Praat met de raad: Fred Loos (ABZ) en Daan Spanjersberg (VVD)
Fred Loos is fractievoorzitter ABZ en praat over: Wie draait er op voor de tekorten vanaf 2025? Daan Spanjersberg is fractievoorzitter VVD en praat over: Oh dat afval, doe er toch wat aan.
Fred Loos, fractievoorzitter ABZ
Wie draait er op voor de tekorten vanaf 2025?
Afgelopen dinsdag hebben we als raad gesproken over de tekorten in 2025 en verder. Tekorten die voor het grootste gedeelte veroorzaakt worden doordat wij te weinig geld ontvangen vanuit Den Haag om de aan ons overgedragen taken uit te voeren. Zo zien wij dat er in 2025 een tekort zal zijn op de jeugdzorg van 2 miljoen, oplopend naar 6 miljoen in de jaren daarna.
In lijn met wat de Vereniging van Nederlandse Gemeente ons vraagt heeft ABZ aangegeven dan net als bij de zorg te gaan werken met een maximumplafond voor de jeugdzorg. Iets wat wij absoluut niet willen, want daar waar zorg nodig is, zou je moeten leveren. Maar het kan niet zo zijn dat wij bezuinigingen doorvoeren of meer Onroerendezaakbelasting (OZB) gaan heffen om dit tekort op te lossen. Dit probleem wordt veroorzaakt door Den Haag en moet dan ook door Den Haag opgelost worden.
Eenzelfde actie verwachten wij van de partijen met wie wij samenwerken in andere gemeenschappelijke regelingen, ook deze zullen moeten bijdragen aan de tekorten.
Reageren kan op facebook of via mail naar f.loos@zwijndrecht.nl.
Daan Spanjersberg, fractievoorzitter VVD
Oh dat afval, doe er toch wat aan.
De bedoeling was en is dat we afval scheiden en we minder restafval produceren.
Met meer ondergrondse afvalcontainers, keuzes uit 30- en 60-literzakken, een lager vast tarief, een goede scheiding en ook echt minder kosten gingen we aan de slag.
Maar het gedrag van mensen om dat ook zo te doen is niet vanzelfsprekend. Ernaast zetten kost niets, dus... overlast, ongedierte en het ziet er niet uit.
Uiteindelijk wordt het weggehaald, maar de extra kosten komen toch voor onze rekening. Het opsporen en beboeten van de overtreders is lastig, dus hebben wij erop aangedrongen te kijken hoe dit nu snel op te lossen. De woningbouwverenigingen kunnen daar hun rol pakken, want vaak zijn de hotspots in wijken waar hun woningen staan.
De gemeente moet meer communiceren hoe het dan wel moet, want de boodschap is nog steeds niet bij iedereen binnengekomen. Het loopt uit de hand en de ergernis is groot, daar moet een einde aan komen. Die oproep doen we niet alleen richting de wethouder en de woningbouwverenigingen, maar nog meer richting onze inwoners.
Spreek elkaar hierop aan en zorg dat Zwijndrecht weer schoon wordt, dat maakt Zwijndrecht schoner, beter en sterker. En daar gaat de Zwijndrechtse VVD voor.
Reageren kan op facebook of via mail naar deh.spanjersberg@zwijndrecht.nl.