Kom 6 oktober naar de Veiligheidsdag!

Geïnteresseerd in wat u voor uw eigen veiligheid kunt betekenen en benieuwd wat de hulpdiensten voor u doen? Kom dan op zaterdag 6 oktober 2018 tussen 11.00 uur en 16.00 uur naar de Veiligheidsdag bij het gemeentehuis. Op deze leuke, informatieve dag krijgt u tips over allerlei onderwerpen op het gebied van veiligheid en zijn diverse voertuigen te bezichtigen. U kunt zelfs een reanimatieworkshop volgen!

Kom op de fiets en laat uw fiets gratis graveren tegen diefstal! Door het graveren krijgt uw fiets een extra kenmerk dat dieven afschrikt om uw fiets mee te nemen. Voor het graveren is legitimatie wel vereist!

Veiligheidsdag
<< Klik op de afbeelding voor een grote weergave >>

Demonstraties en workshops

 • Reanimatie: Per dag zijn er zo'n 20 reanimaties in Nederland. Weet u wat u moet doen bij een hartstilstand? Laat u in deze workshop informeren hoe u iemand die een hartstilstand heeft kunt reanimeren.  De workshops zijn om 12.00 uur en om 14.00 uur in de vergaderkamers 2 en 3 op de 1e etage van het gemeentehuis.
 • Brandweer: Bij de brandweer is er de hele dag door een actief programma waar u zelf ook aan kunt deelnemen. Daarnaast zullen zij een aantal keer een demonstratie geven.
 • Remwegdemonstratie: Om te laten zien wat de remweg is bij verschillende snelheden in de bebouwde kom zal Veilig Verkeer Nederland een remwegdemonstratie geven. Om 11.30 en 13.30 uur op het Raadhuisplein/
 • Camerasystemen: Denkt u er over na om camera's op te hangen in uw huis of bedrijf? Laat u dan informeren over camerasystemen. Kwaliteit van de beelden is namelijk erg belangrijk. Indien u beelden heeft van een incident is het ook fijn als bijvoorbeeld de inbreker duidelijk en herkenbaar op beeld staat. Volg de workshop die start om 14.00 uur op het Raadhuisplein.
 • Fietsen graveren: Kom op de fiets en laat uw fiets gratis graveren tegen diefstal! Door het graveren krijgt uw fiets een extra kenmerk dat dieven afschrikt om uw fiets mee te nemen. Voor het graveren is legitimatie wel vereist!

Programma
11.00 uur Opening door loco-burgemeester Jacqueline van Dongen (Raadhuisplein)
11.30 uur VVN Remwegdemonstratie (Raadhuisplein)
12.00 uur Workshop Reanimatie (Gemeentehuis 1e etage kamer 1-3)
12.30 uur Demonstratie brandweer (Raadhuisplein)
13.00 uur Demonstratie brandweer (Raadhuisplein)
13.30 uur VVN Remwegdemonstratie (Raadhuisplein)
14.00 uur Workshop Reanimatie (Gemeentehuis, 1e etage, kamer 1-3)
14.00 uur Workshop Camerabewaking (Raadhuisplein)
14.30 uur Demonstratie brandweer (Raadhuisplein)
15.30 uur Slotdemonstratie hulpdiensten (Raadhuisplein)

Informatiemarkt gemeentehuis
In de hal van het gemeentehuis is een informatiemarkt. Hier staan diverse organisaties:

 • Diverz: Diverz is er voor iedereen. Diverz zet zich in voor welzijn en leefbare wijken in Zwijndrecht en Heerjansdam. Weten wat Diverz voor u kan betekenen? Loop langs bij de kraam!
 • Waterschap Hollandse Delta: Laat je informeren over waterveiligheid en doe mee aan de veiligheidsquiz. Maak kans op een uniek Hozen- en Lozenspel! (niet te koop in de winkel).
 • Veilig Verkeer Nederland: Zij zitten zich in voor de verkeersveiligheid in Nederland, ook in Zwijndrecht. Bent u benieuwd wat zij doen voor de verkeersveiligheid in Zwijndrecht? Breng een bezoekje aan de stand.
 • Ambulancedienst: U kent de de grote gele wagens natuurlijk allemaal, maar bent u ook op de hoogte wat zij doen als zij geconfronteerd worden met huiselijk geweld en wat kunt zelf doen als het u of uw naaste overkomt? Laat u informeren door het ambulancepersoneel.
 • Wijkagent: Weet u wie uw wijkagent is? Wat kunt u verwachten van de wijkagent of juist niet? Maak eens een praatje met hem of haar en kom er achter dat jullie het zelfde willen: een leuke buurt om in te wonen, te recreëren of te werken. Er zijn deze dag verschillende wijkagenten aanwezig
 • Wijkpreventie: Wie zijn die mensen in blauwe kleding die door de wijk lopen? Wat doen zij en waarom? Deze vragen kunt stellen aan de leden van het Wijkpreventie team. Onder het genot van een bakje koffie vertellen zij graag wat ze doen. Voor de kinderen is er een speurtocht in de wijk rond het gemeentehuis en mogen ze een kleurplaat op halen.
 • Seniorenbus: Voor inwoners vanaf 63 jaar is er in Zwijndrecht de Seniorenbus. Heeft u vervoer nodig om naar uw wekelijkse uitje in Zwijndrecht of Hendrik-Ido-Ambacht te gaan dan kunt u een beroep doen op de Seniorenbus. Wilt u weten hoe? Medewerkers van de Seniorenbus zijn aanwezig om u alles te vertellen over de intiatief.
 • Buurtbemiddeling: Heeft u een geschil met uw buren en lukt het maar niet om op te lossen? Een goed gesprek kan toch vaak voor een oplossing zorgen. Mogelijk dat Buurtbemiddeling u hierbij kunt helpen. Het is toch fijner als we op een goede manier met elkaar om gaan?! Een goede buur is beter als een verre vriend luid het gezegde. Hoe buurtbemiddeling in te schakelen en wanneer? Spreek hierover de medewerkers aan bij kraam.
 • EHBO: Een bekend begrip, maar hoe kunt u zelf eerste hulp verlenen, wat is daar voor nodig, kan ik aansluiten bij een vereniging? Allemaal vragen die beantwoord kunnen worden door leden van de EHBO verenigingen uit Zwijndrecht en Heerjansdam. Heeft u zelf een andere vraag? Stel hem aan deze hulpverleners. Naast het beantwoorden van de vragen en het geven van informatie zullen zij op deze dag actief zijn om eerste hulp te verlenen als dat nodig mocht zijn. Een veilig gevoel dus!

Activiteiten Raadhuisplein
Buiten op het Raadhuisplein is er ook van alles te zien, beleven en ontdekken:

 • Stedin: Hoe herken ik een hennepkwekerij? Wat zijn de gevaren? Stedin kan u hierover informeren.
 • Brandweer: Naast de grote brandweerwagens kunt u ook enkele demonstraties zien. Wilt u een rondrit maken in een oude brandweerauto die dienst gedaan heeft in Zwijndrecht? Voor een kleine vergoeding kunt een rondje mee rijden. Wilt u informatie over brandveiligheid dan zit u ook goed op deze dag! U kunt u laten infomeren over het gebruik van rookmelders, CO-melders, blusdekens enzovoort. Weet u ook hoe te vluchten uit uw woning als het donker is of er hangt rook? Probeer het thuis maar eens uit, dat is best lastig. Enkele tips om dit makkelijker te maken kunt ook op deze dag krijgen.
 • Politie: De politie is ook met enkele voertuigen aanwezig zijn. Kijk gerust binnen en ga in gesprek met deze stoere mannen en vrouwen die zorgen voor uw en onze veiligheid.
 • Bevolkingszorg: Huh, wat is dat nu? Nog nooit van gehoord? Kom dan naar de stand van de gemeente. Hier komt u te weten wat de gemeente doet bij rampen en incidenten. Hoe de gemeente zich hier op voorbereidt en wat u van de gemeente kan en mag verwachten bij grote incidenten of juist niet. Hoe kunt u zichtzelf voorbereiden op langdurige uitval van elektriciteit of wat te doen bij een overstroming? De medewerkers vertellen u graag over hun ervaringen en geven tips.
 • Reddingsbrigade: De Reddingsbrigade is aanwezig met twee boten en vertelt u graag wat zij kunnen betekenen voor de veiligheid op en in het water. Maar ook waar u zelf op kunt letten als in open water gaat zwemmen. En wat doen zijn bij grote overstromingen? Laat u vooral informeren door deze groep vrijwilligers.
 • Preventieteam Fietsendiefstal: Het is natuurlijk heel vervelend als uw fiets wordt gestolen. Hoe kunt u dit voorkomen? Laat uw fiets gratis graveren (op vertoon van een legitimatiebewijs) en laat uinformeren over het gebruik van een 2e slot! Dit jaar zijn er tot en met augustus 118 aangiften gedaan van diefstal van fietsen in Zwijndrecht. Zullen we er samen voor zorgen dat dit getal niet te veel oploopt? Wij bieden u in ieder geval aan om uw fiets gratis te laten graveren. Komt u langs?
 • Handhaving: Handhaving wordt door de gemeente ingezet om de wijken leefbaar te houden. Het is niet zo dat zij er op uit zijn om u te bekeuren. Maar de gemeente zet Handhaving in op de plekken waar overlast is. Dit kunnen verschillende soorten overlast zijn. Wilt u weten waar Handhaving zoal mee te maken heeft? Ze beantwoorden uw vragen graag!

 

 

 

De Veiligheidsdag wordt mogelijk gemaakt door Brandweer, Brandveilig leven, Politie Drechtsteden Buiten, Veilig Verkeer Nederland, Buurtbemiddeling, Wijkpreventie, VEBON (camerabeveiliging), Diverz, Ambulancedienst, Bevolkingszorg, Reddingsbrigade, Stedin, Waterschap Hollandse Delta, Centrum Fietsdiefstal, Handhaving, EHBO Zwijndrecht en Heerjansdam, Seniorenbus en de gemeente Zwijndrecht.

Uitgelicht