Nederlandse identiteitskaart

Een identiteitskaart is zowel een reisdocument als een identiteitsbewijs. U vraagt uw identiteitskaart persoonlijk aan. Een identiteitskaart is 10 jaar geldig. Voor personen jonger dan 18 jaar is de identiteitskaart 5 jaar geldig. Een identiteitskaart is in principe na 5 werkdagen klaar.
Een spoedaanvraag is binnen 1 werkdag klaar (als de identiteitskaart voor 14:00 uur is aangevraagd).

Voorwaarden

  • Vraag uw identiteitskaart aan in de gemeente waar u bent ingeschreven.
  • Vraag uw identiteitskaart persoonlijk aan. Kinderen en baby’s moeten aanwezig zijn bij het aanvragen van eigen identiteitskaarten.
  • Haal uw identiteitskaart persoonlijk op. Dit kan in principe na 5 werkdagen (ook kinderen moeten hierbij aanwezig zijn). U ontvangt een sms en/of e-mail van de gemeente als uw identiteitskaart klaarligt.
  • Bij een spoedaanvraag is uw identiteitskaart de eerstvolgende werkdag klaar (als het voor 14.00 uur is aangevraagd). Voor een spoedaanvraag betaalt u extra kosten.

Afspraak maken

Maak hiervoor online een afspraak of bel 14 078.

Afspraak maken

Aangifte vermissing reisdocument

Indien u uw reisdocument verloren bent dan moet u een verklaring van vermissing afleggen. Anders kunt u geen nieuw reisdocument aanvragen.

Als u niet direct een nieuw document aanvraagt, is het toch verstandig om een verklaring van vermissing bij de gemeente af te leggen. De overheid registreert dan het documentnummer van uw vermiste paspoort of identiteitskaart. Deze registratie draagt bij aan de strijd tegen identiteitsfraude.

Klik hier voor de aangifte vermissing reisdocument

Kosten

De kosten van een Nederlandse identiteitskaart kunt u vinden in de legesverordening, onder 'Reisdocumenten en Nederlandse Identiteitskaart' (Hoofdstuk 1.2).

U betaalt direct bij uw aanvraag. LET OP: Liever pinnen dan contant.

Aanvraag

Gemeente Zwijndrecht, Gemeentewinkel, 14 078, gemeente@zwijndrecht.nl

Meenemen

  • Alle identiteitskaarten en paspoorten die u heeft, ook als ze verlopen zijn
  • Een nieuwe pasfoto, die voldoet aan de eisen
  • Voor kinderen jonger dan 12 jaar:

Tips

Download de Brochure identificatieplicht (PDF, 185 kB) voor meer informatie over de identificatieplicht.

Uitgelicht