Praat met de raad: Sabine Schipper (D66)

Sabine Schipper is fractievoorzitter D66 en praat over: Keti Koti.

Lees de berichten van de Zwijndrechtse politieke partijen. Wekelijks schrijven raads(commissie)leden een column om hun standpunten en activiteiten te delen. Deze week met Sabine Schipper (D66).

Sabine Schipper, fractievoorzitter D66

keti koti uitnodigingKeti Koti

Na ruim 200 jaar schafte Nederland op 1 juli 1863 de slavernij af in Suriname en de Nederlandse Antillen. Elk jaar wordt dit herdacht en gevierd tijdens Keti Koti. Keti Koti betekent ‘verbroken ketenen’ en verwijst naar de boeien waarmee tot slaafgemaakte mensen werden vastgeketend. Het slavernijverleden is één van de zwartste bladzijden uit onze geschiedenis. Nederlanders verscheepten 600.000 mannen, vrouwen en kinderen van Afrika naar Zuid-Amerika om onder dwang te werken in slavernij.

Afgelopen maandag werd de eerste Keti Koti viering in Zwijndrecht gehouden. Zeven inwoners uit de Surinaamse gemeenschap hebben de werkgroep Kleurrijk Zwijndrecht opgericht. Zij namen de organisatie van de herdenking en viering op zich, met ondersteuning van de gemeente. Een samenzijn waar iedereen welkom was.

Vorig jaaD66 Logor diende D66 Zwijndrecht de raadsbreed ondersteunde motie ‘Keti Koti’ in. Het college van B&W kreeg de opdracht te onderzoeken of de betreffende gemeenschappen behoefte hebben om Keti Koti te herdenken en vieren. Goed dat het college hieraan invulling heeft gegeven en gepaste ondersteuning heeft geboden. We kunnen immers alleen onze toekomst tegemoet gaan als we stilstaan bij ons verleden.

Kijk op ketikotiamsterdam.nl voor meer informatie over Keti Koti.

U kunt reageren op facebook of mail sk.schipper@zwijndrecht.nl