Koninklijke Onderscheiding voor Antoon Bosman

De Zwijndrechtse binnenvaartondernemer Antoon Bosman is vrijdagmiddag 31 mei 2024 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Bosman (61), eigenaar en directeur van het familiebedrijf Bosman Shipping Group, heeft de Koninklijke Onderscheiding gekregen voor zijn bijzondere verdiensten voor de binnenvaart en de Zwijndrechtse samenleving. Uitgerekend op zijn verjaardag werd Bosman door burgemeester Leon Anink met de onderscheiding verrast.

Uitreiking Koninklijke Onderscheiding

Antoon Bosman startte in 1980 met zijn eerste, eigen containerschip. Het bedrijf is uitgegroeid tot een toonaangevende rederij met een prachtige vloot aan container- en tankschepen. De Bosman Shipping Group bestaat uit drie koppelverbanden, drie containerschepen en 23 containerduwbakken.

In 2018 werd een tankergroep met 10 tankschepen opgericht. Bij de rederij zijn 150 werknemers in dienst. Bosman is één van de grote aanjagers van de innovatie in de voorheen traditionele binnenvaartsector. Als één van de eersten zag de Zwijndrechtenaar het belang van vergroening van de vloot en investeerde hij altijd in mensen, door hen opleidingen en doorgroeimogelijkheden te bieden. Dat deed hij vooral ook vanuit het belang van de sector als geheel.

Verder bracht de binnenvaartondernemer samenhang in de internationale en Europese samenwerking in de binnenvaart. In tegenstelling tot andere rederijen investeert hij vooral in in varend personeel uit Nederland, België, Duitsland, Tsjechië en Polen. Bosman stimuleert en ondersteunt jonge ondernemers, die een eigen binnenvaartonderneming willen beginnen, zowel binnen als buiten de eigen firma. Jonge participanten konden mede door zijn hulp meegroeien binnen het bedrijf.

Burgemeester Leon Anink: "Wij mogen ons in Zwijndrecht trots voelen dat onze gemeente zoveel ondernemers in de binnenvaart kent, in het bijzonder de heer Bosman. Het is zeker ook zijn verdienste dat het vervoer over water is toegenomen."

Twee jaar geleden droeg Bosman een deel van zijn taken over aan zijn zoon. Naast zijn verdiensten en inzet voor de binnenvaart, is Bosman begaan bij de katholieke kerk. Hij is in het bijzonder vrijwilliger en sponsor voor het Katholiek Sociaal en Cultureel Centrum (KSCC) voor de binnenvaart. Dat centrum zet zich in voor preventieve en diaconaal sociaal maatschappelijke begeleiding en hulpverlening voor binnenschippers en hun gezin.

Ook in de Zwijndrechtse gemeenschap toonde hij zijn grote maatschappelijke betrokkenheid. Zo is hij actief vrijwilliger bij tennisvereniging De Drie Heugels (DDH). Hij richtte de 'Scheepvaartvrienden van DDH' op, een club van 22 sponsoren die de club financieel steunen.