Samen tegen geldzorgen

Heeft u hulp nodig bij geldzaken? Of weet u niet goed hoe u elke maand moet rondkomen? De gemeente biedt op verschillende manieren hulp. Op deze pagina leest u hier meer over.

De gemeente Zwijndrecht is verantwoordelijk voor het bieden van advies, ondersteuning en voorzieningen voor inwoners die dat nodig hebben. We nemen maatregelen om geldzorgen zoveel mogelijk te voorkomen. Vanuit de gemeente gebeurt dit door problemen rond inkomen en schulden bespreekbaar te maken en zoveel mogelijk mensen te helpen om betalingsachterstanden te voorkomen of weg te nemen. Bijvoorbeeld door extra geld via de bijzondere bijstand. Of door een regeling te treffen met schuldeisers.

Samen Sneller Schuldenvrij

Als gemeente willen we inwoners met geldzorgen helpen. Daarom hebben we de ‘coördinator vroegsignalering schulden’ ingeschakeld, die u kan helpen om ervoor te zorgen dat schulden niet hoger worden. Deze hulp is gratis. Kijk voor meer informatie op www.samensnellerschuldenvrij.nl of neem contact op via telefoonnummer 078 770 8181 of e-mail samensneller@stzwijndrecht.nl

Hoe de gemeente kan helpen bij een laag inkomen

De gemeente kan mensen met een laag inkomen op verschillende manieren helpen. Kijk op de overzichtspagina met minimaregelingen.

Let op: de gemeente en de Sociale Dienst Drechtsteden beoordelen of u hier recht op heeft. Voordat u iets gaat aanvragen is het belangrijk om te weten of u in aanmerking komt voor een regeling. Via 'Bereken uw recht' kunt u direct zien waarvoor u in aanmerking komt.

De gemeente werkt samen met Zwijndrechtse organisaties om meer resultaat te behalen bij de aanpak van geldzorgen. Door de samenwerking kunnen we sneller gepaste ondersteuning bieden. Alle organisaties streven naar maatwerk die passend is voor uw situatie. 

Vivera Sociaal Wijkteam

Het Vivera Sociaal Wijkteam staat voor u klaar met informatie en advies. Ze helpen u met onderwerpen zoals gezondheid, werk, inkomen en nog veel meer. Kijk voor alle informatie op de website van Vivera .

Sociaal Raadslieden

De Sociaal Raadslieden helpen u gratis met vragen over geld of juridische problemen. Heeft u een vraag of probleem waar u graag hulp bij zou willen? Zoals bijvoorbeeld hulp bij het invullen van formulieren of het uitzoeken voor welke toeslagen u in aanmerking komt? Neem dan contact op met de Sociaal Raadslieden.

App Sparen door besparen

Bent u benieuwd welke hulp er is op het gebied van geld? Zou u meer willen besparen per maand? Of heeft u behoefte om met iemand te praten over geldzaken? Dan kan de app Sparen door Besparen helpen. Download de gratis mobiele app. Dan heeft u alle mogelijkheden en hulp op het gebied van geld en besparen altijd bij de hand. U vindt de app op Google Play of in de App Store.

18 jaar

Als iemand 18 wordt verandert er veel in hun leven. Ze worden zelf verantwoordelijk voor een aantal zaken. Er moeten ook dingen geregeld worden: begin op tijd met voorbereiden. Wij hebben informatie bij elkaar gezet die belangrijk is. Meer informatie staat op de overzichtspagina 18 jaar.

66 jaar

Voor veel mensen verandert er een hoop rond deze leeftijd. U bent al met pensioen, u gaat binnenkort met pensioen of u blijft nog even doorwerken. Om u vroegtijdig te informeren over de veranderingen in deze nieuwe levensfase, willen wij u graag wat tips meegeven. Meer informatie vindt u op de overzichtspagina senioren.

Geldkrant

Kunt u wel wat slimme tips en adviezen gebruiken bij het grip krijgen en houden op uw geld? Wilt u bijvoorbeeld uw administratie op orde brengen? Heeft u minder inkomen, maar zijn uw vaste lasten en uitgaven nog even hoog? Of heeft u grotere geldproblemen of schulden? In de Geldkrant leest u meer over het voorkomen en oplossen van geldproblemen.

In de Geldkrant vindt u informatie over regelingen en een overzicht waar u terecht kunt voor hulp bij geldzorgen of voor uw administratie. Er staan in de krant ook handige tips om te besparen. Komt u er zelf niet uit? Wij helpen u daar graag bij. Hoe eerder u erbij bent, hoe makkelijker we problemen kunnen oplossen. U leest in de Geldkrant waar u ondersteuning kunt vragen. 

U kunt de geldkrant ook hieronder lezen/downloaden:

Geldkrant voor jongeren 5_2024

Geldkrant voor ouderen 4_2023

Geldkrant thema energie 3_2022

Geldkrant voor jongeren 2_2022

Geldkrant algemeen 1_2021

Week van het geld

Ieder jaar vind in maart de Week van het geld plaats. Er zijn dan diverse activiteiten in Zwijndrecht en Heerjansdam voor jongeren en ouders. Bekijk het programma via onderstaande link.

Meer informatie over de week van geld 2024 en het programma vind je hier.