet altijd ideaal. Weet dat er in Zwijndrecht, als het nodig is, altijd hulp voor u is. U vindt de organisaties die u kunnen helpen verderop in deze krant.

Natuurlijk, er is hoop. Juist nu de coronamaatregelen voorzichtig effect krijgen, is dat een aanmoediging voor ons allemaal. We houden vol! Daarbij is uw gemeenschapszin hartverwarmend. Van zelfredzaamheid maakt u samenredzaamheid. Wat doet u veel om de mensen die het moeilijk hebben een hart onder de riem te steken. Ga zo door!


Vriendelijke groet,

Hein van der Loo
Burgemeester

Videoboodschap 10 april 2020

Brief 8 april 2020

Beste Zwijndrechtenaren,

Houd moed en blijf volhouden! Het zijn lastige weken met maatregelen die ingrijpend zijn voor ons dagelijkse doen en laten. Maar ze zijn er om een goede reden, namelijk onze gezondheid.

We moeten ons aan die maatregelen blijven houden.  Ook als het de komende dagen zonnig en warm blijft, roep ik u op om thuis te blijven. Geniet van het mooie weer, maar doe dit zoveel als mogelijk in uw tuin of op uw balkon. Ga alleen naar buiten als het echt nodig is. En houd anderhalve meter afstand.

Mijn complimenten aan het overgrote deel van Zwijndrecht dat zich aan de regels houdt. Helaas was het afgelopen weekend toch een paar keer nodig om op te treden. We blijven controleren of u de regels naleeft. 

Komend weekend is het Pasen. Voor de één heeft dat een diepe betekenis, voor de ander is het een lang en vrij weekend. Anderen werken juist op deze dagen. Denk aan alle artsen en verpleegkundigen. En aan de vakkenvullers en caissières in onze supermarkten. Aan onze politiemensen en andere toezichthouders. 

Voor mijzelf is Pasen het feest waarbij er perspectief is na verdriet. Hoe toepasselijk in deze tijd van de coronacrisis. 

Met deze paasgedachte wens ik u een goede en gezonde week.

Hein van der Loo
Burgemeester

Brief 1 april 2020

Beste Zwijndrechtenaren,

De coronacrisis heeft ons leven ingrijpend veranderd. Het is een moeilijke en verdrietige tijd. Het aantal besmettingen met het coronavirus blijft toenemen, ook in Zwijndrecht. Ik wens iedereen, die daar van dichtbij mee te maken heeft, kracht en sterkte toe. 

Met waardering zie ik hoe inwoners en ondernemers met de vervelende werkelijkheid van deze crisis omgaan. Natuurlijk onze helden in de medische zorgverlening. En heel veel andere mensen (u allemaal!), die zich in deze tijd van hun beste kant laten zien. U bedenkt manieren om uw bedrijf overeind te houden. U doet boodschappen voor elkaar. U bereidt maaltijden voor mensen, die zelf niet kunnen koken. Veel ouderen voelen zich minder eenzaam dankzij de kaarten en tekeningen, die ze van u ontvangen. Mijn complimenten aan de belteams, die een luisterend oor zijn voor mensen die een praatje willen maken.

Deejay Karim de Kool heeft dit weekend laten zien hoe een klein gebaar van grote betekenis kan zijn. Hij reed met zijn muziek door Zwijndrecht. Balkons stroomden vol. Mensen genoten van de aandacht. Mijn applaus voor Karim en voor iedereen, die in deze crisis bijdraagt aan het welzijn van ons allemaal.
 
Wilt u in deze crisistijd ook mensen helpen? Of heeft u hulp nodig? Ga daarvoor naar www.zwijndrechtvoorelkaar.nl. Dat is een mooi platform waar hulpvragen en hulpinitiatieven uit onze gemeente bij elkaar komen.

Het kabinet heeft vorige week nieuwe regels ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk tegen te gaan. Het zijn strenge en duidelijke maatregelen. En u weet, wie zich niet aan de regels houdt, krijgt een waarschuwing of zelfs een boete van 400 euro.

Controleurs van gemeente en politie houden de naleving van de landelijke maatregelen nauwgezet in de gaten. Gelukkig ontvang ik van hen positieve berichten. Groepjes van meer dan twee personen houden anderhalve meter afstand van elkaar. In winkels houdt u zich aan de regels van de winkeliers. Helaas was het de afgelopen dagen nodig om een enkele waarschuwing te geven. Maar we hebben in Zwijndrecht nog geen boetes uitgedeeld. Laten we dat zou houden!

Het is crisistijd. We veranderen ons leefpatroon. Het is onzeker voor hoe lang. Daarom zeg ik u: houd vol, we komen er weer bovenop. Samen winnen we het van dit virus!

Hein van der Loo
Burgemeester

Brief 25 maart 2020

Beste Zwijndrechtenaren,

Het zijn verwarrende tijden, die door velen als onwezenlijk worden beschouwd. Helaas is het realiteit. Het corona-virus grijpt om zich heen en laat nu al diepe sporen achter in Zwijndrecht.

Het raakt mij diep dat afgelopen vrijdag een 82-jarige vrouw uit onze gemeente is overleden aan de gevolgen van het virus. Mijn medeleven gaat uit naar haar nabestaanden en dierbaren. Met het overlijden van deze mevrouw komen de gevolgen van het coronavirus indringend dichtbij.

Met de gevolgen van deze crisis hebben we allemaal te maken. Voor de bewoners van onze verpleeghuizen is het een verdrietige tijd nu zij geen bezoek mogen ontvangen. Terwijl zij juist nu behoefte hebben aan een gesprek, aan persoonlijk contact. 

Lastige, soms dramatische, tijden zijn het ook voor ondernemers die hun bedrijf tijdelijk moeten sluiten, voor zzp'ers die zonder opdrachten thuis zitten en voor mensen die vrezen hun baan kwijt te raken. Het is een moeilijke tijd voor ons allemaal.

Tegelijkertijd zie ik ook veel moois gebeuren in Zwijndrecht. Ik ben trots op de meesters en juffen die digitaal lesgeven aan onze kinderen thuis. Op mensen die helpen bij de kinderopvang voor ouders die een belangrijke taak hebben in de strijd tegen corona. Ik ben ook onder de indruk van al onze kinderen die zo snel omschakelen naar hun andere manier van leven. Jullie doen het geweldig! Let er alleen op: geen groepjes en houd anderhalve meter afstand!

Ik vertrouw erop dat iedereen - zeker nu het kabinet afgelopen maandag nog meer maatregelen heeft afgekondigd - is doordrongen van de ernst van de situatie. De berichten dit weekend dat mensen zich niet aan de richtlijnen houden, zijn zorgelijk. In de strijd tegen het coronavirus hebben we iedereen nodig. Daarom doe ik een klemmend beroep op u allemaal: zorg dat u op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen. Stop met hamsteren. Volg alle richtlijnen op. U doet het niet alleen voor uzelf, maar vooral ook voor anderen! 

Laten we allemaal ons gezond verstand blijven gebruiken. Laten we oog blijven houden voor elkaar.

Ik wens u allemaal sterkte. Samen, ik herhaal: samen, komen we hier doorheen. 


Met hartelijke groet, 

Hein van der Loo
Burgemeester

Brief 18 maart 2020

Beste Zwijndrechtenaren,

Het zijn ongewone tijden. De scholen zijn dicht, veel ondernemers hebben hun bedrijf tijdelijk moeten sluiten en velen van ons werken thuis. De maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben grote impact op onze levens. De komende weken zal het thuis, op het werk en in het openbare leven heel anders gaan dan we gewend zijn. 

Deze crisis vraagt veel van ons allemaal en doet een beroep op onze saamhorigheid.  Juist nu is het van groot belang dat we oog houden voor elkaar en goed zorgen voor de mensen om ons heen: voor onze ouderen, onze zieken, mensen die zich alleen voelen. Voor iedereen die het extra moeilijk heeft.

De afgelopen dagen heb ik gezien hoe goed we dat in Zwijndrecht oppakken. We laten ons als Zwijndrechtenaren van onze beste kant zien. We kijken in onze omgeving wie hulp nodig heeft, voor wie we boodschappen kunnen doen en hoe we elkaar door deze moeilijke tijd heen kunnen helpen.

Ik heb grote waardering voor bedrijven, verenigingen, scholen, kerken en anderen organisaties die ik allemaal hun verantwoordelijkheid zie nemen. 
Mijn waardering geldt in het bijzonder voor alle mensen in de zorg op wie nu een extra groot beroep wordt gedaan.

Belangrijk is dat we bij alle dingen die we doen de richtlijnen van het kabinet volgen. We vermijden grote groepen, we houden 1,5 meter afstand van elkaar, we begroeten elkaar niet meer met een handdruk en we houden ons aan de andere hygiëne-maatregelen.

Het coronavirus stelt onze samenleving op een ongekende manier op de proef. Maar wij zijn sterk en veerkrachtig. Ik roep iedereen op alert te blijven en de rust te bewaren. Samen komen we door deze crisis. Laten we goed op elkaar blijven letten. 

Met hartelijke groet,

Hein van der Loo
Burgemeester Zwijndrecht